„Není to pro nás úplně žádná šokující informace ani nová zpráva. Celou dobu jsme s ním ve vyjednávání s potenciálními koaličními partnery nepočítali, protože celou dobu se nedokázal vyjádřit, jakým způsobem k celé kauze přistoupí a jestli bude členem našeho klubu nebo ne,“ uvedla šéfka klubu ANO Hana Tichánková a dodala:

„V tuto chvíli to pro nás neznamená už vůbec nic, protože v posledních dnech, kdy jsme se potkávali s možnými koaličními partnery, jsme hovořili o tom, že máme 13 mandátů.“ uvedla Tichánková.

Podle ní je tento počet mandátů konečný a hnutí už nikdo neopustí. ANO o jednotě svého klubu hovořilo i při odchodech předchozích členů.

Je to závazek

Primátor Macura uvedl, že Otisk zatím oficiálně o vstup do jeho klubu Nezařazených nepožádal. „Předpokládám, že se tak stane. Původně takovou ambici projevil, tak předpokládám, že to bude platit,“ uvedl Macura a dodal, že vůbec nečekal, že se k němu přidá tolik lidí.

„Je to obrovský respekt vůči jejich morálnímu nastavení, protože samozřejmě tím, že opouští klub ANO a přechází ke mně, tak dávají zcela všanc svoji jakoukoliv politickou budoucnost,“ podotkl.

Macura ale přiznal, že si není jistý, zda další odchod zvyšuje šance jeho klubu při koaličních vyjednáváních. „Moc bych to nepřeceňoval,“ řekl  Macura, který očekává, že definitivní tečku za koaličním vyjednáváním udělá fakticky až dubnové zastupitelstvo.

Jednali s ANO

„Jednání probíhají, každý jedná s každým a co se z toho vyvine, budeme vědět až za tři týdny. Věc se vyřeší na zastupitelstvu 26. dubna, jakákoliv dřívější zpráva bude jenom jakási fabulace, protože jednat se bude ještě v noci před zastupitelstvem,“ míní primátor.

Nezařazení v pondělí odpoledne jednali s hnutím ANO, jehož byli původně součástí. „Řekla bych, že to vedlo k tomu, že jsme si navzájem nezavřeli dveře, nějakým způsobem jsme se pobavili o současné situaci, nějakým způsobem se to nevyhrotilo, samozřejmě ani jsme si nepadli kolem krku,“ uvedla Tichánková, která je kandidátkou na primátorku. Ta již dříve řekla, že osobně by spíše uvítala koalici bez lidí okolo primátora Macury.

Problémem byl Babiš

Problémy v ostravské buňce ANO začaly s volbami prezidenta. V ní Macura, podobně jako moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (dříve ANO), veřejně podpořil Petra Pavla na úkor stranického šéfa Andreje Babiše. Oba politici pak hnutí opustili. Macura a náměstkyně Zuzana Bajgarová poté byli vyloučeni z klubu zastupitelů. Posléze klub opustili náměstkyně Kateřina Šebestová a zastupitelé Robert Čep, Ondřej Němeček, Maxim Pachomov, náměstek Karel Malík a dnes místostarosta Otisk. Kvůli odchodům koalice, která původně měla převahu 33 hlasů, ztratila většinu.

Fotogalerie
10 fotografií