Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dobré zprávy pro Agrofert: Stížnost jedné z firem prošla. Nemusí vracet dotaci

Autor: ČTK - 
15. března 2023
11:52

Ministerstvo zemědělství zrušilo rozhodnutí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), podle kterého měla firma Schrom Farms z koncernu Agrofert vrátit dotaci téměř 1,6 milionu korun. Důvodem rozhodnutí ministerstva byly procesní vady. Fond je musí odstranit a o případu rozhodnout znovu, píše web iROZHLAS.cz. Agrofert patří do svěřenského fondu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).

Společnost Schrom Farms dostala peníze na modernizaci farmy kuřat v Bílovci na Novojičínsku. Dotaci, která měla být spolufinancovaná z unijních peněz, ale Česku odmítla proplatit Evropská komise. Spadá totiž do období Babišova vládního působení, a proto podle Bruselu porušuje českou i unijní legislativu ke střetu zájmů.

SZIF začal vymáhat vrácení dotace po firmě Schrom Farms loni v září. Společnost se ale proti rozhodnutí fondu odvolala a ministerstvo zemědělství rozhodnutí zrušilo. Podle mluvčího resortu Vojtěcha Bílého byly důvodem procesní vady. Zemědělský fond nyní musí věc znovu projednat, vady odstranit a rozhodnout znovu.

Vedení SZIF se k rozhodnutí ministerstva nechtělo vyjádřit. „Postup ministerstva zemědělství, které je naším nadřízeným orgánem, nám nepřísluší komentovat,“ řekla rozhlasu mluvčí fondu Luďka Raimondová. Řízení nechtěla komentovat ani mluvčí Agrofertu Lucie Bukovanská.

Evropská komise udělila Česku kvůli Babišovu střetu zájmů a dalším pochybením pokutu přesahující 82 milionů korun. SZIF poté, co se uskutečnil audit prověřující střet zájmů, preventivně veškeré projekty firem z holdingu Agrofert pozastavil. Výjimkou byla právě dotace pro společnost Schrom Farms.

Podle Agrofertu bylo s dotací vše v pořádku. „Jsme přesvědčeni, že jsme postupovali v souladu s dotačními pravidly a podle zákona,“ uvedl loni v prosinci mluvčí holdingu Pavel Heřmanský.

Web iROZHLAS.cz uvádí, že SZIF musí kromě této dotace vyřešit zhruba 30 dalších dotací pro firmy z koncernu Agrofert. Ty byly kvůli auditu prověřujícímu střet zájmů pozastaveny už před lety v různých fázích schvalovacího a administračního procesu. Dohromady jde o projekty za více než půl miliardy korun, které měla Evropská unie podpořit asi 200 miliony korun.

Video  Epicentrum - Zdeněk Nekula  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

panda82 ( 15. března 2023 19:46 )

Je po volbách tak nač ten povyk, bublina splaskla

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa