Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo je kdo v kauze IKEM: Jakou roli hráli Válek, Nejedlý, Chovanec či politici z ANO a ODS?

  • Autor: amb - 
    20. 10. 2023
    05:00

    V kauze IKEM sehráli větší či menší roli politici z minulosti i přítomnosti, ať už příslušeli k TOP 09, ODS, případně ANO. Například poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Ivan Netuka dříve léčil Milana Chovance (SOCDEM), dnes již bývalého ministra vnitra, či Martina Nejedlého, pro změnu exporadce Miloše Zemana. K oběma si vytvořil určité vazby. Údajné vydírání Netuky a Jana Pirka navíc netradičně řeší GIBS - prý na příkaz „seshora“, přičemž tato složka spadá pod Fialu. TOP 09 zase řeší kauzu prostřednictvím „svého“ ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Ten dříve žádal o příležitostné rady bývalého šéfa tohoto resortu Leoše Hegera (TOP 09). Heger se přitom podivné zadávání zakázek na IKEMu snažil vyřešit už dříve. A jakou roli v kauze sehrálo ANO? Politické vztahy v kauze IKEM popsal Jaroslav Kmenta v časopise Reportér, s informacemi přišly také Seznam Zprávy.

  • 1.Milan Chovanec (SOCDEM)

    Bývalého ministra vnitra Milana Chovance (SOCDEM) špičkový lékař Ivan Netuka léčil. Není jisté, co přesně. Chovanec nicméně v minulosti bojoval s nadváhou a s problémy, které se s ní pojí. Podle jeho konkurenta v IKEMu Jiřího Malého se z nich stali dokonce „blízcí přátelé“, uvedly Seznam Zprávy, a Netuka si měl díky Chovancovi udržet v nemocnici své postavení.

    Chovanec měl dokonce po tehdejším řediteli Alešovi Hermanovi chtít pro Netuku post šéfa kardiochirurgie, což uvedl stíhaný exředitel instituce Michal Stiborek.

    „Vztahy pacient-lékař mohou samozřejmě přerůst v to, že se s někým příležitostně vídáte,“ uvedl pro časopis Reportér Netuka. Vyloučil však, že by si budoval vlivovou strukturu. S Chovancem naopak nebyl velký kamarád Andrej Babiš (ANO). Netuka je nyní také poradcem premiéra Petra Fialy (ODS) pro zdravotnictví.

    Milan Chovanec, ČSSD, volby 2017 Milan Chovanec, ČSSD, volby 2017 | Blesk:David Malik

  • 2.Martin Nejedlý a Ivan Netuka

    Také exporadce Miloše Zemana Martina Nejedlého léčil Netuka, v tomto případě šlo o hypertenzi. Nejedlý následně pro Seznam Zprávy uvedl, že spolu trávili víkendy i dovolené. Podle Netuky se však pouze potkávali ve stejném hotelu během prázdnin ve Špindlerově Mlýně.

    Netuka se ještě s bývalým ředitelem IKEMu Stiborkem, nyní obviněným z vydírání a také lichvářství, sešel na Pražském hradě s Nejedlým. Podle jedné verze se chtěl Stiborek seznamovat s důležitými lidmi, podle druhé verze na něj Nejedlý vytvářel nátlak s cílem, aby nechal Netuku být. Jméno Zemanova exporadce je skloňováno také v souvislosti s cestou Netuky do Petrohradu, kde měl představit novou srdeční pumpu. Lékař souvislost s Nejedlým či politikou odmítl.

    Poradce prezidenta Martin Nejedlý přijel na Pražský hrad. Poradce prezidenta Martin Nejedlý přijel na Pražský hrad. | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

  • 3.Petr Fiala (ODS)

    Jak už bylo zmíněno, od ledna 2022 zastává Ivan Netuka u premiéra Petra Fialy (ODS) funkci poradce pro zdravotnictví. „Pan premiér považuje celou záležitost za velice nešťastnou, zejména pak pro IKEM, jeho zaměstnance a pacienty,“ reagoval pro Blesk Zprávy mluvčí Úřadu vlády Václav Smolka.

    „Zároveň předpokládá, že příslušné nezávislé orgány, tedy policie, GIBS a státní zastupitelství, konají svoji práci a zvládnou celou záležitost prověřit ve všech jejích aspektech. Ze své pozice nedisponuje žádnými zvláštními informacemi. Ani ke kauze jako takové, ani k jejím jednotlivým aktérům. Cílem předsedy vlády je od počátku ukončení konfliktu uvnitř IKEMu, aby se toto špičkové pracoviště mohlo naplno věnovat záchraně lidských životů,“ dodal.

    Jak ale ve svém článku poukázal Kmenta, je s podivem, že záležitost vyšetřuje GIBS, který spadá pod premiéra, a nikoliv kriminální policie.

    GIBS by měl totiž vyšetřovat kauzy spojené s policisty, celníky či s vězeňskou správou. Kmenta v Reportérovi uvádí, že si všiml jen „obecného“ zdůvodnění, že by v aféře mohli figurovat „spřátelení policisté“. GIBS prý dostal pokyn „seshora“.

    „Všichni by se měli soustředit na to, aby měli dobré podmínky pro svou práci a aby se všichni cítili chtěnou součástí kolektivu. Osobní konflikty by neměly oslabovat to, co je v IKEMu unikátní a skvělé. Věřím, že i to je cílem pana ředitele,“ řekl Fiala během návštěvy IKEMu už jako premiér. Kmenta jeho slova interpretuje jako vzkaz Michalu Stiborkovi.

    Přednosta kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivan Netuka ve studiu Blesku Přednosta kliniky kardiovaskulární chirurgie Ivan Netuka ve studiu Blesku | Michal Protivanský

  • 4.Marek Šnajdr (ODS)

    Kmenta podle svých zdrojů v BIS v Reportérovi uvádí, že se Nejedlý z ropného byznysu posunul do zdravotnictví, kde se snaží budovat vztahy. Kromě dalších zdravotnických zařízení chtěl ovlivňovat také IKEM. Pomáhat mu měl exposlanec ODS Marek Šnajdr. Ten je nyní stíhán kvůli korupci a napojení na kauzu Dozimetr.

    Šnajdr dříve působil jako náměstek ministra zdravotnictví a člen správní rady VZP. Kauza Dozimetr se měla ve VZP dotýkat v souvislosti s dodávkami IT služeb. Exposlanec figuroval také v takzvané kauze poslaneckých trafik, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase.

    Exposlanec ODS Marek Šnajdr Exposlanec ODS Marek Šnajdr | Blesk:RINGIER AXEL SPRINGER

  • 5.Roman Kraus (ODS)

    „Prosím zakleknout na toho Krause,“ psal kardiochirurg a premiérův poradce Netuka ve zprávě Janu Pirkovi. Roman Kraus (TOP 09) šéfuje senátnímu výboru pro zdravotnictví a podle jeho slov šlo v esemesce o protlačení vize, kudy by se měl IKEM v letech 2023-2027 vydat. Podle Kmenty mělo být cílem „zakleknutí“ sesazení Stiborka a jeho zástupce Jiřího Malého, jenž esemesku zveřejnil. Jak uvedl senátor Roman Kraus pro Blesk Zprávy, senátor Jan Pirk na něj nezaklekával, šlo spíše o žádost.

    „Opravdu nezaklekával, pan senátor Pirk požádal o zařazení tohoto bodu (vize pro IKEM - poz. red.) na jednání výboru pro zdravotnictví. O té esemesce jsem nevěděl, nechci to moc interpretovat. Také je zvláštní, že se do veřejného prostoru dostane soukromá SMS, to také nepovažuji za dobře,“ uvedl.

    „Objevily se nové informace a je to v úplně jiné poloze, než když jsme to řešili ve výboru pro zdravotnictví, respektive když jsme si vyslechli tu zprávu a seznali, že situace není dobrá. To usnesení bylo v tom smyslu, že jsme doporučili ministrovi zdravotnictví, aby se tou věcí zabýval, to je celé,“ řekl Kraus.

    Vlastimil Válek (TOP 09) a Roman Kraus (ODS) Vlastimil Válek (TOP 09) a Roman Kraus (ODS) | Twitter Romana Krause

  • 6.Julius Špičák a Věra Adámková (ANO)

    Kmenta na základě svých zdrojů uvádí, že dobré vztahy měl s Babišem jak exředitel Stiborek, tak syn bývalého ředitele a Stiborkův „spojenec“ Jiří Malý. Babišovo hlavní spojení však mají představovat členové ANO a poslanci Věra Adámková a Julius Špičák. Adámková má v IKEMu pozici přednostky preventivní kardiologie, Špičák zase přednostuje hepatogastroenterologii.

    Za vlády Babiše navíc zvítězil ve výběrovém řízení na post ředitele Michal Stiborek. V následujícím období proběhla jeho schůzka s Netukou a Nejedlým na Hradě. „Stiborek a Malý (náměstek ředitele - poz. red.) určitě měli dobré vztahy s Babišem,“ řekl Reportérovi jeden z lékařů v IKEMu.

    Bývalá předsedkyně zdravotního výboru Věra Adámková (ANO) přichází na jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu (11. 11. 2020). Bývalá předsedkyně zdravotního výboru Věra Adámková (ANO) přichází na jednání Poslanecké sněmovny o státním rozpočtu (11. 11. 2020). | Blesk:Jakub Poláček

  • 7.Leoš Heger (TOP 09)

    Stiborek dostal pokyn ukončit dodavatelský systém s netransparentní firmou Kardio Port. „Heger to chtěl zarazit. Tak se ten systém demontoval,“ řekl Stiborek podle Reportéra. Stiborek se stal ekonomickým náměstkem právě za ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Resortu šéfoval mezi lety 2010-2013. Smlouvy se okamžitě zrušit nedaly, zlevnily se však ceny. Heger skončil ve funkci spolu s pádem vlády Petra Nečase. V roce 2011 se stal šéfem IKEMu zmíněný Aleš Herman.

    Hegerovi také současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nabídl funkci poradce. „S panem Válkem jsme dlouho kamarádi. Asi před třemi nebo čtyřmi týdny mi volal. Nabídl mi, abych se stal jeho poradcem,“ řekl Seznam Zprávám Heger.

    Debata Blesku v Hradci Králové: U mikrofonu Leoš Heger (TOP 09) Debata Blesku v Hradci Králové: U mikrofonu Leoš Heger (TOP 09) | Foto Blesk - David Malík

  • 8.Jan Pirk (za TOP 09)

    Senátor za TOP 09 Pirk měl podle dosavadních informací v IKEMu čelit nátlaku, který přicházel ze strany vedení. „Hodně mě to psychicky zasáhlo,“ řekl podle Reportéra. Jeho a Netukovo jméno ale podle Kmenty mohlo figurovat v obchodech s offshorovými firmami, přičemž stopy vedly do Lichtenštejnska. Konkrétně se to mělo týkat zmíněné firmy Kardio Port.

    Pirk byl také čtvrt století ve funkci přednosty kardiocentra - ředitel Stiborek mu však prý na jeho narozeniny přišel oznámit, že končí, uvedly Seznam Zprávy.

    Video Jan Pirk ve štábu Petra Pavla - Blesk - Lukáš Červený, Nikola Forejtová
    Video se připravuje ...

  • 9.Vlastimil Válek (TOP 09)

    Ministra zdravotnictví Vlastimila Válka v uniklé zprávě zmínil Fialův poradce Netuka. „Válek je prase,“ psal Janu Pirkovi.

    Na ministrovi zdravotnictví Vlastimilovi Válkovi (TOP 09) nyní leží vypsání výběrového řízení na nového ředitele nebo ředitelku IKEMu. V současné době má institut prozatímní šéfku Helenu Rögnerovou.

    „Paní inženýrka Helena Rögnerová je přímou podřízenou pana Válka, tím pádem má největší možnost tu kauzu, tu situaci ovlivňovat. Může mít samozřejmě informace, chodí na porady vedení, může se dozvědět informace z první ruky. Do jisté míry to za celou situaci vyžaduje větší odpovědnost, než kdyby jmenoval trvalého ředitele,“ řekl Blesk Zprávám lékař a člen sněmovního zdravotnického výboru Tom Philipp (KDU-ČSL).

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v rozhovoru pro Blesk (11. 8. 2023) Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v rozhovoru pro Blesk (11. 8. 2023) | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

9876543 ( 20. října 2023 20:22 )

Ubohouškům vadil Babiš,..kam ten se hrabe, na všechny ty zloděje z minulých vlád.ODS je svým chováním urvi co jde, proslulá,..a přesto jí magůrci opět dali slovo.Až se vrátí ANO, to zas bude facha, všechnu tu napojenou pakáž, včetně rodinných příslušníků, ve státních vymyšlených flecích odinstalovat.

umlacak ( 20. října 2023 15:19 )

U pirátů kromě 4 poslanců jde o celé rodinné klany, které jsou na různých státních úřadech přisáté na státní cecík.

umlacak ( 20. října 2023 15:17 )

Smlouva s pojišťovnami by měla být automatická, nás se nikdo neptá, jestli chceme nebo nechceme platit zdravotní pojištění-vlastně daň. A ne, že si budou pojišťovny vybírat doktory, se kterými smlouvu uzavřou a se kterými ne.

umlacak ( 20. října 2023 15:13 )

Když vidím toho vyvalenýho Marečka Šnajdrů, tak chápu, že se asi nejednalo o malé peníze. Tolik toho má na krku a stále na svobodě. To je možné jen v banánistánu Česká republika. Typická straka z ODS.

stoura ( 20. října 2023 14:29 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa