Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Boj o úsporný balíček ve Sněmovně: Opozice hrozí peklem. Naruší průtahy poslancům dovolenkové plány?

  • Autor: vja - 
    5. 6. 2023
    05:00

    Ve Sněmovně se blíží datum projednávání vládního úsporného balíčku. Očekává se, že první čtení by mělo proběhnout ještě na přelomu června a července. Někteří politici z řad opozice avizovali, že schválení představených úsporných opatření nehodlají dát vládní koalici zadarmo, možné tedy je, že jednání se protáhne skrze zdlouhavé obstrukce. Jelikož se blíží léto, mnozí z poslanců již plánují i dovolenou. Museli kvůli konsolidačnímu balíčku změnit datum odjezdu na prázdniny a přijde jim, že co do snižování růstu svých platů jdou veřejnosti dostatečně příkladem?

  • 1.Uděláme vládě peklo, vyhrožuje opozice

    Vládní ozdravný balíček zamíří ve Sněmovně k prvnímu čtení patrně již na přelomu června a července. Druhé a třetí čtení by pak mělo připadnout na podzim. Vzhledem k tomu, jaké budí navržená úsporná opatření mezi politiky vášně, lze očekávat, že se poslanci v lavicích zdrží poměrně dlouhou dobu. Při plánování svého letního volna tak budou muset brát tuto skutečnost v potaz.

    Krom opatření, která pocítí všichni čeští občané se snaží politici rovněž jít příkladem. V návrhu balíčku je tak zahrnuta i úprava valorizačního mechanismu, která by měla efektivně snížit růst platů ústavních činitelů. „Snižujeme valorizaci ústavních činitelů, snižujeme ji více, než jsme snižovali valorizaci penzí. Mně to přijde pochopitelné a správné,“ nechal se slyšet v polovině května v pořadu televize Nova Napřímo ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

    „Určitě budeme nekompromisní a tvrdí. Zjednodušeně řečeno uděláme vládě takové peklo, až se jim z toho srolují jejich vládní ponožky. Protože to, co předložili, je katastrofa,“ varoval však Karel Havlíček (ANO) v rozhovoru pro iDnes.cz.

    Video  Ministr Vít Rakušan o vládním daňovém balíčku i rušení pošt  - David Polák
    Video se připravuje ...
  • 2.Jan Jakob: Budeme tu možná víc jak týden

    Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Jana Jakoba by se projednávání konsolidačního balíčku mohlo klidně protáhnout i na více než týden. „Tak očekávám samozřejmě, že obstrukce budou, že to bude náročné. Budeme tu asi jeden týden, ale i víc,“ předpokládá.

    Snížení růstu platů ústavních činitelů v rozsahu, který byl navržen při představení ozdravného balíčku mu přijde přiměřené a jako symbol pro veřejnost dostačující. „Zamrazování nám prostě nefunguje. Potom, když se rozmrazí, tak je tam velký skok. To jsem radši pro tohle. Trvalé snížení platů je ve větší míře, než se týkalo všech skupin, takže si myslím, že je to dostatečné,“ sdělil Blesku.

    Dovolenou na léto prý již Jakob plánuje, přičemž provoz Sněmovny mu údajně komplikace příliš nepůsobí. „Rád bych s rodinou vyrazil na pár dní do Říma a pak se chystáme vyzkoušet polské moře. Myslím, že projednávání balíčku mi to nekomplikuje, protože to bude až v druhé půlce prázdnin,“ prozradil.

  • 3.Marek Benda: Do spacáku si ponožky sroluju

    S dlouhým projednáváním konsolidačního balíčku počítá i šéf poslanců ODS Marek Benda. Připraven je prý i na možnost, že si v prostorách Sněmovny rozloží spacák. „Pan Havlíček vyhrožoval tím, jaké tady bude peklo a že se nám z toho srolují ponožky. Já k tomu říkám, že ano, jestli budu muset chodit do spacáku, tak ponožky srolovávám. Asi budou chtít nějakým způsobem předvést, že statečně bojují za zájmy všeho dotačního byznysu, který je přece živí. Budeme to muset přežít,“ zavtipkoval.

    Ke změnám valorizačního mechanismu platů ústavních činitelů uvedl, že jde fakticky o pokles. „Tam jde o to, že se mění ten koeficient, který se vztahuje k průměrné mzdě v zemi a fakticky k 1. 1. příštího roku se tenhle koeficient snižuje. Jakmile zmrazíte, tak vždycky hrozí do budoucna, že najednou skočí o vyšší číslo. Tady nebude hrozit žádný nárůst do budoucna. Nesníží se platy soudcům, státním zástupcům, zůstanou stejné, ale nadále se budou počítat z této základny, která bude v tom jenom nižší,“ vysvětlil.

    Letní volno podle svých slov hodlá strávit částečně v Chorvatsku, setrvat primárně ale hodlá v českých luzích a hájích. Relaxovat pak bude především u rybníka či v lese. „Možná pojedu na týden k moři do Chorvatska. Jinak plánuji dovolené převážně v České republice. Já to tady prostě mám rád a mám rád české lesy, rybníky, jsem nadšený houbař i rybář. Takže když bude počasí, které oběma těmhle disciplínám přeje, tak si budu moc chtít po tomhle poněkud divokém jaru odpočinout,“ svěřil se Blesku se svými plány.

    Přestože je možné, že ve Sněmovně budou mít napilno dokonce i v druhé půli července, vzkázal Benda svým kolegům, že v srpnu se o zasloužené volno obávat nemusí. „Já věřím, že vláda to předloží poměrně rychle, že bychom možná mohli začít už na konci června. Kdyžtak máme vyhrazený ten druhý týden července, ale není vyloučeno, že budeme pokračovat ještě déle v červenci. Všem poslancům slibuji, že v době vládních prázdnin, to znamená první tři týdny srpna, udržíme volno. Na ostatní dny se nemohou spolehnout na nic,“ nechal se slyšet.

  • 4.Hayato Okamura: Ve Sněmovně je tolik práce...

    Poslanec KDU-ČSL Hayato Okamura na plánované projednávání ozdravného balíčku hledí veskrze pozitivně. Přestože jeho přijetí bude předcházet zcela jistě dlouhá diskuse, je přesvědčen, že nakonec se Sněmovna dobere rozumné shody. „Ten konsolidační balíček je nutný z hlediska šetření narovnání rozpočtu do nějaké zdravé rovnováhy, to chápe každý rozumný člověk. Je to podobné rodinnému rozpočtu, nemůže se rodina stále víc a víc zadlužovat, to by spadla do nějaké propasti, do nějakého bankrotu. A podobně je to i se státním rozpočtem. No, tak se to bude projednávat. Máme demokratický parlament. Bude se jistě obsáhle o takovéto důležité látce diskutovat, ale pevně věřím tomu, že nakonec se dojde k nějakému rozumnému závěru,“ myslí si.

    Pokud jde o zpomalení růstu platů ústavních činitelů, jde podle Okamury zejména o důležitý symbol solidarity. „Musí být spravedlivá rovnováha ve společnosti. Já jsem křesťanský demokrat z KDU-ČSL, takže určitě musím spolu s dalšími stát na tom stanovisku sociální citlivosti a lidskosti. Nemůžeme hodit ty naše nejchudší spoluobčany přes palubu, nesmíme na ně nikdy zapomenout. Ale čistě matematicky to, že si třeba poslanci nebo senátoři sníží o něco plat, nebo že bude růst méně, třeba pomaleji, tak to nikomu v těch peněžních částkách nepomůže. Nás poslanců je tak málo, že i kdybychom měli nulový plat, tak to miliony občanů nepocítí. Tady jde spíš o symbol, to je do očí bijící. Ten je ale důležitý. Takže s tím základním postojem souhlasím,“ okomentoval úsporné opatření.

    S dovolenou to prý letos Okamura má těžké. Vzhledem k objemu práce zatím raději nic konkrétního neplánuje. „Tady je tolik práce ve Sněmovně a kolem Sněmovny, takže já mám v centru tu svoji poslaneckou službu a povinnosti. Nic úplně konkrétního v tuhle chvíli plánovat nemůžu, uvidíme. Budou zřejmě i mimořádné schůze během července. Musíme pracovat pro naše občany,“ uvedl pro Blesk.

  • 5.Jana Mračková Vildumetzová: V balíčku je hodně věcí, které nám vadí

    I podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové pravděpodobně projednávání úsporného balíčku vzhledem k jeho rozsahu krátké nebude. „Určitě se budeme chtít o konsolidačním balíčku bavit. Je velmi rozsáhlý. Myslím si, že pět dní na připomínky, byť my nejsme jako poslanci připomínkovým místem, ale myslím si, že ta doba byla jako velmi krátká i pro ty schválená připomínková místa. Jsou tam věci, mnoho věcí, které nám v tom konsolidačním balíčku vadí,“ sdělila Blesku.

    Promluvit bude poslankyně chtít zejména k dopadům úspor na jednotlivé samosprávy. „Já třeba se velmi věnuji městům, obcím a krajům jako bývalá komunální politička, takže ten dopad na města a obce, kraje je tam obrovský. Ať už je to daň z nemovitosti, ať už je to rozpočtové určení daní. To, že se má vzít daň z příjmů právnických osob, která se navyšuje, ale o co se to navýší, tak se to městům, obcím, krajům a vezme,“ nechala se slyšet. Dodala zároveň, že se jí nelíbí ani změny týkající se zdanění hazardu.

    Snížení růstu platů ústavních činitelů v podobě, ve které je navržené v rámci konsolidačního balíčku, podle Mračkové Vildumetzové není dostatečné. „My jsme zákon o zmrazení platů politiků předložili nebo respektive minulá vláda ho předložila tady v Poslanecké sněmovně, byl i v roce 2021 schválen. Ale zastavil to Senát a tím, že už byla nová Poslanecká sněmovna, a tím, že my jsme pak sice volby vyhráli, nesestavili jsme koalici, tak prakticky pan Andrej Babiš to hned znovu podal nové vládě, která k tomu dala negativní stanovisko. Od té doby to tady leží, to znamená, že pokud bychom dneska byli ve vládě, tak už od roku 2022 by to zmrazení vlastně probíhalo, my jsme tam navrhovali zmrazení na pět let, vyjma státních zástupců a soudců,“ prezentovala své stanovisko.

    Vláda podle poslankyně prý nejde příkladem, pokud jde o úsporné chování. Jako jeden z největších problémů vidí zvýšený počet vysoce postavených úředníků. V případě platů politiků stále zastává názor, že by se měly zmrazit. „Když tahle vláda začala vládnout, tak má nejvíce ministrů, ani se nevejdou do lavic. Má mnoho poradců, má mnoho vládních zmocněnců, ale změnila si služební zákon. Jestliže lidem říkáme, aby šetřili, tak přece musíme začít u sebe a s tím prakticky nepřišli. Já jsem to tady navrhovala mnohokrát, aby to bylo na pořadu schůze, ale oni to v žádném případě nechtějí projednat. A teď teda přijdou se svým návrhem, kde je to zpomalení. Přesto si prostě myslíme, že správná cesta je to zmrazení,“ je přesvědčená.

    Letní volno letos prý hodlá strávit v rodinném duchu, do zahraničí se prý nechystá. „Letos bychom chtěli jet s rodinou, se synem. Mám malého tříletého syna, takže plánujeme nějaký pobyt tady v Čechách. Našli jsme takové jakoby zázemí, kde jsou aktivity pro děti. Pojedeme tam poprvé, je to někde na Moravě. Dostali jsme doporučení, takže se tam těšíme a především se tam bude těšit náš malý Honzík, takže doufám, že si to tam užijeme,“ těší se na chvilku relaxu.

    Při plánování dovolené prý musela Mračková Vildumetzová právě s projednáváním vládního ozdravného balíčku. Rozvrhnout si přes léto volno je podle ní ale vzhledem k provozu Sněmovny složité každý rok. „Pravdou je, že jsme to tedy plánovali až na srpen, protože právě v červenci ještě může být právě Sněmovna kvůli konsolidačnímu balíčku. Vždycky vybrat ten termín je hodně těžké, ale myslím si, že ten srpen by mohl klapnout, protože jsou vždycky i vládní prázdniny. Většinou se to dodržuje, že opravdu v tom srpnu i ta vláda tam má 14 dní, tři neděle volna,“ dodala optimisticky.

    Video  Premiér Petr Fiala ke konsolidačnímu balíčku (29. 5. 2023)  - Jiří Nováček
    Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 5. června 2023 12:32 )

to je realistický pohled

Jirik-ta ( 5. června 2023 05:17 )

opozice není. Je jen národní fronta 🧣😜

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa