Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Babiš urážel Pekarovou: „Nenávistná, zlá a hloupá, říkal chudák Kalda!“ Šéfka topky mu to vrátila

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
27. října 2023
12:13
Autor: ČTK, simao, vja - 
27. října 2023
11:23

Pořádně ostrá hádka se odehrála v pátek mezi Andrejem Babišem (ANO) a Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) na půdě Poslanecké sněmovny. Na jejím počátku stálo to, že Babiš vinil z neschopnosti kvůli nedostupnosti některých léků ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Pekarová  Adamová se ministra zastávala a zmínila počet obětí covidu za Babišovy vlády, přisadila si navíc, že Babišovi šlo ve vládě jen o vlastní byznys. Spor provázelo i bouchání poslanců do lavic. Babiše Pekarová pořádně rozlítila a pustil se do urážek šéfky Sněmovny. Vzkazoval jí, že s ním se měřit nemůže.

Ministr zdravotnictví Válek (TOP 09) podle Andreje Babiše nepochopil, co má dělat pro to, aby byl na trhu léků dostatek. Válek je podle předsedy ANO „dezorientovaný, totálně neschopný, nejhorší ministr ze všech“. „Ten člověk tam nemá co dělat,“ prohlásil.

Předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Pekarová Adamová reagovala, že Babiš v premiérské funkci měnil ministry zdravotnictví jako „figurky na orloji“ a úřad byl po bývalém kabinetu v rozkladu. Ohledně léků podle ní neexistuje „žádné kouzelné řešení“, jak se opozice snaží lidem tvrdit, a Válek „nemlátí prázdnou slámu“.

Pekarová uvedla, že jí přijde, že se zapomíná na to, kolik lidí zemřelo na covid. To však šéfa ANO značně popudilo. Babiš označil její vyjádření za sprosťárnu a prohlásil, že je „ubohá a nemůže s ním soutěžit“.

Pekarová reagovala, že „trefila hřebíček na hlavičku“ a že soud ji na rozdíl od Babiše nikdy neodsoudil kvůli pomluvám a nenařídil jí omluvy - Babiš se ve Sněmovně musel veřejně omluvit Miroslavu Kalouskovi za slova o tom, že "zabil lidi cez padáky". I na Kalouska přitom dnes ve Sněmovně během přestřelky Babiš vs. Pekarová došlo. Nejednou.

Pekarová: Kyblík žluči a prázdná sláma

Pekarová Babiše popíchla i slovy: „Přijde mi, že se tady zapomíná na celou řadu věcí, které se tady staly, když Andrej Babiš premiérem byl. Kolik lidí zbytečně zemřelo na covid. To se vám nelíbí poslouchat. Je mi to jasné. Můžete si mlátit do lavic sebevíc, můžete je klidně i rozbít, jsou to fakta, je to pravda, kterou nezastřete. Je to tak.“

Pekarová také uvedla, že se Válek snaží situaci řešit a „nemlátí prázdnou slámu”. Babišovi dle ní šlo navíc v čele Úřadu vlády především o vlastní byznys, míní Pekarová.

„My jsme si zvykli na ten každodenní kyblík žluči, který se tady vyleje z úst pana Okamury, ale i z ústa pana Babiše (...) a jsou to věci, které jsou nehorázné. Nerozumíme byznysu? No, vy jste mu hodně dobře rozuměl, prostřednictvím předsedající, protože to je to jediné, co vás zajímalo i jako předsedu vlády, aby se vašemu byznysu dařilo,“ uvedla Pekarová.

Video  Epicentrum - Markéta Pekarová Adamová  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Babiš: Největší sprosťárna

„Vy nevíte, o čem mluvíte, vy mně nebudete poučovat v byznysu, vy skutečně ne (…) Vy vykládáte, že jste měli nějaký covid. Žádný jste neměli. Jenom lžete. A ta největší sprosťárna je o tom, že mluvíte o lidech, které zemřeli za covidu, to je největší sprosťárna. A víte, kolik jich zemřelo od 17. 12.? Osm tisíc. A řekl jsem já někdy, že za to vy můžete? To je největší sprosťárna. Největší sprosťárna. My jsme bojovali za životy lidí, my jsme dovezli ten bamlanivimab a ten zachraňoval lidi. Nic o tom nevíte,“ rozčílil se ve sněmovně Babiš.

„Paní Pekarová Adamová, prosím vás, přestaňte mně urážet. Jó, prostřednictvím vaším. Neříkejte, že já jsem šel do politiky kvůli byznysu. Ne, já jsem mohl dělat toho oligarchu, který vás dneska řídí, když nemáte prachy a média, za kterými dolejzáte. Tak si to vyprosím. Doneste mi jednoho úředníka, u kterého já jsem chtěl něco pro Agrofert. Neexistuje takovej, neexistuje. A vy buďte rádi, že tady podnikám. A moje firma odvedla do veřejných rozpočtů 52 miliard a moje nadace rozdala lidem 700 milionů. Vy tady děláte nějaké sbírky. Kolik jste dala ze svého platu? 300 tisíc na Ukrajinu. Kolik jste dala samoživitelkám? Nějaké přiblblé pero jste prodávala,“ útočil dál Babiš.

„Vy se mnou nemůžete soutěžit a ten chudák Kalda, kterému jste ukradla tu TOP 09, jste mu ukradla tu stranu, říká jenom, že jste nenávistná, zlá a hloupá. A to je všechno,“ šil do šéfky TOP 09 Babiš.

„Vy jste dnes opět prokázala, že vy jste osoba, která rozděluje tuto sněmovnu,“ vzkázala Pekarové předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob vyzýval k ukončení podle něho nesmyslné slovní přestřelky. „Přímost se pozná tím, že se dokážete člověku podívat do očí, já to dokážu, ale viděl jsem, že vy ne,“ vzkázal Babišovi.

Ještě před sporem navrhoval předseda SPD Tomio Okamura, aby Dněmovna jednala o tom, že Pekarová Adamová údajně chce cenzurovat opozici. Poukazoval na usnesení, která má připravené místo změny jednacího řádu a mluvila o něm podle něho jako o jaderném kufříku. „Stiskne tlačítko, přeneseně řečeno na jaderném šuplíku, a vymaže opozici z povrchu,“ komentoval to Okamura.

Pekarová zapochybovala o tom, že rozumí psanému textu. „Určitě je dobré nevytrhávat slova z kontextu. O vymazávání opozice jsem opravdu vůbec nemluvila,“ zdůraznila. Opozici vinila z toho, že lije dělá „neuvěřitelný tyjátr“.

Video  Babiš v Hráčích: „Jsem trochu na hlavu“ a proč zatím nepředá své impérium dětem?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

moro ( 2. listopadu 2023 11:32 )

Je to hloupá slepice, jako všichni naši vládě. Už aby byly volby. Půjdou.... Už to cítí proto kopou kelem sebe. Tím chytrost nepoberou. Mají pár procent důvěry a mluvila celý národ. Nic jim není blby. Jsme e vše nejhorší Evropě, ve VŠEM. Neudělali absolutně nic!!!

Romanoo ( 29. října 2023 08:58 )

Krycí jméno PÁVEK je pravdivé a zapírají ho jen komunisté .

Romanoo ( 29. října 2023 08:54 )

Neurážela Pekarová nejdříve jeho ? Byl by hloupý , kdyby se nebránil .

Kateřina Bugajová ( 29. října 2023 08:51 )

Jalová kráva, nic jiného.

Kateřina Bugajová ( 29. října 2023 08:48 )

Jak ho natřela? Viděla a slyšela jsem jen jednu zamindrákovanou husu, která se všemožně snažila, ale proti Babišovi neměla nejmenší šanci. Holt komu není shůry dáno, v apatyce nekoupí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa