Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bizarní válka o balíček: Babiš vytáhl fialového mimoně, naštvala ho slova Fialy v Blesku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. září 2023
21:36
Autor: ČTK, simao - 
22. září 2023
08:13

Poslanci se v pátek sešli ke 3. čtení vládního úsporného balíčku a opět bylo pořádně živo. Nejdéle řečnil expremiér Andrej Babiš (ANO). Došlo i na bizarní moment, kdy u pultíku vytáhl fialového mimoně. Expremiér přímo reagoval i na Fialova čtvrteční slova, pronesená v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. A Babišovo ANO nazvalo schvalování balíčku finální bitvou o to, zda se Česko stane pomyslným ostrovem sebevrahů, kteří si vybrali hospodářskou stagnaci. 

„′Fialový, zlý mimoň′, nepřipomíná vám někoho?“napsal šéf ANO Andrej Babiš po svém vystoupení na facebooku k bizarnímu momentu ze Sněmovny, kdy u pultíku svíral fialového plyšáka.

Babiš přitom během svého plamenného projevu reagoval přímo i na slova Fialy ze čtvrtečního pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

„Pan premiér nám vzkázal včera, a on nikdy tady nesedí, on neposlouchá, nechce s námi mluvit, tak jsme dostali tady vzkaz opozici před finále války o balíček ve sněmovně: Jsme připraveni jít na sílu. No tak to my víme, to my víme, že? Oni nás zase převálcují. A pan premiér tady se vyjádřil, říká. Opozice bude obstruovat, opozice prostě nemá zájem dát do pořádku veřejné finance. Je jim to úplně jedno, ať se tady děje, co se tady děje. Tak to je samozřejmě neuvěřitelné, že pan premiér tohle vlastně může říct, když jsme to byli my, kteří dali do pořádku veřejné finance v období, kdy jsem byl ministr financí,“ čílil se Babiš.

Šéf ANO přitom na sociální síti sám naznačil - se svým oblíbeným dovětkem „Přišlo whatsappem“ - že v případě mimoně jde o premiéra Petra Fialu (ODS).

„Pan premiér Fiala kritizoval opoziční strany za jejich neochotu na konsolidačním balíčku spolupracovat a zdůraznil, že to není v zájmu občanů. No, tak to si dělá srandu pan premiér. Vždyť my jasně říkáme, co máte dělat. To není konsolidační balíček, to je daňový balíček, to jsou normálně... Vy jste zdanili občany České republiky v roce 2022 a v roce 2023 inflací. Vy jste vyvolali tu inflaci, vy jste proti ní nebojovali,“ bouřil Babiš.

„Ve vládě není jeden ekonom, tam není nikdo, který by rozuměl financím,“ útočil Babiš a dál šil do vlády: „Ne, nám to není jedno, pane premiére. My jsme absolutně zděšení, co vy děláte s naší zemí, jak ničíte. Vy normálně likvidujete naši zemi.“

Babišův osobní útok na Fialu

K mimoňovi se přitom dostal v samém závěru sněmovního projevu. „Pan premiér - protože já si to neumím nijak vysvětlit - žije mimo prostor, mimo časový prostor, mimo prostor. Lidé, kteří vidí do té problematiky a kteří samozřejmě mají aspoň trošku nějakou paměť, tak v němém úžasu vlastně sledují ty projevy pana premiéra. Sledují, jak on neuvěřitelně lže. A tolik těch lží, jako to jsou desítky, desítky lží, desítky lží. A on je úplně mimo. On je úplně mimo. My jsme v rámci hnutí o tom diskutovali, že to vlastně není možné, že pan premiér tolik lže a že je takový mimoň. Takže my jsme potom šli a hledali jsme nějakou symboliku,“ vysvětloval Babiš. 

„Takže já bych vás chtěl informovat, že jsme našli hračkářství, kde je fialový, zlý, plyšový mimoň. To je on. A ten mimoň ničí naši zemi. Ten mimoň ničí náš život. A já vyhlašuji soutěž o lži pana premiéra. Pošlete mi seznam jeho lží a my vás vylosujeme a já vám osobně tohoto plyšáka předám,“ vzkázal šéf ANO.

Video  Petr Fiala o úsporném balíčku: V případě potřeby jsme připraveni jít na sílu  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jednání poslanců skončilo po pěti hodinách. Na základě dohody poslaneckých klubů přerušila Sněmovna tuto schůzi do příští středy 27. září do 09:00.

Přerušení navrhl předseda klubu ODS Marek Benda, když se předtím neúspěšně pokusil prosadit jednání i po dnešní 14:00. To ale jménem opozičních klubů ANO a SPD vetovala předsedkyně prvního z nich Alena Schillerová.

Samotný vládní návrh, který původně vláda předložila, má stovky stran. Koalice k němu navrhla komplexní pozměňovací návrh rovněž o stovkách stran. Podle šéfky sněmovního klubu ANO Aleny Schillerové je neakceptovatelné zvyšovat daně v době, kdy vláda toleruje šedou ekonomiku, když řádně nevybírá daně, a nedokáže čerpat evropské dotace. Balíček je podle ní proinflační a protirůstový. Podle SPD vláda odírá lidi o daně a navyšuje příjmy, zatímco by podle ní měla snižovat výdaje, které se „utrhly ze řetězu“.

„Budeme požadovat krizový akční plán o nápravě čerpání evropských dotací a výběru daní,“ uvedla Schillerová. Podle místopředsedy ANO Karla Havlíčka vláda zároveň se zvyšováním daní mlčí o plánu změn ve výdajích státu. Žádá proto o upřesnění vládních škrtů.

„My chceme zabránit tomu, aby ten daňový balíček byl přijat, abyste znovu snížili životní úroveň,“ uvedl dále Babiš. Podle něj lidi „padají do chudoby“ a „je potřeba daně vybírat, ne zvyšovat, a čerpat peníze z evropských fondů“. „Žádné zdanění skutečně nepotřebujeme,“ řekl Babiš.

„Tahle vláda devastuje naši zemi. Vy jste vedli zemi do katastrofy a stále lžete. Vy zkrátka berete lidem peníze a sami hodujete. Vy jste způsobili inflaci, vy jste zdanili občany inflací,“ tvrdil Babiš. „To není konsolidační balíček, to je daňový balíček. Ten balíček je o ničem a nepřinese nic,“ řekl. Podle Babiše jeho vláda předala zemi kabinetu Petra Fiala „ve skvělé kondici“. Podle koalice naopak Babišův tým v době covidové pandemie nesmyslně stát zadlužil.

V příštím roce by měl balíček pomoci snížit schodek o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun. Opozice tvrdí, že balíček je pouze o zvyšování daní, může navíc způsobit růst inflace a záporně ovlivnit ekonomický výkon. Projednávaná změna zákonů mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent nynější snížené sazby DPH deset a 15 procent a mění v sazbách rozložení některých položek.

Video  CELÝ ZÁZNAM: Fiala pro Blesk: O kritice vlády i balíčku. Jsme připraveni jít na sílu, vzkázal opozici  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Babišova Inflace ( 26. září 2023 09:19 )

Babiš má tolik peněz, že si může kopit jakékoliv papíry i soudy. Příklad: Únik jedů do řeky Bečvy, prý z nějaké fabriky kdesi, jed prý tekl 4 kilometry nepozorovaně a tajně řekou a začal trávit ryby až od výpustě Babišovy fabriky, která proto za nic nemůže. To zadarmo nepochopíš.

roxin ( 23. září 2023 15:23 )

Jardo na Slovensko běž sám nebo tam pošli svou rodinu nic jiného ti nepřísluší.

Jaroslav Vašíček ( 23. září 2023 15:11 )

Pánové, o čem to tu diskutujete? Je vidět ,že hlavy máte duté a nitro plné hnusu,který chcete stuj co stuj

Jaroslav Vašíček ( 23. září 2023 15:01 )

Pane Babiš, běžte ... na Slovensko a tu čůzu z Komína vemte sebou.

Jirik-ta ( 23. září 2023 14:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa