Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česku hrozí bankrot, varuje Kalousek. A Schillerová chce rezignaci ministra Stanjury

Autor: amb - 
23. dubna 2023
14:41

V pořadu České televize Otázky Václava Moravce se sešli bývalí ministři financí Alena Schillerová (ANO), Miroslav Kalousek a Jiří Rusnok. Shodli se na tom, že schválený schodek státního rozpočtu bude mnohem vyšší o desítky miliard. „Vůbec neodpovídá realitě,“ okomentovala schodek Schillerová. Škrty považuje za nebezpečné kvůli tomu, že se nacházíme v recesi. „Škrtat se má v období konjunktury.“ 

„Škrtat, škrtat, škrtat,“ uvedl Kalousek. Nevyhýbal by se plošným škrtům, například 500 korun za vychované dítě. Stanjurovy úvahy o seškrtání dotací pro firmy považuje za adekvátní. „Ministr Stanjura by měl rezignovat," řekla Schillerová u tématu rozpočtů. V rozpočtu podle ní budou postrádány například příjmy z daně z neočekávaných zisků nebo z prodeje emisních povolenek.

„Tohle je od paní doktorky Schlillerové typické, problém samozřejmě existuje, ale krajáč mléka rozlila paní poslankyně. Ministr Stanjura se trápí, jak to rozlité mléko od paní Schillerové uklidit a ona místo aby mu to pomohla utřít, tak říká: Rezignujte,“ reagoval Kalousek, podle kterého potíže způsobila dvojitá novelizace zákona o státním rozpočtu.

Současná vláda má podle něj šanci se do schválených výdajů vejít, aby se zákon o státním rozpočtu nemusel novelizovat. Měla by však hledat úspory ve výdajích z rozpočtu, bez toho podle něj hrozí Česku v budoucnu státní bankrot. 

Podle Kalouska strukturální deficit vznikl tím, že se dvakrát novelizoval zákon o státním rozpočtu, označil to za rozpočtovou neodpovědnost.

„Skutečně pokud máme problém v rozsahu 200 – 250 miliard, když vezmeme v úvahu, že příští rok nebude bezvolební, budou evropské volby, pak už se budeme blížit k volbám parlamentním, bylo by lepší začít konsolidaci s větším zásahem,“ uvedl Rusnok. Tempo zadlužování by podle něj vyžadovalo razantnější opatření. „Mně to úsilí nepřipadá adekvátní,“ dodal.

Ústavní stížnost kvůli důchodům

Pohovořili také na téma důchodů. Schillerová uvedla, že by chtěli podat ústavní stížnost kvůli projednání změn u mimořádných valorizací ve stavu legislativní nouze 5. května. Podepíše ji 71 poslanců Hnutí ANO, členové jiných stran se nepřipojí.

„Zaplaťpánbůh se to naformulovalo a je vůle to udělat,“ komentoval Rusnok vládní změny penzí. Současný valorizační vzorec podle něj není uzpůsoben inflaci, označil to za chybu bývalých premiérů Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše. S tím souhlasil také Kalousek, který vidí potíž v tom, že se do navyšování důchodů vstupovala.

Schillerová kořeny problémů vidí ještě dál, mimořádné valorizace jsou totiž podle ní nastaveny zákonem už asi 15 let. Také by nechala povinné pojištění k předčasným důchodům na 35 letech, vláda to chce posunout na 40 let. Nesouhlasí ani se nižším navyšováním mimořádných valorizací vzhledem k tomu, že současná inflace v Česku podle ní nebude navždy.

Hovořili také o daňové politice. Dočasné zrušení DPH na základní potraviny, což v písemné interpelaci navrhl Martin Kolovratník (ANO), je podle Rusnoka zcela mimo kontext. Když má země dvě největší makroekonomické nerovnováhy, řeší inflaci i veřejné finance. Také by rozdělení sazeb DPH sloučil ze tří do dvou.

„Čím méně sazeb, tím lépe. Já bych do toho šel s tím, že se to stáhne na dvě, jsem špatný politik,“ uvedl s tím, že je ale v současné situaci lepší na to nesahat. Podle Kalouska je ideální jedna sazba, což v Česku není reálné.

Video  Prostor X: Rozhovor s Alenou Schillerovou  - Videohub
Video se připravuje ...

pindal ( 29. dubna 2023 21:52 )

Rozdíl je ten,že Schilerová má rada lidi a Stanjura o něčem takovém nemá páru.

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 06:31 )

to by chtělo

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 06:31 )

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 06:31 )

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 06:30 )

taky jsou to odborníci rozumí všemu. Kladenskou pečeni z BILY si už nedám, byla přesolená a dusitan(sanitr) je jedovatý.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa