Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Černochová s Fialou a Pavlem slavili 30 let od vzniku armády. „Zaslouží si úctu a vybavení.“

Autor: ČTK, for, jko - 
30. ledna 2023
22:21

Česká armáda se během 30 let své existence profesionalizovala, zaslouží si respekt a úctu i moderní vzhled a vybavení. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) to řekla na setkání při příležitosti 30. výročí vzniku sboru, kterého se dnes v atriu Armádního muzea Žižkov zúčastnili veteráni, vojáci, diplomaté a vrcholní politici včetně o víkendu zvoleného prezidenta, bývalého šéfa generálního štábu Petra Pavla.

Armáda je podle ní složená z profesionálů, na které se mohou spojenci spolehnout, což považuje za zvlášť důležité v době ruské invaze na Ukrajinu. Na prezidentskou kampaň, ve které Pavlův protikandidát, expremiér Andrej Babiš (ANO) použil válečnou rétoriku, odkázala konstatováním, že žádnou mobilizaci nechystá. Profesionalizace vojáků podle ní nicméně přinesla vytěsňování toho, že obrana není pouze věcí armády.

„Na obraně se musíme podílet všichni, armáda to sama nesvede, byť by byla sebelepší,“ uvedl s odkazem na aktuální výzvu šéf generálního štábu Karel Řehka.

Vláda podle Černochové dělá vše proto, aby Rusko prohrálo. „Nemůžeme spoléhat na hrdinství ukrajinských vojáků, musíme být připraveni naši zemi a naše hodnoty s našimi spojenci bránit a ubránit,“ konstatovala a připomenula, že kabinet Petra Fialy (ODS) se už před invazí zavázal k navýšení investic do armády na dvě procenta HDP.

Zmínila, že úzce spolupracuje se slovenskou armádou, kterou na setkání reprezentoval ministr Jaroslav Naď, a snahu o společné nákupy.

Ministryně na slavnosti udělila resortní vyznamenání. Ocenila práci vojáků, kteří se účastnili zahraničních misí, ale podíleli se během let i na odstraňování škod při povodních, boji s covidem-19 nebo ostrahy hranic. Zmínila i mrtvé, kterých se ze zahraničních misí nevrátily tři desítky.

„U příležitosti 30. výročí vzniku Armády ČR se premiér Petr Fiala společně s ministerstvem obrany zúčastnil představení knihy Devět generálů: 30 let Armády ČR pohledem náčelníků Generálního štábu Armády ČR, do kterých přispěl také nově zvolený prezident Petr Pavel,“ uvádí k tomu také Úřad vlády na twitteru. 

Video  Prostor X: Rozhovor s Janou Černochovou  - Videohub
Video se připravuje ...

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

stoura ( 4. října 2023 09:15 )

stoura ( 4. října 2023 09:13 )

Cpeme miliony do NATO to ještě jde , ale miliardy do Ukrajiny, to je v pořádku?

stoura ( 4. října 2023 09:11 )

Který z těch tří na fotce je Černochová? Armáda si zaslouží úctu a vybavení? Za co? Za to jak zdrhali v Afghánistánu?

David Otevřel ( 27. června 2023 09:38 )

úctu proč si zaslouží? když něco konstatuješ nádhero tak také řekni zdůvodnění, jinak jsou to politické bludy.

fiala se řechtá jako vemeno. vystrčil fiala špion pavel, černochová: berete takové platy královské, proč si za ně aspoň nespravíte zuby? kdo se na to má dívat ?

nespokojeny ( 31. ledna 2023 20:05 )

Hra na vojáky je velmi drahá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa