Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Do každého ramene jednu: Válek apeluje na očkování proti covidu i chřipce, dá se zvládnout naráz

Autor: ČTK - 
3. října 2023
15:47

Česko se podle ředitelky Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbory Mackové nachází na začátku sezony respiračních onemocnění, mezi nimi i chřipky a covid-19. Případů je asi 700 na 100.000 obyvatel, řekla na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví. Podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) je v současné době nejvhodnější doba na očkování, ideálně u praktického lékaře.

„Zejména by se k očkování měli hlásit rizikové skupiny, ale dostupné je pro všechny,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Riziko vážného průběhu obou nemocí, který může vést k hospitalizaci nebo úmrtí, mají zejména starší osoby nebo lidé s chronickými nemocemi, například srdce, plic či ledvin, nebo s obezitou.

„V případě očkování na covid je to plně hrazeno pro všechny, u chřipky nad 65 let. Mladší si mohou nechat očkování proplatit z fondu prevence své zdravotní pojišťovny,“ doplnil Šonka. Podání obou vakcín, proti covidu-19 i proti chřipce, je podle Válka možné v jeden den, podává se každé do jednoho ramene.

Pokud konkrétní praktický lékař proti covidu-19 neočkuje, může podle Válka pacient oslovit i jiného nebo se objednat do očkovacího centra. „V každém kraji je v současné době alespoň jedno očkovací místo, kde je ta nejnovější vakcína dostupná,“ doplnil náměstek ministra Josef Pavlovic (Piráti). Nový typ má označení omikron XBB.1.5.

Proti covidu-19 bylo alespoň jednou očkováno asi 65 procent populace, posilující dávku navazující na předchozí očkování má třetina lidí. Odborníci přitom upozorňují, že proti covidu-19 se stejně jako proti chřipce bude potřeba očkovat každoročně. Proti chřipce se nechává očkovat méně než desetina lidí, seniorů asi čtvrtina.

Video  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na Blesk Ordinaci v Brně  - Kateřina Baranová
Video se připravuje ...

yokky ( 9. října 2023 16:21 )

👍👍👍👍👍👍🆒🆒🆒🆒🆒🆒🤣🤣🤣🤣🤣je videt na new ze je velice inte­ligen­tni😂😂😂­😂😂😂😂😂😂­😂😂🐐🐐🐐🐐­🐐🐐🐐🐐🤣🤣­🤣🤣🤣🤣🤣🐒­🐒🐒🐒🐒

bublina55 ( 9. října 2023 10:19 )

Bože, ať si nechá několikrát "otečkovat" každý svůj úd

UFO1 ( 9. října 2023 09:39 )

Pokud očkování doporučujeme ministr, který nesežene v roce 2022 penicilin,tak je jasné, že je rozumné se neočkovat

Celebrity-chachacha ( 9. října 2023 08:17 )

A proč ne do jedné půlčičky a do druhé půlčičky? 🥳

krapotkin ( 8. října 2023 08:27 )

Nediv se mu. Tenčí se mu úplatkové konto a potřebuje vyždímat z lidí další prachy. Ne nadarmo je členem pštismečky, která krade kde může.

Zobrazit celou diskusi