Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda schválila novelu k rychlejší stavbě infrastruktury či dotace

Aktualizováno -
15. března 2023
13:20
Autor: ČTK - 
15. března 2023
07:57

Vláda dnes schválila novelu liniového zákona, která stanovuje čtyřletou lhůtu pro udělení povolení pro nejvýznamnější stavby dálniční, železniční a vodní dopravní infrastruktury. Novinářům to po jednání kabinetu řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Novela, která převádí do českého práva evropskou směrnici, podle něj poslouží jako pojistka, doufá, že se stavby i bez ní budou povolovat rychleji. Zákon ještě bude muset posoudit Parlament.

Novela tzv. liniového zákona reaguje na unijní předpisy a podle ministerstva dopravy nezakládá žádné nové správní řízení a jednotlivcům neukládá téměř žádné nové povinnosti. Obsažené nové postupy stavebních orgánů a dalších úřadů znamenají podle předkládací zprávy drobnou nadstavbu k procedurám z nového stavebního zákona.

„Novela bude přinášet závaznou lhůtu čtyři roky. Jde o implementaci legislativy. Pro nás to znamená jasné ukotvení finálních lhůt, ve kterých budou úřady rozhodovat pro ty nejvýznamnější stavby transevropské dopravní sítě,“ vysvětlil krátce na tiskové konferenci ministr dopravy Martin Kupka. 

Video  Tisková konference vlády  - ČTK
Video se připravuje ...

Novela podle něj pomůže dohnat dluhy z předchozích let, kdy se ještě stále nepodařilo dokončit dálniční síť či začít s výstavbou vysokorychlostních tratí. „Všechny ty úseky, které mohou stát více než 7,5 mld korun, tak na ně se bude vztahovat ta lhůta čtyř let pro vydání finálních povolení,“ dodal.

Vláda na návrh ministerstva zemědělství schválila také dotace na lesnicko-environmentální platby pro zlepšení životního prostředí, přípravu na změnu klimatu a ochranu lesů. Do roku 2027 je na ně určeno téměř 450 milionů korun. Ve druhém vládním nařízení zakotvuje ministerstvo zemědělství nové podmínky, které musí zemědělci splnit, aby měli nárok na získání plošných plateb Společné zemědělské politiky.

„To jsou věci, které z dlouhodobého hlediska jsou klíčové pro to, abychom se dokázali lépe starat o půdu, o vodu. Zároveň aby to bylo také provázáno s ekonomickými podporami, které jdou v rámci dotací zemědělcům,“ uvedl ke schváleným opatřením ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministři projednají i materiál s hodnocením vývoje systému veřejného zdravotního pojištění na základě návrhů zdravotně pojistných plánů zdravotních pojišťoven. Veřejné zdravotní pojištění bylo loni podle ministerstva financí v přebytku 5,1 miliardy korun, zůstatek na účtech pojišťoven byl na konci roku 57 miliard korun. Pro letošní rok pojišťovny plánují výdaje přes 471 miliard korun a schodek 7,5 miliardy korun.

Video  Vláda upravila své programové prohlášení: Co se změnilo?  - ČTK
Video se připravuje ...

UFO1 ( 16. března 2023 03:43 )

p.premier zajistil ODS konečnou cestu za ČSSD, ať už se slepi s kýmkoli a je to tak správně,tyto dvě strany měly z politické scény již dávno odejít.Na regulaci cen potravin,nakup léků,platy ústavních činitelů zapomněl,asi zase řeší uk,to je jeho priorita

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa