Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fialova vláda plánuje výjezd do Jeseníku. A společné zasedání s Poláky a Slováky

Autor: David Polák - 
17. března 2023
12:03

Vláda Petra Fialy (58, ODS) hodlá vyrazit na své druhé výjezdní zasedání. Loni v dubnu ministři schůzovali na zámku Štiřín, nyní ale zamíří do Jeseníku. Blesku to řekl premiér, který také prozradil, že se plánuje společné zasedání kabinetu se Slováky a Poláky.

„Už 29. března zasedne naše vláda v rámci výjezdního zasedání v Jeseníku. Společně s kolegy z vlády strávíme v regionu celý den a budeme řešit jak zlepšit místní klíčovou dopravní infrastrukturu, jak pomoci v rozvoji cestovního ruchu a dalších oblastí, které jsou pro region důležité,“ prozradil Blesku premiér Fiala s tím, že po schůzi kabinetu proběhne také jednání s radami Olomouckého a Moravskoslezského kraje a starostkami a starosty okolních obcí.

Společné cestování?

Kabinet složený z ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů má celkem 18 členů včetně předsedy vlády. Na stole je tak otázka, jestli se všichni z Prahy přesunou do Olomouckého kraje společně. Podle mluvčího vlády Václava Smolky není žádná společná cesta vlakem v plánu. Každý ministr má totiž před zasedáním vlády naplánovaný vlastní program v regionu.

Rozlučka s Hegerem a Moravieckým

Kromě výjezdu je v plánu také společné zasedání se zahraničními sousedy. „V dohledné době plánujeme dvě mezivládní konzultace se Slovenskou a Polskou vládou, která se zaměří na další rozvoj výborných vztahů s našimi sousedy,“ řekl Blesku premiér. Přesný termín se zatím ladí, vše se ale musí stihnout do konce letních prázdnin. Na Slovensku se totiž konají parlamentní volby v září a v Polsku pak v říjnu nebo v listopadu. Pro Petra Fialu to tak bude zároveň rozlučkové setkání se svými protějšky z Varšavy a Bratislavy, tedy Mateuszem Morawieckým (54) a Eduardem Hegerem (46).

Loni na Štiříně

Své první zasedání mimo Strakovu akademii, kde se ministři běžně schází, měl Fialův kabinet loni v dubnu na státním zámku Štiřín. Ten je majetkem státu a spravuje ho ministerstvo zahraničí. Minulá vláda chtěla objekt dokonce prodat, protože provoz budovy je ztrátový. K tomu ale nikdy nedošlo. Své první jednání si loni členové kabinetu dokonce protáhli přes noc. Po oficiální schůzi totiž došlo i na neformální setkání, kde se všichni bavili o prioritách vlády a ze zámku se odjíždělo až druhý den.

Video  Jurečka: Důchody se průměrně zvednou o 750 korun.  - ČTK
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 17. března 2023 17:46 )

to museli dlouho vymýšlet. Svatá prostoto, na toto mají palice dobré.

al.bunda ( 17. března 2023 14:31 )

Kdykde, přijedu mu plivnout do toho jeho tupého🐷😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa