Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalouskův návrat do politiky se přiblížil? V Topce mu dali nabídku na kandidaturu do Senátu

Autor: simao, ČTK - 
9. května 2023
13:13

Miroslav Kalousek (TOP 09) je jedním z otců zakladatelů TOP 09. Ve vrcholné politice se stáhl do ústranní, nyní se však objevily nové spekulace - a to o jeho možné kandidatuře do Senátu. Nabídku, která padla ze strany pražské Topky, potvrdil Seznam Zprávám Jiří Pospíšil.

„Učinili jsme Mirku Kalouskovi za pražskou TOP 09 nabídku, že by mohl kandidovat na Praze 2 do Senátu. Konzultovali jsme to i s našimi politickými partnery. ODS ví, že to panu Kalouskovi nabízíme, jsou s tím v souladu. Paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová to rovněž nijak nerozporovala,“ sdělil Seznam Zprávám europoslanec a pražský zastupitel Jiří Pospíšil, který je i náměstkem primátora zodpovědným za oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péče o zvířata.

„Při poslední schůzce, což už bude třeba dva měsíce, pan Kalousek řekl, že si to musí rozmyslet. Přišlo mi, že se k tomu staví rezervovaně, neřekl ano ani ne, chápu to tak, že jeho finální slovo uslyšíme v létě,“ dodal Pospíšil.

A nebo boj o europarlament?

Kalousek je aktuálně místopředsedou správní rady VZP. Coby exministr financí však poměrně čile vystupuje především na sociálních sítích k problematickým úsporám a opatřením Fialovy vlády.

Již dříve se spekulovalo, zda Kalousek nebude volebním trumfem pro blížící se volby do Evropského parlamentu. „Domácí politika je s evropskou velmi provázaná. Já jsem jasně řekl, že v tomto roce nebudu kandidovat do žádných voleb. Do jakých voleb budu kandidovat v následujících letech, ještě nevím. Možná do žádných, možná do všech, je to jenom rozhodnutí mé a strany, která mě bude, nebo nebude chtít nominovat,“ uvedl Kalousek pro Deník N letos v březnu.

Video  Kalousek se loučil s poslanci: Složil mandát kvůli kampani, omluvil se a sklidil potlesk vestoje  - Facebook - TOP 09
Video se připravuje ...

Někdejší předseda KDU-ČSL i TOP 09

Kalousek byl za svou politickou kariéru ministrem financí ve vládách Mirka Topolánka i Petra Nečase a také poslancem v letech 1998 až 2021.

Co se historie členství a funkce v politických stranách týče, byl Kalousek v letech 1984 až 2009 členem strany lidové, od května 1999 do dubna 2001 byl jejím místopředsedou a od listopadu 2003 do srpna 2006 předsedou lidovců. Rezignoval poté, co nevyšel plán na účast KDU-ČSL v menšinové vládě s ČSSD podporované komunisty.

V červnu 2009 vystoupil z KDU-ČSL a spoluzaložil novou stranu TOP 09 - v období listopad 2009 až listopad 2015 byl jejím prvním místopředsedou.

Kalousek byl na stranickém sněmu TOP 09 v listopadu 2015 zvolen novým předsedou TOP 09, v čele strany nahradil Karla Schwarzenberga. Po parlamentních volbách v říjnu 2017 řekl, že již nebude funkci předsedy obhajovat a na stranickém sněmu, který se konal v listopadu 2017, Kalouska v čele TOP 09 vystřídal právě Pospíšil. Toho v čele strany v listopadu 2019 nahradila Pekarová Adamová.

Video  Reflexe Kalouska a Stoniše 86  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

pindal ( 14. května 2023 18:52 )

Kalouska nebrat.

trintin ( 10. května 2023 14:22 )

Topka už mu na oblek objednala modré z nebe, aby zazářil v barvě, co nosila i princezna?

jasnavolba ( 10. května 2023 09:55 )

Kalousek jen potvrzuje že topka je strana koko.u a pí.!

hejhej ( 9. května 2023 20:48 )

Nevolitelná strana TOP09 , ať povede arogantní, hloupá Pekarová nebo arogantní Kalousek.

denisz ( 9. května 2023 18:35 )

Kalousek může ještě zachránit skomírající TOP09 pod vedením slaboduché Pekarové, nejméně populární osoby v politice. Kalousek je pohotový rétor, bystrého rozumu, s velkým přehledem a zkušenostmi v politice, i když občas kontroverzní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa