Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Průzkum: ANO vede s 30,5 procenty, SPOLU dá dohromady 25, Bartoše těší třetí Piráti

Autor: ČTK, simao - 
14. května 2023
19:04

Sněmovní volby by na přelomu dubna a května vyhrálo hnutí ANO se ziskem 31 procent hlasů. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) by získala 25 procent hlasů. Vyplývá to z modelu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT), který vznikl před oznámením vládního úsporného balíčku. Analytička přitom zhodnotila, co se pod současný výsledek podepsalo.

V součtu s Piráty a STAN by vládní koalice většinu ve Sněmovně nezískala, měla by 43 procent hlasů.

Předpokládaný zisk koalice Spolu je proti předchozímu modelu o 2,5 procentního bodu nižší. Opoziční ANO si pohoršilo o 1,5 bodu.

„Z aktuální situace s mandáty vyplývá, že by vládní koalice nesložila většinu, a to ani kdyby kandidovalo hnutí SPOLU, a ani se stranami samostatně. Pak se nabízí otázka, ke komu by se přiklonila ČSSD,“ uvedla v ČT analytička Kantar Nikola Kopáčová.

Třetí místo pomyslného žebříčku obsadili podle ČT Piráti se ziskem 11,5 procenta hlasů.

„Díky moc za trvalou podporu. Věřím, byť průzkumy vždy beru jako jakýsi obraz v danou chvíli, který může být ovlivněn řadou věcí, že to není nahodilé číslo. Že naše práce, výsledky či snaha dosáhnout a dostát toho, co jsme slíbili, i když to v politice nikdy nejde 100 %, je to, co má pro lidi svou hodnotu…,“ uvedl na facebooku v reakci na průzkum šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Do Sněmovny by se dostala ještě SPD s 9,5 procenta, STAN s 6,6 procenta a ČSSD s 5,5 procenta hlasů.

V případě, že by strany kandidovaly jednotlivě, zvítězila by opět ANO s 30,5 procenta, druhá ODS by měla 17 procent a Piráti 11 procent hlasů. Na hranici volitelnosti by se ocitla KDU-ČSL s pěti procenty hlasů.

Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo od 17. dubna do 5. května 981 respondentů. Statistická chyba průzkumu je v rozmezí od 1,1 do 3,5 procentního bodu v obou směrech.

„Situace se pozvolna horší u ODS, u které počet voličů klesá, přičemž voliči nejčastěji přechází k hnutí ANO. Je velmi dobře vidět jednotící linka, kterou je velká nespokojenost s prací vlády,“ doplnila analytička.

Vláda přitom ve čtvrtek ohlásila nepopulární škrty - úsporný balíček, za který dle slov Petra Fialy i ministra financí Zbyňka Stanjury (oba ODS) nečeká slova chvály, ale který je dle jejich argumentů nezbytně nutný. Parametry balíčku hájili oba v sobotu i na ideologické konferenci ODS. Právě Fiala tam vyhlížel přitom již i sněmovní volby 2025.

„Já jsem zaslechl takovou pochybnost, proč vládní strana pořádá takovou akci ve chvíli, kdy je druhým rokem zodpovědná za vládu a má spoustu aktuálních problémů k řešení. A ta odpověď je jednoduchá: jenom ten, kdo se umí dívat dostatečně daleko dopředu, tak ví, kam chce dojít dnes a kam bude směřovat zítra,“ hlásal Fiala v projevu a upozornil na to, že již příští rok přijdou volby do Evropského parlamentu, do Senátu i krajských zastupitelstev. „A za dva roky máme další parlamentní volby a je bezpodmínečně nutné, aby ODS šla do těchto voleb s dobrým programem a skvělou vizí.“ 

Opoziční ANO však nezahálí. Představilo nyní svou na takřka 90 stranách sepsanou kritiku vládního balíčku, vedle toho ale jak Andrej Babiš, tak i další členové pilně jezdí po krajích. Stínová vláda ANO pak má za sebou čerstvě výjezd do Ústí nad Labem. A při projednávání vládních návrhů v rámci úsporného balíčku se očekávají nemalé obstrukce opozičníků.

Video  Opozičníci na výjezdu: Stínová vláda ANO i s Babišem vyrazila do Ústí  - Facebook - A. Schillerová
Video se připravuje ...

xiioma ( 15. května 2023 08:15 )

Jaryn19 ( 14. května 2023 22:05 )

stejně jako na uklízecí práce a nebo kadeřníka. Schillerová utrácí u kadeřníka víc než průměrná občanka, proto se musí ozvat. To jsem nechápal, proč mají být uklízecí práce v 10%, asi podpora chudých, aby si mohli nechat uklidit

Jaryn19 ( 14. května 2023 22:02 )

ANO společně s ODS snížily daně hlavně lidem s vysokými příjmy. Nyní vláda začne danit i lidi s vysokými příjmy, hned se ozvala Schillerová a Havlíček...
Stejně jako bohatí mají x násobně vyšší spotřebu vody, tak se ozývají z hnutí ANO. Kdo z běžných občanů zavlažuje zahradu pitnou vodou???? Vyvoleným je to jedno, hlavně když byla na vodu DPH 10%...

Jirik-ta ( 14. května 2023 21:30 )

drobný maji vyřešený a stovky miliard budou dál přerozdělovat dotacemi po komunisticku. Ať žije KSČ - konsolidační balíček HURÁ 🧣

Jirik-ta ( 14. května 2023 21:25 )

MAP 1677 Jak se Fiala chystá okrádat Čechy, a komu se chystá vydřené miliardy nadělovat! Velké odhalení!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa