
Jak vnímají debatu o snížení valorizace důchodci? Problém jsou základní potraviny, ne lečo, říká expertka
V Česku se už několik týdnů odehrává bitva o důchody. Kontroverzní návrh novely na snížení červnové mimořádné valorizace důchodů dnes podepíše či vetuje prezident Petr Pavel. Jak situaci vnímají sami senioři? Potřebují důchodci skutečně další růst penzí? A jak zvládají rekordní potravinovou drahotu? Na to v Epicentru Blesku odpovídala Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů ČR.
Senioři zdražování podle Desatové vnímají nejvíce u základních potravin: „To si myslím, že pálí i ty vysokopříjmové, protože platit okolo 50, 60 Kč za bochník chleba je pro mnoho z nich hodně. “
„Já jsem se smála té debatě o paprikách a rajčatech. Protože nevím, jak čeští senioři, nicméně moje babička a maminka, mi lečo vždy dělávaly v létě, když paprika a rajčata byly víceméně zbytkové potraviny. Nevím, proč bych si měla dělat lečo v zimě. To mi úplně smysl nedává. Nicméně když kilo cibule stojí 30 Kč, to už na pováženou je, protože s tou vaříme všichni a dáváme jí téměř do všeho,“ hodnotí diskusi o zdražování mezi seniory.
„Už v počátcích energetické krize někteří důchodci, aby ušetřili za energie, vařili rýži nebo těstoviny tak, že to zalili teplou vodu z kohoutku, přivedli k varu, vypnuli, zakryli pokličkou a čekali, až to dojde. Od té doby ale navíc neskutečně narostly ceny veškerých potravin. Nyní to vidíme na vejcích,“ popisuje předsedkyně Rady seniorů, jak v praxi k šetření přistupují.
Potřebují důchodci skutečně další růst penzí?? Potřebují policisté a hasiči zvýšit plat? Potřebují politici zvýšit plat? Potřebují samoživitelky zvýšit dětské přídavky? Potřebují lékaři a sestry zvýšit plat? Potřebují rodičky zvýšit porodné a mateřskou? Potřebují dělníci s minimální mzdou zvýšit plat? Dále se asi ptát netřeba.