Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zklamání, reagoval Babiš na Pavlovo rozhodnutí o důchodech. Jurečka zmínil záchrannou brzdu

Autor: amb - 
15. března 2023
17:13

Prezident Petr Pavel se rozhodl podepsat zákon o snížení valorizace důchodů. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Hnutí ANO se obrátí na Ústavní soud, jak dříve avizovalo. Andrej Babiš (ANO) cítí zklamání a s prezidentovým rozhodnutím nesouhlasí. Koaliční politici naopak považují rozhodnutí prezidenta Pavla za správné. Úprava valorizace je záchrannou brzdou, uvedl ministr práce a soociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Pan @prezidentpavel promarnil první velkou příležitost, jak spojit společnost. Je to škoda. A hlavně velké zklamání. Ale nevzdáváme to, za důchodce budeme bojovat dál,“ napsal Andrej Babiš (ANO) na twitter.

„S rozhodnutím prezidenta nesouhlasím, ale respektuji ho,“ reagoval Karel Havlíček (ANO). Společnost je podle něj rozdělena zase o něco více.

Předsedkyně poslaneckého klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová už oznámila, že poslanci ústavní stížnost podají, a to kvůli retroaktivitě a způsobu projednání. Jak posléze uvedla na twitteru, nepochybuje o vysoké naději na úspěch.

Také uvedla, že se cítí být podobně jako Andrej Babiš zklamaná. „Nevyslal jasný vzkaz politikům všech stran a směrů, že své funkce a moc nemají proto, aby měli jednoduchý život, ale aby zemi spravovali zodpovědně a s rozmyslem,“ napsala.

Fiala uvítal Pavlovo rozhodnutí podepsat úpravu mimořádné valorizace důchodů. Novela zabraňuje enormnímu nárůstu zadlužení země, sdělil premiér ČTK.

„Dnešní prezidentovo rozhodnutí oceňuji. To, aby fungování našeho státu včetně důchodů bylo dlouhodobě udržitelné, je v zájmu každého z nás. Vládu teď čeká úkol přijít se zásadní reformou penzí pro budoucnost všech generací. Úkol, kterého se nebojíme,“ reagoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). 

„Jako chytrá horákyně“

Koaliční politici považují rozhodnutí prezidenta Pavla podepsat důchodovou novelu za správné. Úprava valorizace je záchrannou brzdou, uvedl Jurečka (KDU-ČSL).

„Pan @prezidentpavel se zachoval jako chytrá horákyně. Náš návrh sice podepíše, ale pokud to neudělá opozice, sám ho předá na ÚS. Cením, že prezident sdílí snahu konsolidovat veřejné rozpočty. Všichni ale potřebujeme ještě víc politické odvahy, ať neskončíme jako Řecko!“ napsal poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP09). 

„Prezident projevil odvahu a zaslouží respekt. Pochybnosti o legálnosti projednávání zákona, postupu vlády, či retroaktivitě jsou na místě. Nicméně převládla zodpovědnost k rozpočtu naší země. Že ho začala opozice, za kterou jde zadlužení naší země, okamžitě urážet, nepřekvapuje,“ tweetoval senátor Jiří Růžička (TOP09). 

„Moudré rozhodnutí a vyvážené stanovisko, které odpovídá úloze prezidenta republiky v parlamentní demokracii,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP09).

Pochvaly se Petr Pavel dočkal také od Danuše Nerudové. 

Kritiku ale Pavel dostal od předsedy ČMKOS Josefa Středuly. „Pan @prezidentpavel se rozhodl i přes své vlastní pochybnosti podepsat zákon o valorizaci penzí. Právníci @odbory jsou přesvědčeni, že je zákon hned ze dvou důvodů protiústavní. Věřím, že @usoud_official normu posoudí co nejrychleji a lidé, tak nebudou v právní nejistotě,“ zněla jeho reakce.

 

lucie13 ( 17. března 2023 19:01 )

Chtěl být přeci zvolen

lucie13 ( 17. března 2023 19:00 )

přesně tak, jen ať vytáhnou seznam jeho sponzorů… chobotnice ODS

lucie13 ( 17. března 2023 18:58 )

Ne, řídit stát jako firmu, což před coronou dokázal, snižoval státní dluh o desítky miliard ročně. V roce 2013 byl státní dluh na nějakých 1683 miliardách, před coronou v roce 2019 na 1624.
Babiš zvýšil i odvody za státní pojištěnce do zdravotního pojištění a pomohl zadluženým nemocnicím, které odrovnalo hospodaření ODS, ČSSD a Hegera z TOP (projekt IZIP za 2 miliardy!)

lucie13 ( 17. března 2023 18:48 )

On je na úrovni drbny Kelišový, nezapomenul si kopnout ani do manželky Zemana, která opravdu nikomu neubližovala a neintrikovala na veřejnosti.

lucie13 ( 17. března 2023 18:46 )

Ne, jen ho sponzorovala chobotnice ODS

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa