Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kauza Čapí hnízdo pokračuje: Vrchní soud v Praze dostal soudní spis po odvolání státního zástupce

Autor: ČTK - 
15. května 2023
10:52

Pražský vrchní soud minulý týden obdržel trestní spis ke kauze Čapí hnízdo, ve které je obžalován bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Odvoláním státního zástupce proti osvobozujícímu rozsudku se bude zabývat senát soudců Evy Brázdilové, Stanislava Králíka a Denisy Durdíkové. Na dotaz ČTK to dnes odpověděla mluvčí soudu Kateřina Kolářová. Spis k případu má podle ní nyní přes 36 000 stran.

Obžaloba v kauze Čapí hnízdo tvrdí, že Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle vyšetřovatelů to udělal proto, aby společnost zdánlivě splňovala podmínky k získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají.

Podle Městského soudu v Praze se ale v řízení neprokázalo, že Babiš s Nagyovou vyčlenili společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu Agrofertu účelově proto, aby mohli požádat o dotaci. Důvodem pro vyčlenění firmy byly podle něj spíše rodinné vztahy. Agrofert z Babišových svěřenských fondů a Farma Čapí hnízdo si navíc podle soudce vzájemně nekonkurovaly na stejném relevantním trhu.

Státní zástupce se zprošťujícím rozsudkem nesouhlasí, v odvolání žádá jeho zrušení a vrácení případu zpět k městskému soudu. Odvolací soud mu může vyhovět, může také odvolání žalobce zamítnout a rozhodnutí městského soudu potvrdit. Stvrdit také může jen část rozhodnutí. Odvolací soud podle trestního řádu nemůže sám uznat obžalovaného vinným skutkem, pro který byl soudem prvního stupně obžaloby zproštěn.

Policie se případem zabývala od roku 2015, Babiš s Nagyovou byli stíháni od roku 2017. Babiše musela ke stíhání několikrát vydat Sněmovna, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení a naposledy v březnu 2022. Pražský městský soud případ projednával od loňského září, osvobozující rozsudek vynesl letos v lednu.

Video  Babiš to slízl od Zemana: Bývalý prezident kritizoval u sebe v kanceláři šéfa ANO za prezidentskou volební kampaň.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 17. května 2023 10:15 )

už aby to Fiala arogantní ulhaný jelito do tepláku šlo.Jinak zase objednávka kmotru na Babiše přes Rakušana zadáni cokoliv vymyslet jen se zbavit Babiše vše příjde před volbami jako vždy!

Stepan Bandera ( 16. května 2023 08:40 )

Brzy začne kauza Fialovy neziskovky CDK. Dotace 100 mega na barmské výzkumy jsou rozkradeny a zatím nevrátili se synem ani korunu. Nakonec ten dobytek půjde do tepláků!

roxin ( 15. května 2023 14:49 )

Jenomže ty Babiš nejsi a NIKDY NEBUDEŠ.

iFender ( 15. května 2023 13:11 )

Nejaky novy soudce Urvalek neda a neda pokoj.

dynaty ( 15. května 2023 11:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa