Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš při kritice vlády zmínil smrt zpěvačky na rakovinu. Manžel Janečkové: „Za hranou slušnosti“

Aktualizováno -
20. října 2023
15:49
Autor: ver, simao - 
20. října 2023
11:43

Andrej Babiš (ANO) v úterý ve Sněmovně kritizoval vládu Petra Fialy (ODS) za nedostatek pozornosti, kterou podle něj věnuje boji proti rakovině. „Stále lidi na rakovinu umírají. Ano, i ta mladá zpěvačka. Ano, bohužel mladí lidé. Stále něco. Každý den nějaká rakovina,“ řekl předseda ANO. Na jeho slova reagoval manžel zemřelé zpěvačky Patricie Burda Janečkové a její manažerka, kteří požádali politickou scénu i veřejnost, aby jméno Janečkové nezneužívaly. Považují to v této souvislosti za neetické a za hranou slušnosti. Babiš pro Blesk Zprávy reagoal slovy o tom, že jméno zpěvačky nezmínil, protože ví, o jak strašně citlivou záležitost se jedná. Apeluje přitom na prevenci.

Podle Andreje Babiše (ANO), který spustil svůj tradičně obsáhlý projev před hlasováním o nedůvěře vládě, je pro kabinet Petra Fialy (ODS) zdravotnictví až na posledním místě. Ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) označil za neschopného, pustil se však i do tématu podle něj nedostatečného boje vlády proti rakovině.

„My jsme vám vyjednali v Evropě 55 miliard pro české zdravotnictví z evropských peněz, 15 miliard bylo na národní boj proti rakovině. Stále lidi na rakovinu umírají. Ano, i ta mladá zpěvačka. Ano, bohužel mladí lidé. Stále něco. Každý den nějaká rakovina. A měli jste 15 miliard na boj proti rakovině. A chtěl jsem vám postavit tady krásnou, nejmodernější onkologickou nemocnici v Evropě, Pražáci,“ nechal se slyšet Babiš.

Zmínil přitom právě „mladou zpěvačku“, kterou pravděpodobně myslel operní zpěvačku Patricii Burda Janečkovou, která na začátku října zemřela na rakovinu prsu. Na Babišova slova se rozhodli reagovat manžel a manažerka umělkyně. 

„Tímto, žádám veškerou veřejnost a politickou scénu, aby nezneužívali jméno Patricie Burda Janečkové a nezmiňovali tuto mladou nadějnou zpěvačku ve spojitosti se selháním našeho zdravotnictví a lékařů, neboť se to nezakládá na pravdě. Použití jejího jména v této souvislosti je neetické a patří to za hranu lidské slušnosti!!!“ napsali prostřednictvím produkční agentury SVAB promotion na facebooku.  

Zároveň poděkovali „všem, kteří bojovali za záchranu Patricie a jakýmkoliv způsobem se podíleli na její léčbě“. „Bohužel, osud tomu chtěl jinak,“ dodali. 

Babiš zareagoval pro Blesk Zprávy slovy o tom, že „každá taková událost je ohromná tragédie a mě to vždy velmi mrzí“.

„Mluvil jsem o tom, že často bohužel umírají i mladí lidé, neřekl jsem ale ani jméno té zpěvačky, protože vím, jak strašně citlivá záležitost to je a nemluvil jsem ani o selhání lékařů. Jejich práce si naopak velmi vážím. Nedávno jsem byl na onkologické konferenci Onko2023, a ve Sněmovně jsem proto hovořil o prevenci. O tom, jak důležitá je a že je potřeba se na ni zaměřit. Stále na ní chodí totiž jen cca 65 % našich občanů, přitom každoročně u nás na rakovinu umírá bohužel 27 tisíc lidí a často je to právě i kvůli nedostatečné prevenci,“ upozorňuje Babiš.

„Ve svém projevu jsem mluvil o tom, že právě proto jsem to i bral jako prioritu naší vlády a připravili jsme Národní plán boje proti rakovině nebo prospekt prevence, na kterém jsme spolupracovali s našimi nejlepšími onkology. Ale hlavně i projekt výstavby onkologického centra v Praze zaměřeného právě na prevenci, které mělo stát v nemocnici na Vinohradech. A tom jsem hovořil především, že nechápu, proč ho ministr zrušil, protože tohle by se mělo řešit naprosto apoliticky, jde o zdraví lidí,“ dodal Babiš.

Video  Babiš šil do vlády kvůli boji proti rakovině. Zmínil i zesnulou zpěvačku Janečkovou.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Babiš prosazoval národní plán i výstavbu onkologického centra

Babiš ještě coby premiér prosazoval Národní plán boje proti rakovině do roku 2030. Tehdy s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO) po boku, který se po divokých rošádách šéfů zdravotnictví v covidových dobách obratem vrátil do křesla ministra. 

„Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí vůbec. Každý rok kvůli ní zemře na celém světě téměř deset milionů lidí a očekává se, že v roce 2035 bude rakovina hlavní příčinou úmrtí obyvatel Evropské unie,“ varoval Babiš v červnu 2021 a volal po vzniku národního plánu. Úřad vlády tehdy vydal zprávu „Stát chce účinněji bojovat proti rakovině, pomoci má osvěta, prevence i nová odborná pracoviště“.

A pustil se do kampaně s hesly „′Kdyby′ znamená pozdě“ a „Nepodceňme prevenci rakoviny“. „Já jsem se inspiroval tím, co dělal americký prezident Joe Biden v roce 2016, kdy vyhlásil tento program v USA. Já si myslím, že Česká republika takový program rovněž potřebuje, a my jsme samozřejmě připraveni ho realizovat. A doufejme, že i nová vláda po volbách v tom bude pokračovat,“ uváděl tehdy Babiš a varoval před tím, že během pandemie covidu-19 došlo k poklesu preventivních vyšetření na onkologické choroby.

Babiš již tehdy zmiňoval nutnost výstavby nového onkologického centra v Praze. „Jedinou onkologickou nemocnicí v Česku je Masarykův onkologický ústav v Brně, který má skvělou pověst a který funguje skvěle a třeba i nemálo lidí z Prahy tam chodí na vyšetření,“ upozorňoval Babiš a apeloval na lidi: „Prevence a screening jsou opravdu klíčové, ale překonat obavu z vyšetření není nic lehkého. Proto si myslím, že je potřeba o tom mluvit, je potřeba dělat osvětu (...) Je potřeba přesvědčit lidi, aby chodili na preventivní vyšetření včas.“

Pavlovi poslali vzkaz Čechům

Shodou okolností se dnes tématem rakoviny a včasné prevence zaobírá přitom i příspěvek na sociální síti X prezidenta Petra Pavla.

„Říjen je měsícem boje proti rakovině prsu. Nemoci, na kterou každý rok umírá dva tisíce Češek. Manželek, maminek, babiček nebo dcer. S Evou bychom rádi upozornili na to, že prevence v podobě pravidelných samovyšetření a screeningů zachraňuje životy. Objednejte se ještě dnes,“ vyzval prezident Pavel, který ve finále přímé volby hlavy státu porazil právě Babiše.

Válek: Babiš chtěl megalomanský pomník. Ničemu nepomohl

Na prevenci však apelovali opakovaně i zástupci vládní koalice - např. letos v únoru včetně Vlastimila Válka a Markéty Pekarové Adamové (oba TOP 09) na tiskovce přímo ve Sněmovně. „Prevence, screening a včasný záchyt onemocnění jsou pilíře moderního zdravotnictví,“ upozorňoval Válek letos v únoru.

„U preventivních prohlídek souhlasím s tím, že musíme zvýšit praktických lékařů pro dospělé (...) tak, aby ta dostupnost praktických lékařů se zvýšila a aby každý občan, který má zájem vstoupit do systému preventivních prohlídek tu možnost měl, měl ji s co nejmenšími obtížemi,“ uváděl Válek letos v červnu v ČT, potvrdil, že během pandemie covidu „bezesporu došlo ke sníženému zájmu o screeningové programy“ a „řada pacientů se dostala k léčbě nebo operaci v pozdějším stádiu, než kdyby covid nebo ta opatření nebyly“. Věřil, že skluz ve screeningu se podaří dohnat během jedno roku až dvou let.

„Podpora prevence je zásadní prioritou Ministerstva zdravotnictví. Výborné výsledky mamografického screeningu jsou potvrzením jeho smysluplnosti a motivací pro rozšiřování screeningových programů i pro další diagnózy, u kterých je to odborně podložené,“ vzkázal pak Válek shodou okolností právě dnes v souvislosti s mamografickým screeningem.

Přímo po Babišově úterním útočném projevu ve Sněmovně přitom Válek uvedl na facebooku: „Babiš si chtěl postavit megalomanský pomník na Vinohradech, který by ničemu nepomohl a kritizovali ho i jeho vlastní poslanci. Pro péči o onkologické pacienty v regionech neudělal nic. Já jsem projekt změnil, upravil dle potřeb pacientů a přesunul ho do Motola, kam patří. Minulý týden jsme zahájili jeho stavbu a za ušetřené peníze posílíme onkologickou péči v regionech. Příkladem budiž komplexní onkologické centrum pro Karlovarský kraj.“

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Blesk Ordinaci v Brně  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 24. října 2023 07:10 )

Nechutný bulvár patrně placený a kontrolovaný současnou vládou si nenechá ujít nakopnutí pana Babiše za každou cenu. Už je to nechutné 😩

roxin ( 22. října 2023 15:54 )

No, ale určitě by se ti jako rodině líbilo když napsal Blesk všechno a o všem(o celém jejím životě a vzpomínal i manžela) že se tenkrát nerozčiloval a co teď když se o nich píše v tomto článku a ještě diskutuje, to se mu asi líbí proto se ozval, NE???

nadčasový MP ( 22. října 2023 13:12 )

Ano, ale jen kdyby lidi ubrali z konzumace těchto pochutin. O jídle se zde nedá vůbec hovořit.

nadčasový MP ( 22. října 2023 13:06 )

Bureš dělá jen to, co mu vynáší a nikdy jinak. I zdravotnictví je jeho byznys.
Speváčka po slovensky, zpěvačka česky.

ja-do ( 21. října 2023 10:17 )

Jen kdyby použil zemřelou ve své řeči Fiala, to byste mu nandali😀 Možná by v boji proti rakovině stačilo kdyby jeho fabriky ubraly chemii že svých výrobků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa