Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Opozice s odvoláním Pekarové z čela Sněmovny neuspěla. Schillerová zmínila „uličku hanby“

Aktualizováno -
4. dubna 2023
21:37
Autor: amb, for, ČTK - 
4. dubna 2023
05:00

Poslanci v úterý večer jednali o odvolání předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP09). Padala přitom ostrá vyjádření - například o tom, že je předsedkyně Sněmovny zlý člověk, či člověk bez lidské zralosti. Za to se později hnutí omluvilo. Padlo i vyjádření, že je funkce šéfky dolní komory jen trafikou. Nakonec opozice podle očekávání s návrhem neuspěla. Předsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová (ANO) už na odpolední tiskové konferenci zmínila, že je to pro Pekarovou „ulička hanby“ a obecně opozice uznávala, že hlasování nebude nejspíše úspěšné. Šlo jim o gesto.

V úterý 4. dubna poslanci jednali mimo jiné o odvolání Markéty Pekarové Adamové (TOP09) z funkce předsedkyně Sněmovny. Jde o pokus opozičních poslanců z řad ANO a SPD. Pro odchod Pekarové Adamové z čela dolní komory hlasovalo 72 opozičních poslanců. Potřeba bylo nejméně 85 hlasů. Proti návrhu na odvolání předsedkyně se vyslovilo 97 koaličních zákonodárců.

Schillerová o aroganci a uličce hanby

„Holt si uličkou hanby dnes projde,“ uvedla následně na tiskové konferenci před samotnou schůzí Alena Schillerová (ANO) k hlasování o odvolání Markéty Pekarové Adamové. Toto hlasování, které považují za naprosto nezbytné zvlášť po týdenním obstrukčním pekle, podle ní proběhne poprvé v novodobé parlamentní historii. „Posledním impulsem bylo naprosto nezvládnuté řízení Poslanecké sněmovny při projednávání protiústavní změny mimořádné valorizace důchodů,“ řekla Schillerová. 

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO si jako první také vzala slovo poté, co se v sedm večer začal tento bod programu projednávat. Podle Schillerové by měla Pekarová Adamová „někdy sestoupit mezi lidi“ aby věděla, jak na tom lidé jsou a jaké mají názory. 

Tisková konference ANO - Jana Berkovcová, Alena Schillerová, Patrik Nacher. (4.4.2023) Tisková konference ANO - Jana Berkovcová, Alena Schillerová, Patrik Nacher. (4.4.2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Na slova o uličce hanby na Twitteru reagovala Pekarová Adamová. „Poslankyně Schillerová mluví o dnešním návrhu na mé odvolání jako o uličce hanby. Ne. Trvat na slušném chování v PS není hanba. Hanba je nechat si platit z eráru drahé apartmá a osobního fotografa za 2 miliony. A hanba je okupovat řečnický pultík podle vzoru Lubomíra Volného,“ napsala.

Opozice: Jste zlý člověk, chybí vám lidská zralost

Pekarová se pak hájila i na plénu, kdy si vzala slovo po Schillerové. Zopakovala, že tehdejší schůze vedla k destrukci a rozhodovalo se podle vůle většiny a podle nálezů z ústavního soudu. Podle ní opozice dělá, jakoby předsedkyně rozhodovala, jak hlasování dopadne. Dodala, že ať o tom, zdali bylo jednání na tehdejší schůzi protiústavní, rozhodne soud, pokud bude podán podnět.

Ve skutečnosti na schůzi o valorizaci šlo podle Pekarové Adamové jenom o to, aby se situace vyhrotila a aby si předsedové opozičních stran přetáhli voliče. „Snaha vyhrotit jednání natolik, aby došlo ke kýženému efektu směrem k veřejnosti,“ konstatovala. To ostatně zmínila i v dřívějším rozhovoru pro Blesk Zprávy, kde zmínila, že šlo o jisté divadlo - především pozdní protest předsedy ANO Andreje Babiše. Podle ní šlo opozici o to, aby je nakonen vyvedla policie. Svou řeč uzavřela slovy o tom, že doufá, že už takový incident nenastane, protože to sráží důvěryhodnost dolní komory. 

„Vy jste ubrali opozici její právo,“ trvala ale na výtkách poslankyně Berenika Peštová (ANO). Zdůraznila, že prostě jen poslanci chtějí, aby se dodržoval zákon. Poslanec Milan Brázdil (ANO) si myslí, že je Pekarová Adamová „zlý člověk“ protože mu sebrala výkon mandátu. „Nejdřív jsem si myslel, že jen nemáte smysl pro humor,“ řekl předtím. „Chybí vám lidská zralost, tohle by se za Vondráčka nestalo (...) Nemáte vlastnost lídra,“ pokračoval v „plivání“ na předsedkyni poslanec Richard Brabec (ANO). 

„Vystupuji velmi nerad! Jsou věci, které nejsem ochoten poslouchat. Jestliže obviníte člena Sněmovny, že je zlý člověk, užíváte slova, která jsou tady nepoužitelná. Říkejte si co chce, že je třeba neschopná řídit schůzi, ale neříkejte, že je zlý člověk. To je nepřijatelné! Za ta slova byste se měl více, než omluvit,“ reagoval po chvilce hluboce pobouřený poslanec Bohuslav Svoboda (ODS). Poslanec Aleš Juchelka se následně s uznáním, že se jedná o osobní útok, za hnutí omluvil. 

Tím ale „ulička hanby“ neskončila a další si vzal slovo předseda hnutí SPD Tomio Okamura, který si myslí, že i premiér Petr Fiala (ODS) měl dost rozumu, aby nechtěl Pekarovou Adamovou ve vládě, ale že jí dal alespoň dobře placenou trafiku. Jeho bratr Hayato, který je v koaliční straně, ale mluvil zcela opačně. „Důvěřuji jí!“ 

Fiala: Útok na koalici a demokracii

Premiér Petr Fiala (ODS) konstatoval během svého vystoupení, že se jedná jen o další pokus opozice vyjádřit nespokojenost a to neobjektivním způsobem. „Potom všem, kdy část opozice dokonce i fyzicky zablokovalo tuto instituci, což bylo porušením řádu ale i porušením principům demokracie, se snaží zakrýt toto selhání obviňováním paní předsedkyně. Nejde o nic jiného, než o zástupný program, kterým je zaplňován čas, který Sněmovna má, než abychom rozhodovali o věcech, které jsou pro ČR důležité,“ uvedl. 

Fialovi vadí osobní útoky jako slova o „svazačce z padesátých let“ či slova „o zlém člověku“ a pokusy o psychologické analýzy, které podle něj do Sněmovny nepatří. „Je to porušení politické kultury.“ Je ale připraven na konstruktivní diskuzi a uvedl, že za předsedkyní stojí. 

Podle Jany Pastuchové (ANO) Fialův projev smrděl samochválou. 

Schillerová na tiskové konferenci sdělila, že v projevu Pekarové Adamové se často objevovalo slovo pokora. „Pokud ale něco jejímu předsedání Sněmovny chybí, tak je to právě pokora. Pokoru vyměnila za aroganci a přezíravost.“ Prý není reprezentantkou všech poslanců, jak by měla být. 

Schillerová přiznala, že si uvědomují rozložení politických sil. „Koalice zcela určitě Pekarovou Adamovou ve své funkci podrží,“ sdělila.

Pekarová Adamová podle předsedy hnutí SPD Tomio Okamury při vedení schůze během řešení valorizací důchodů několikrát porušila zákon o jednacím řádu Sněmovny, omezovala práva opozičních poslanců. Okamura to označil za aktivistické vedení Sněmovny. „A to ani nemluvím o nehospodárném nakládání s finančními prostředky při jejím letu na Tchaj-wan vládním speciálem, kdy se tam popíjel masově alkohol a tak dále,“ dodal Okamura.

O hlasování o odvolání Markéty Pekarové Adamové promluvili na tiskové konferenci zástupci koalice SPOLU. „Je to do jisté míry opoziční rétorické cvičení,“ řekl Marek Výborný (KDU-ČSL) s tím, že koaliční většina je jasně daná. Zároveň to označili za návrh legitimní. 

Že jde o gesto, připustil v nedělních Otázkách Václava Moravce také poslanec Radek Vondráček (ANO). „Sněmovní aritmetika je v podstatě neúprosná, jednoduchá. My víme, že na to nemáme hlasy, takže je to určité politické gesto. A teď jde o to, jak si to druhá strana vezme. Přece jenom na tom něco je a něco by se mohlo změnit,“ řekl Vondráček a přiznal, že sám s podpisem váhal.

TOP 09: Nesmyslná snaha

Pro Blesk Zprávy se k možnému odvolání Markéty Pekarové Adamové vyjádřily už v pondělí i vládní strany. Tento návrh ze strany hnutí ANO považujeme za dost ironický vzhledem k tomu, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš jako premiér vykřikoval, že nikdy neodstoupí, a to měl obří kauzy, střet zájmů, a dokonce byl trestně stíhán. Markéta Pekarová Adamová žádné podobné kauzy nemá,“ sdělil Luboš Kudláček z Pirátů.

Za nesmyl považuje snahu opozice Pekarové domovská TOP 09. „Co se týče pokusu o odvolání Markéty Pekarové Adamové z pozice předsedkyně Poslanecké sněmovny, ten považuji za naprosto nesmyslnou snahu opozice zakrýt nepřijatelné vystupování opozičních poslanců. Paní předsedkyně v ničem nepochybila a má plnou podporu koaličních partnerů, včetně premiéra Fialy,“ uvedl za poslanecký klub TOP09 Jan Jakob

„Opozice pokračuje v odvádění pozornosti od porušování pravidel politické kultury a vlastního selhávání. Návrh na odvolání předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové je toho příkladným důkazem. Práci paní předsedkyně v její funkci považujeme za odpovědnou a důstojnou a od počátku má naši plnou důvěru,“ napsal tiskový mluvčí ODS Jakub Skyva.

Podobně se vyjádřila i sama Pekarová Adamová. „Opozice v tomto případě záměrně hází svoji neschopnost zaujmout jinak než takovými radikálními kroky na mě,“ sdělila podle ČT24. ANO a SPD podle ní nebojují proti koalici, ale mezi sebou.

Proč chce opozice Pekarovou Adamovou odvolat? Hájí se, že například stranila vládě během schůze o snížení červnové valorizace důchodů. Schůzi, kterou Pekarová Adamová řídila, provázely ze strany opozice zdlouhavé obstrukce. „Cítíme, že paní předsedkyně má stranické tričko,“ řekl k tomu Vondráček.

Sněmovna během jednání o snížení valorizace důchodů (1.3.2023) Sněmovna během jednání o snížení valorizace důchodů (1.3.2023) | Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Na úterní schůzi poslanci projednávali i množství dalších věcí. „Na programu  máme mnoho velmi důležitých zákonů, budeme řešit například takzvané ,milostivé léto´ a mnoho jiných. Osobně věřím, že projednáme co nejvíce důležitých tisků,“ uvedl Jakob za TOP09.

Další milostivé léto považuje za důležité i Marek Výborný z KDU-ČSL, dva tisky z Ministerstva práce a sociálních věcí a Ministerstva financí považuje za zásadní. „Sám jsem spoluautorem předcházejících akcí Milostivé léto 1 a 2, díky kterým se podařilo ukončit přes 61 tisíc exekucí. Jsem tedy rád, že ministerstva chtějí navázat na jejich úspěch,“ napsal Blesk Zprávám. 

Podle Kudláčka by ,Milostivé léto 3´  tentokrát mohli využít všichni dlužníci, nejen ti, u nichž dluh aktuálně vymáhají soudní exekutoři. „Naším cílem je pomoci lidem vymanit se z dluhových pastí, což je výhodné nejen pro dlužníky samotné, ale i pro stát a celou společnost,“ uvedl za Piráty.

Na druhém čtení bylo ve Sněmovně uzákonění ochrany oznamovatelů protiprávního jednání před případnou odvetou zejména zaměstnavatelů. Zákonná ochrana oznamovatelů protiprávního jednání před případnou odvetou zejména zaměstnavatelů by se mohla vztahovat i na anonymní oznámení, jak navrhl Marek Benda (ODS). 

Sněmovna také schválila misi vojenských policistů na Ukrajinu. S vyšetřováním možných válečných zločinů na Ukrajině po ruské vojenské invazi budou moci pomáhat také čeští vojenští policistů a vyšle se sem až  příslušníků. 

Ukrajinští uprchlíci před ruskou agresí, kteří v Česku používají auta ze své vlasti, je asi budou muset nechat do konce roku zapsat do evidence vozidel. V opačném případě by jim hrozila pokuta až 30.000 korun. Poslanci chtějí změnu, která má zlepšit postižitelnost dopravních přestupků ukrajinských řidičů, doplnit do vládní azylové novely. Poslali ji dnes do závěrečného kola schvalování, které se uskuteční zřejmě za dva týdny.

Pokračovat by mohla v dalších týdnech také debata o sporných změnách ve volbě členů rad České televize a Českého rozhlasu. Koalice by do volby chtěla zapojit i Senát, který by měl rozhodovat o třetině obsazení. To opozice odmítá. 

Video  Pekarová: ANO se chová úsměvně, za schůzi by měli zaplatit  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

jasnavolba ( 7. dubna 2023 10:19 )

xiioma najdi si už konečně chlapa at ti nehrabe.

JaNat ( 5. dubna 2023 19:10 )

O obyčejných lidech psal Jikar, tak se musí zeptat jeho. Jajas, může se ptát 100 x, já na ni nereaguji. To její dolejzání, provokování a šikana říká o ni dost a je to její vizitka, ne moje.

jajas ( 5. dubna 2023 18:16 )

Škoda, chtěla bych vědět, které lidi tím myslela....fakt....

xiioma ( 5. dubna 2023 18:16 )

... ty jsi snad odpověděla? šikano.

JaNat ( 5. dubna 2023 17:30 )

Neodpoví, protože xiiomě jde jen o šikanu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa