Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pavel rozsekne nejistotu s osekáním důchodů: Názor samozřejmě mám. A důležitá rada ústavního právníka

Aktualizováno -
15. března 2023
09:12
Autor: Mii, ČTK, psp, Markéta Volfová - 
15. března 2023
05:00

Dlouho očekávaný den je tu. Prezident Petr Pavel se podle vlastních slov dnes odpoledne vyjádří k tomu, jak se postaví ke kontroverzní novele snižující valorizaci důchodů. Tedy jestli ji vetuje, nebo nikoliv. Pavel o svém postoji promluví až po schůzce se zástupci opoziční ANO – Karlem Havlíčkem a Alenou Schillerovou, jednání s opozicí začalo o deváté. Pavel už v pondělí řekl, že při jednání o důchodové reformě chce zejména tlumit vášně a připomínat, že to musí být společné dílo. Podle ústavního právníka Jana Kudrny by bylo v případě posvěcení prezidentem ověření Ústavním soudem na místě. V Epicentru Blesku řekl, že na základě indicií, které má, by prezidentovi doporučil novelu vetovat. 

Novelu o nižší červnové valorizaci penzí schválily Sněmovna a Senát. K tomu, aby vstoupila v účinnost, ji musí podepsat prezident. Schůzku s opozicí má Pavel podle svého otevřeného kalendáře domluvenou na středeční 9:00. 

Pavel se ke sporné vládní novele o snížení valorizace důchodů vyjádří dnes odpoledne. Má na ni svůj názor, ale uzavře jej až po jednání s ANO, řekl prezident. „Samozřejmě, že názor mám, ale uzavřu ho až po tom jednání,“ prohlásil Pavel. „Je to pořád kolem 50 (procent), protože výhrady samozřejmě jsou relevantní,“ doplnil.

Zástupci ANO chtějí s Pavlem mluvit o ekonomických, právních, ale i sociálních a politických aspektech snížené valorizace důchodů, upřesnila Schillerová.            

V případě, že by Pavel novelu vetoval, Sněmovna by už pravděpodobně nestihla přehlasovat jeho postoj včas. Kabinet poukazuje na to, že předloha musí vyjít ve sbírce do 22. března, což je poslední den pro vydání vládního nařízení k červnovému navýšení penzí podle platných pravidel.

Novelu se zástupci ANO Pavel probíral ještě před svou inaugurací, představitelé hnutí s ním chtějí opět mluvit o možné protiústavnosti. Pavel už v předvolební kampani hovořil o tom, že chce komunikovat i s opozicí. Prezident v pondělí během návštěvy Slovenska řekl, že si také bude zvát na jednání ministry, pokud se bude řešit specifický problém, který se jich bude týkat. „Bude mě zajímat jejich názor, jejich přístup k řešení, případně jak by reagovali třeba na některé alternativní návrhy, jak ty problémy řešit, na kterých se právě třeba shodnou s odborníky,“ dodal prezident.

Ústavní právník Kudrna: Pavel by měl zákon vetovat

Názory expertů na tento kontroverzní krok vlády se liší. Podle ústavního právníka Jana Kudrny by bylo v případě posvěcení prezidentem ověření Ústavním soudem na místě. On sám říká, že na základě indicií, které má, by prezidentovi doporučil novelu vetovat. Co se tedy stane v případě, že Petr Pavel podepíše a ÚS bude mít stejný názor jako Kudrna?

„Kdyby skutečně tohle mělo nastat, tedy pokud dojde ke zrušení toho zákona, u kterého zatím nebyl legislativní proces dokončen, tak v takovém případě bychom se navrátili k předchozímu stavu. To znamená nutnost vyplacení, respektive zřejmě doplacení toho rozdílu mezi dosavadní a tou sníženou valorizací,“ vysvětlil ústavní právník v Epicentru Blesku.

Video  Ústavní právník Kudrna o změně ve valorizacích: Je v rozporu s principy Ústavy. Pro prezidenta by bylo výhodnější zákon vetovat  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kudrna vidí největší kámen úrazu v načasování celé změny: „Kdyby vláda v ideálním případě začala celou situaci řešit v červnu, tak si myslím, že by se to vyřešilo daleko před okamžikem, kdy vznikl nárok na valorizaci v té stávající výši,“ hodnotí.

„Dokonce by se to vyřešilo ještě i předtím, než celá řada kandidátů na prezidenty oznámila svůj záměr kandidovat, každopádně než byli registrováni a než začala ta horká fáze prezidentské kampaně,“ říká ke vlivu postupu na volbu hlavy státu.

„Ale dokonce podle mého názoru, i kdyby tu záležitost začala řešit například v polovině ledna nebo v druhé polovině ledna, tak by její pozice v mých očích sice byla problematická, ale byla by právně pořád lepší, než když to začala řešit v únoru. A to proto, že mohla tvrdit před případně Ústavním soudem, že to začala řešit ještě předtím, než ten nárok vznikl,“ dodává Kudrna.

Pavel: Na reformě se budou muset domluvit všichni

Nižší valorizací to ale nekončí. Kabinet Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN v programovém prohlášení slibuje, že provede celou důchodovou reformu. Premiér Petr Fiala (ODS) dříve uvedl, že reformování systému důchodů je nutné, aby byl udržitelný i pro příští generace penzistů. Hovoří se o tom už několik volebních období.

„Bude zapotřebí, aby dokument byl připraven tak, že přežije volební období, protože není možné důchodovou reformu nastavovat každé čtyři roky nebo ještě častěji,“ uvedl prezident v pondělí. Věcně domluvit se podle něj budou muset vláda, opozice i odborníci, kteří mohou přinést jiný pohled na věc.

„Udělám všechno pro to, abych tuhle debatu opravdu věcně moderoval k cíli, který bude potom přijatelný pro obě strany a který povede ke shodě, protože to budou dělat vlastně pro sebe navzájem,“ dodal Pavel.

Video  Pavel má u důchodů pochybnosti a nechce být alibista: „Podepíšu, nebo vetuju,“ vzkázal k návrhu vlády  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

mazden ( 3. května 2023 06:05 )

mazden ( 3. května 2023 06:04 )

hejhej ( 15. března 2023 16:31 )

Papanikula:
Pavel je důchodce, jestlipak se vzdal důchodu, když bude mít prezidentský plat ??

hejhej ( 15. března 2023 16:30 )

turista.z.:
Tato skupina rodí děcka jako na běžícím páse jen k vůli peněnzům. A tak roste obrovská populace budoucích nemakačenků. Potkávám je denně i dopoledne se školáky( místo, aby byli ve škole), v ruce chytré telefony a neskutečně vyž - obézní.

turista.z. ( 15. března 2023 16:09 )

Vzdavam to... Tvl mazou prispevky, kde pisu o tom aby socialne neprizpusobilym kratili socky,, Kaślu na to . Necht cikani seżerou celou ĆR. Sbohem...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa