Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Z prezidenta horníkem: Pavel sfáral do Dolu Darkov! Jaký dárek si z Karviné odváží?

Aktualizováno -
29. března 2023
14:50
Autor: ČTK, for, chm - 
29. března 2023
07:01

Druhým dnem dnes pokračuje návštěva prezidenta republiky Petra Pavla a jeho manželky Evy v Moravskoslezském kraji. Program zahájil na Dole Darkov na Karvinsku, kde sfáral do dolu jako první český prezident po Václavu Havlovi. Také se setkal se zaměstnanci dolu, kdy zavzpomínal na dědečka. Černé uhlí už se ale na Darkově netěží, těžba tam byla ukončena v únoru 2021. Po setkání s horníky, kteří mu dárkem věnovali důlní lucernu, zamířil Pavel na setkání s primátorem Karviné. Pavel si dle svých slov potvrdil, jaké problémy regiony mají a že je potřeba je řešit individuálněji. Věci, které zjistil, chce řešit s premiérem Fialou, který je na výjezdním zasedání. 

Prezident strávil v dole zhruba dvě hodiny a na světlo vystoupil opět krátce před desátou. Po výstupu se usmíval. Před tím, než si vzal slovo, bylo na brífingu řečeno, že je Pavel prvním českým prezidentem, který v dole byl - před ním jej navštívil Václav Havel ještě před rozdělením Československa. Prošel část podzemí v desátém patře, které je zhruba 900 metrů pod povrchem, a prošel pracoviště, která ještě fungují. 

Nostalgie kvůli dědečkovi

„Vítaná příležitost, jak se aspoň trošku podívat na práci, kterou havíři dělali dlouhé roky. Je to i smutná příležitost, protože tu byli zvyklí dělat desítky let, a teď to tu uzavírají,“ řekl Pavel. „Člověk si uvědomí, jak náročná je to práce,“ konstatoval s tím, že tím nemyslí jen dřinu horníků, ale i technologickou část věci a věci, které se musí po uzavření dolu dělat, jako je odplynování a zabezpečení dolu.

Video  Prezident Pavel vyfáral z Dolu Darkov (29.3.2023)  - Blesk: Michal Charbulák
Video se připravuje ...

„Podmínky jsou tam z hlediska bezpečnosti práce téměř luxusní,“ konstatoval na dotaz médií, co v dole vlastně viděl, a vzpomněl si přitom na své předchozí návštěvy dolů v Africe. Podíval se také na to, jak probíhají uzavírací práce. 

Pavel poté, co si svléknul ochranný oděv, zamířil mezi horníky, ti jej přivítali bouřlivým potleskem. „Děkuji za tu možnost tu s Vámi nějakou chvíli být a děkuji, že mi bylo umožněno se dostat pod zem,“ uvedl Pavel. „Můj dědeček v dole dělal, dělal důlního tesaře a vždycky o tom vyprávěl a mně to připadalo tehdy jako hrozně velká romantika,“ zavzpomínal Pavel a podotknul, že když je člověk dole v podzemí, tak už to taková romantika není.

Video  Pavel s první dámou se loučí s horníky v Dole Darkov (29.3.2023)  - Blesk: Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Zopakoval, že je rád, že viděl uzavírání dolů, ačkoliv chápe, že pro samotné horníky je to smutná záležitost. Věří ale, že je v kraji stále spoustu příležitostí k práci a že i tady platí, že kde něco končí, tak něco jiného začíná, a nemusí to tak být tak smutná událost. Během dotazů od horníků poznamenal, že samozřejmě vnímá potřebu ČR a že je jasné, že nemůžeme uzavírat všechny doly, když nemáme jiný zdroje energie. Zažertoval, že je dobrým signálem i to, že vláda Petra Fialy (ODS) vytáhla paty z Prahy. Koná se totiž výjezdní zasedání v Jeseníku.

Po návštěvě dolu a setkání s horníky se prezident setkal s primátorem Karviné Janem Wolfem (ČSSD). Právě Karvinsko je okresem s nejvyšší nezaměstnaností nejen v kraji, ale také v celé zemi. Podíl nezaměstnaných tam v únoru činil 8,4 procenta. Před závěrečným briefingem se prezident ještě setká se zástupci Iniciativy Dokořán a dalšími občansky aktivními lidmi z Karvinska. Iniciativa Dokořán vznikla v roce 2005 jako nezisková organizace a jejím cílem bylo zlepšit kulturní situaci v Karviné.

Při průchodu ulicemi na schůzku se pozdravil se svými příznivci, i si s kolemjdoucí ženou vyfotil selfie, která byla ze zážitku vyditelně nadšená.

Video  Pavel vyvolával nadšení při průchodu ulicemi Karviné (29.3.2023)  - Blesk: Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Prezident svou první tuzemskou návštěvu po inauguraci zahájil v úterý na krajském úřadu, kde se setkal spolu se svou ženou Evou s hejtmanem Ivem Vondrákem (dříve ANO).

Vondrák po setkání s Pavlem konstatoval, že prezident je s problémy z regionu poměrně dobře obeznámen. Prezident podotknul, že kraj nabízí řadu příležitostí pro mladé lidi. Během setkání s horníky Pavel zmínil, že možností práce, bydlení i krásné přírody je v regionu dost a musí se nyní zrealizovat projekty, které kvalitu života ještě více zlepší. Je nutné ale podle prezidenta připomínat mladým lidem, že důvody k odcházení z regionu nejsou. 

Pavel: Musíme pomoci, proberu to s Fialou

Na závěrečné tiskové konferenci Pavel podotknul, že si odnáší z návštěvy kraje, že regionální vnímání není úplně správné. „Problémy různých částí regionů jsou založeny na jiných strukturálních problémech a přestože jsou společné rysy, tak bude potřeba individuální přístup, jiný, než je doposud,“ konstatoval s tím, že si návštěvou potvrdil, co kraj nejspíše potřebuje. Viděl pozitivní věci a dobré projekty. 

„Je tady ale na druhé straně mnoho problémů, které se kulminují, například tady v Karviné,“ uvedl Pavel s tím, že nejzávažnější je odliv mladých lidí a struktura obyvatel se mění tak, že to nedává perspektivu lokalitám. „Je potřeba zásah,“ konstatoval s tím, že regionální problémy probere s Fialou, až se sejdou poté, co se kabinet vrátí z výjezdního zasedání.

Navštívil ale například i Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku, nošovickou automobilku Hyundai Motor Manufacturing Czech či nově otevřený City Campus Ostravské univerzity. Setkal se rovněž s primátorem Tomášem Macurou (dříve ANO) a debatoval s občany.

V obou kolech prezidentské volby byl v Moravskoslezském kraji úspěšnější předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který v prvním kole volby získal 44,86 procenta hlasů, zatímco Pavla podpořilo 27,80 procenta voličů. Ve druhém kole Babišovi odevzdalo hlas 53,07 procenta zúčastněných voličů, zatímco vítěz prezidentské volby tehdy v regionu získal 46,92 procenta hlasů.

Hejtman Vondrák i primátor Macura v prezidentské volbě veřejně podpořili Pavla na úkor svého tehdejšího stranického šéfa Babiše, oba severomoravští politici se kvůli tomu dostali do sporů s vedením hnutí, z něhož nakonec vystoupili. Macuru ze svého středu vyloučil i klub zastupitelů hnutí ANO, se kterým klub nakonec opustilo dalších pět zastupitelů. Poté se rozpadla koalice a nyní se jedná o podobě nové.

Video  Návštěva prezidenta Petra Pavla v Moravskoslezském kraji (28.3.2023): Prezidentský pár dorazil na Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku  - Blesk: Michal Charbulák
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pindal ( 2. dubna 2023 18:39 )

Nečetl jsem to,jenom titulek,ale když horníci sfárají do dolu,tak si po tom odváží nějaké dárky?

hejhej ( 31. března 2023 11:43 )

jokol:
No a co, že sfáral do dolu, kde se netěží ???? Trapný, ubohý Pávek.

Jirik-ta ( 31. března 2023 08:06 )

eště tu perestrojku a je to

jokol ( 31. března 2023 05:54 )

Sfárat do uzavřeného Dolu je téměř hrdinský čin! A i když si to video pouštím opakovaně, tak bouřlivé přivítání nevidím. Asi mám horší zrak než novinář Charbulák.

jajas ( 30. března 2023 13:18 )

Koukám že jsi mluvčí Eses? Jsi povýšil? jen stále nikdo z těch "hrdých" nechce prozradit, proč nebo na co je hrdý u Pavla. Podle mne tady za ty 3 týdny prezidentování ještě není být na co hrdý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa