Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hradecká lávka za 175 milionů korun: Kluzký most korunovali cedulí s hrubkou!

Autor: Jitka Pecharová, ČTK - 
16. března 2023
16:45

Sklouznout se na pekáči? Obyvatelé Hradce Králové nemusejí vážit cestu do Krkonoš. Místo kopce jim slouží nová lávka přes Labe za 175 milionů. Při mrazech nebezpečně namrzá. A město? Problém korunovalo varovnou cedulí s hrubkou.

Kritiku sklízela lávka pro pěší a cyklisty od zahájení stavby. Za 175 milionů by mohlo podle odpůrců vzniknout až pět staveb stejného účelu. Navíc prý stojí tak trochu zbytečně jen pár kroků od mostu. Radnice při obhajování ceny vychvalovala spojnici jako jedinečné dílo: „Konstrukce je na hraně inženýrství a jde o něco, co zatím nikdo u nás nevybudoval. Lávka tohoto typu v ČR není.“ Architekti ale zřejmě zapomněli, že občas je v Česku mrzne.

Veřejnost na problém začala upozorňovat už před téměř 14 dny, hned po slavnostním zahájení provozu. Smekající se plochy se tvořily hlavně ráno při nízkých teplotách. Stačí, aby bylo po dešti či sněžení nebo se na jejím povrchu srazila vlhkost z řeky, a vytvoří se ledová krusta. „Za takové peníze mohla být vyhřívaná,“ reagovali s nadsázkou někteří na sociální síti. Magistrát zareagoval na tvorbu námrazy v úterý ráno řešením, kterým si zadělal na pořádnou ostudu. Před lávkou se objevily cedule s nápisem »Pozor kluzský povrch«. Po chvíli chyba zmizela a odpoledne byly překvapivě pryč i cedule. „Byly zde do doby, než se vyjasnilo, jaký materiál mohou technické služby používat pro údržbu,“ vysvětila odstranění druhý den ráno mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková.

Koupili granule

K ošetření lávky se radnice zprvu vyjadřovala tak, že chemii ani posyp nebude možné použít, takže námraza se zřejmě bude odstraňovat jen mechanicky. Na začátku tohoto týdne pak od projektanta obdržela informaci, že ideálním posypovým materiálem může být speciální frakce keramzitu, což je umělé kamenivo ve tvaru granulí vyráběné ze speciálního jílu, používané často jako dekorační materiál v květináčích. „Tuto směs technické služby již zajistily, tudíž mohou lávku v případě potřeby začít ošetřovat,“ uvedla mluvčí magistrátu a doplnila: „Doplňkově je možné použít i posypovou sůl.“

Levněji to nešlo?

O vybudování lávky spojující břehy s kongresovým sídlem a s ulicí směrem do centra uvažovala hradecká radnice od roku 2003 kvůli oživení lokality. Odhadovala, že výstavba spolyká 34 milionů. Nenašla však stavitele, který by ji za tuto sumu postavil. Uspěla až na částce 162 milionů, která se ale postupně hlavně kvůli vícepracím zvedla až na 175. „Městu se podařilo získat evropskou dotaci. Šlo o peníze, které nebylo možné využít jiným způsobem,“ hájila rozpočet primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). EU dala 100 milionů. Město z výstavby nevycouvalo také proto, aby neporušilo podmínku od banky ČSOB, jež si lávku vymínila při výstavě sídla na pozemku koupeném od města. Kdyby to Hradec stopnul, musel by zaplatit sankci ve výši 15 milionů.

Hradec trumfl Pardubice

Tragikomickým pozadím okolo lávky přes Labe hradecká radnice možná překonala věčného rivala, sousední město Pardubice. Tam v roce 2014 přes řeku Chrudimku také vznikla podobně klenutá lávka pro pěší, ale dřevěná, jež se v zimě projevuje jako skluzavka a lidé mají co dělat, aby ji přešli bez pádu. Jelikož kvůli řece nelze použít chemické ošetření ani sůl, tamní radnice tu umístila cedule s upozorněním, že lávka není zimě udržovaná, a podrobně rozepsala pravidla jejího užívání. Pro jistotu přidala i telefonní čísla na záchranáře.

Z ocele a betonu

Výstavba 103 metrů dlouhé a skoro šest metrů široké lávky se řídila návrhem týmu architekta Libora Kábrta. Podle něj ji tvoří ocelová lana, neobvyklá ocelová žebrová konstrukce a 39 kusů subtilních segmentů tenké mostovky vyrobených ze speciálního vysokopevnostního betonu.

Jaroslavfryda Fryda ( 19. března 2023 07:24 )

Proč už někdo není v base?nebo to stalo opravdu 170mega?Haha!

verka1 ( 16. března 2023 17:16 )

Skluzavka za 175 milionů 😁👍
Hrubka velká jak Brno 🤣 Mistr nebo vedoucí neumí psát

Zobrazit celou diskusi