Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

8 otázek k návratu covidu: Co čekat od podzimní vlny a je nutná izolace?

  • Autor: ula,ČTK - 
    17. 9. 2023
    05:00

    V Česku stoupá počet nemocných covidem-19. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden uvedl, že situace je pod kontrolou a není zde výrazný nárůst hospitalizovaných. Zatímco ve světě budí pozornost nová subvarianta omikronu Pirola, u nás zatím nebyla detekována. Odborníci upozorňují, že ačkoliv se covid-19 zařadil mezi běžná respirační onemocnění, může stále zabíjet a doporučují očkování.

  • 1.Je covid-19 stále smrtelný?

    „Evidujeme jistý nárůst nakažených, ale není zde výrazný nárůst hospitalizovaných s covidem,“ řekl Válek. Podle dat ministerstva mělo za poslední týden pozitivní test na covid téměř 900 lidí, případů přibývá postupně od července.

    Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové meziročně počet pozitivních testů vzrostl asi o osm procent. „Dalo se to očekávat s tím, že jsme se vrátili z dovolených, začal podzim a znovu se skládají kolektivy,“ vysvětlila. S blížícím se podzimem budou čísla  narůstat a podobně jako ostatní respirační onemocnění covid bude stoupat.

    Jak uvedl epidemiolog Roman Prymula v pořadu Epicentrum, momentálně jsou v Česku dva pacienti na jednotce intenzivní péče právě s covidem. Podle Prymuly to ale není nic výjimečného, covid totiž nikdy nezmizel a bude s námi ještě řadu let. 

    Podobně ani u chřipky počty hlášených případů zdaleka neodpovídají reálným počtům nakažených. „To, že málo testujeme, je otázka toho, že lidé na testování nejdou,“ řekl předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek. Podle Válka ale včasná diagnóza umožní nasazení antivirových léků, které jsou určené pro rizikové pacienty. „Stále umírají pacienti, kteří se tímto virem nakazí,“ dodal. Jde hlavně o lidi více nemocné nebo ve vyšším věku.

    Video  Válek: Proč už nebude covid mezi infekčními chorobami  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 2.Jsou v Česku nové varianty?

    V posledních týdnech přitáhla celosvětovou pozornost a vyvolala obavy subvarianta covidu-19 s názvem BA.2.86. Zdravotnické úřady sledují šíření nově objevené varianty, která byla zjištěna u lidí a ve vzorcích odpadních vod v několika zemích, včetně Evropy a Spojených států.

    Varianta, na sociálních sítích přezdívaná „Pirola“, překvapila vědce kvůli velkému počtu mutací ve srovnání s předchozími omikronovými subvariantami, které jsou dominantními kmeny covidu-19 cirkulujícími od roku 2021.

    Podle prohlášení hygieničky Svrčinové u nás Pirola nebyla detekována. Zároveň uvedla, že sekvenace vzorků probíhá minimálně.

    K Pirole se vyjádřil v pořadu Epicentrum i epidemiolog Roman Prymula: „Ukazuje se, že podle prvních dat, která máme k dispozici, není tato varianta nějak závažná, klinicky je velmi rychlá a uvidíme, jak rychle se stane zase jednou z dominantních variant např. ve  Spojených státech, kde se předchozí varianty, jako např. EG.5, staly dominantními poměrně rychle. Dobrá zpráva je, že všechny tyto varianty jsou potomky variant předchozích, jsou to subvarianty omikronu a ten nebyl tak závažný,“ řekl Prymula.

    covid covid | Pixabay.com

  • 3.Co dělat, pokud máte podezření na covid-19?

    Pokud cítíte příznaky covidu-19, mezi které patří např. rýma, kašel, zvýšená teplota, bolest v krku, malátnost, měli byste zavolat svému praktickému lékaři. Ten vám může vypsat žádanku na PCR test. Ten už nyní nehradí pojišťovna. Nyní se ale můžete otestovat i domácími antigenními testy, které jsou spolehlivé a jsou dostupné v lékárnách. Neměly by chybět ve vašich domácích lékárničkách.

    Pozitivní vzorky covidu-10 Pozitivní vzorky covidu-10 | Reuters

  • 4.Jsem pozitivní, musím do izolace?

    Izolace již není dle zákona povinná. Případná izolace nakaženého je pouze na uvážení ošetřujícího lékaře nebo hygienické stanice. Žádná změna se v tomto podle hlavní hygieničky nechystá.

    Přesto lékaři radí, aby lidé, kteří onemocněli covidem-19, zůstali doma a nechodili do práce či do školy. Scházet byste se neměli ani s členy rodiny v seniorním věku, nebo s těmi, kteří mají oslabenou imunitu.

    Pokud cítíte příznaky covidu-19 nebo jiného onemocnění, měli byste nosit roušky, pokud musíte jít ven.

    Pandemie covidu-19 (ilustrační foto) Pandemie covidu-19 (ilustrační foto) | Pixabay.com

  • 5.Kdo a kde by se měly nosit roušky?

    „Osobně si myslím, že roušky jsou na místě minimálně ve zdravotnických zařízeních, protože tam bude docházet ke kumulaci pacientů. Z hlediska ochrany zdravotního personálu to určitě na místě je. Druhá věc je, kde bych se za to velmi výrazně přimlouval, je v případě, že člověk bude mít nějaké respirační onemocnění a nechce zůstat doma, chce jít někam do kolektivu. Tak ten sám by si měl tu roušku vzít, ne že by chránil sebe, ale že bude chránit okolí,“ myslí si Prymula.

    Video  Prymula o sílícím covidu: Nasadíme opět roušky?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
    Video se připravuje ...

  • 6.Plánují se nějaká protiepidemiologická opatření?

    Válek i Svrčinová potvrdili, že žádná protiepidemická opatření ani znovuzavedení izolací a karantény pro nakažené v plánu nejsou. „Systém je nastavený, žádné další změny, žádná další opatření neplánujeme. A domníváme se, že je ani není nutné plánovat,“ uvedl ministr.

    Pandemie covidu-19 Pandemie covidu-19 | Reuters

  • 7.Bude v Česku nová vakcína?

    Ministr Válek potvrdil, že v Česku bude k dispozici nová vakcína proti novým subvariantám omikronu. Dostupná bude všem zájemcům, tedy nejen seniorům a lidem s oslabenou imunitou. Očkování hradí pojišťovna

    „Bez ohledu na počet předchozích dávek je vhodné se nechat očkovat jednou dávkou té upravené adaptované vakcíny, která by měla reflektovat nové kmeny,“ uvedl Roman Chlíbek. Primárně by se lidé měli o očkování hlásit u svého praktického lékaře, až poté hledat jiná očkovací místa.

    Očkování proti covidu (ilustrační) Očkování proti covidu (ilustrační) | Reuters

  • 8.Kdo by se měl nechat očkovat?

    „Ideální je očkovat společně s chřipkovou vakcínou. Žádoucí je očkování lidí nad 50 let a dále u všech bez rozdílu věku, pokud mají souběžné významné onemocnění, které narušuje jejich obranyschopnost. Tedy lidé po transplantacích, na chemoterapii nebo biologické léčbě, pacienti na dialýze a řada dalších. Neměli bychom zapomínat ani na těhotné – očkování ve druhém nebo třetím trimestru bude chránit nejen matku, ale i její dítě ještě nějakou dobu po narození,“ řekl Blesk Zprávám MUDr. Aleš Chrdle, místopředseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP a primář Infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice.

    Chlíbek dále radí, že očkovat by se měli i ti lidé, kteří s rizikovými osobami sdílejí domácnost.

    Pandemie covidu-19 (ilustrační foto) Pandemie covidu-19 (ilustrační foto) | Reuters

     

     

nadčasový MP ( 22. září 2023 08:16 )

Před dvěma lety uvěřilo 7 mil. Čechů. Dost pozdě začít přemýšlet až po dvou letech. Naprogramování mRNA "vakcínou", která není vakcínou již z těla nikdy nedostanou.

Lethys Avaro ( 18. září 2023 13:19 )

Ale jak tak koukam na diskuzi, zase se toho chytli de*ilkove odpurcove a podobne no aspon se je cim bavit.

Lethys Avaro ( 18. září 2023 13:18 )

Necekam nic. Zase jenom Plesk clanek. Ockovani mam vsechno, stejne jako moje rodina, do prace stejne musim, tak co tak, protoze nikdo za me nic neudela
A navic, i kdyz okolo vsichni kolegove Covid meli, ja nic. Coz je docela k nasrani

gejza22 ( 18. září 2023 10:42 )

Jak za Hitlera, hvězdou na klopě či rukávu

gejza22 ( 18. září 2023 10:40 )

To už je zase naháněni strachu, žádná maska,žádné očkování,nikdy více, nikdy nezapomenout a všechny, co to propagují hnát k soudu!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa