Očkování bych doporučil určitě všem, kteří jsou seniorního věku, kterým to doporučí jejich praktický lékař, nebo mají další onemocnění, poruchy imunity nebo diabetikům,“ sdělil novinářům Válek. „Je to úplně základní krok, aby se chránili a aby měli větší jistotu, že nebude ohrožen jejich zdravotní stav a jejich život,“ dodal. Válek zároveň sdělil, že se jedná už o pátou dávku očkování proti covidu, kterou si nechal aplikovat.

Video
Video se připravuje ...

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Blesk Ordinaci v Brně Kateřina Baranová

Ministr Válek zvolil v případě očkování proti chřipce na doporučení lékařky vysokodávkovou vakcínu, která je vhodná pro pacienty starší 60 let, jelikož obsahuje vyšší množství antigenů, a tudíž více chrání. Lidé, kteří se nechají naočkovat, mají podle ministra zdravotnictví větší šanci, že pokud přijdou do styku s virem, budou mít lehčí průběh, nebo se jim nemoc vyhne úplně. Vakcínu proti covidu i proti chřipce je možné aplikovat při jedné návštěvě lékaře. Každá vakcína je aplikována do jiného ramene.

Úhrada očkování

Ministr zdravotnictví novinářům potvrdil, že očkování proti covidu bude nadále hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Očkování proti chřipce je pojišťovnami hrazeno u seniorů starších 65 let, a to i v případě vysokodávkové vakcíny. Mladší ročníky si očkování proti chřipce musí zaplati a následně mohou požádat svou zdravotní pojišťovnu o proplacení.

Začíná chřipková sezóna

Odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) na začátku října uvedli, že ČR je na začátku období respiračních nemocí, mezi které počítají chřipku, virus SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 a další akutní onemocnění dýchacích cest.

Počty pozitivních testů na covid-19 rostou postupně od začátku srpna. Minulý týden mělo pozitivní test přes 3000 lidí, testů bylo více než 16.000. Za první tři dny tohoto týdne jich bylo zhruba 2200. Proti začátku září jsou počty zhruba trojnásobné. Hospitalizovaných s covidem-19 bylo v pondělí 257, z nich 12 v intenzivní péči.

Nejnovější typ vakcíny

Všechny viry pořád mutují. To je základní vlastnost viru,“ popsal ministr. „Podobně jako u chřipky i u covidu farmaceutické firmy ty mutace sledují a upravují očkovací látky pro jednu polokouli podle toho, co se děje na té druhé polokouli, velmi zjednodušeně,“ dodal. Od září je tak v ČR vakcína na typ koronaviru omikron XBB.1.5.

Ministr zároveň uvedl, že Česká republika bude na základě stávající smlouvy dostávat nejnovější typ vakcíny proti covidu za stejnou cenu do roku 2026.

Fotogalerie
5 fotografií