Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko už vyhodilo přes 7 milionů dávek vakcín proti covidu. Očkování netáhne, výrobci tratí

Autor: Markéta Mikešová, swp - 
26. února 2023
05:00

Covid už několik měsíců není nemoc, ze které by lidé měli strach, dokonce ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby pozitivním lidem nebyla automaticky nařizována izolace. Lidé proto ztrácí zájem o očkování. Jenže Česko si z dob vysokých počtů nakažených objednalo spoustu vakcín, kterým nyní postupně dochází expirace, a tak vakcíny musí vyhazovat. Celkem už Česko vyhodilo přes 7 milionů dávek, prozradil pro Blesk Zprávy mluvčí resortu Ondřej Jakob.

V Česku bylo od začátku pandemie covidu aplikováno 18,6 milionů dávek očkování proti covidu. Základní očkování má ukončeno 6,8 milionů lidí, první posilovací dávku dostalo 4,3 milionů lidí, druhou posilovací dávku 795 tisíc lidí.

Jde o relativně vysoká čísla, většina těchto aplikací ale proběhla v době, kdy očkování proti covidu bylo novinkou a v populaci se šířily agresivnější varianty viru. Nyní je zájem dramaticky menší. Denně bývá aplikováno zhruba kolem 500 dávek, často i mnohem méně. Nakoupené vakcíny zůstávají ležet bez využití a to je problém.

Očkovací dávky nelze skladovat příliš dlouho. Některé, jako comirnaty (Pfizer) nebo spikevax (Moderna), navíc vyžadují skladování při velmi nízkých teplotách. Jakmile jim dojde přesně stanovená doba trvanlivosti, musí být zlikvidovány. Doba trvanlivosti se liší výrobce od výrobce, obvykle je necelý rok, či mírně přes rok.

Česko tak bylo nuceno nespotřebované vakcíny vyhazovat. „Více než 7 miliónů dávek muselo být zlikvidováno z důvodu uplynutí doby použitelnosti/expirace, což jsou počty obdobné jako např. v nedávné době prezentované ve Švédsku,“ popisuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob pro Blesk Zprávy, který zároveň upozornil na fakt, že Česko není jediné, které se v této situaci ocitlo.

Některé dávky se ale podařilo darovat. Česko jich poslalo 2,5 milionů a o dalším darování aktuálně vyjednává.

EU hledá řešení

Dodávky vakcín byly sjednány v odlišné pandemické době a těžko bylo možné odhadnout, kolik dávek bude třeba. Už delší dobu ale země v Evropě řeší, že smlouvy budou muset být upraveny, aby lépe odpovídaly současnému stavu. I české ministerstvo zdravotnictví v prosinci avizovalo, že letos přijme jen předem sjednané dávky a nové vakcíny neobjedná.

Kolik vakcín letos do Česka přijde, podle Jakoba zatím možné odhadnout není. „Vzhledem k aktuálnímu probíhajícímu intenzivními vyjednávání o podobě dalších dodávek, včetně jejich rozložení na další roky nelze v současné chvíli říci, jaké konkrétně množství ČR v letošním roce obdrží,“ podotkl pro Blesk Zprávy.

„Cílem je vzhledem k aktuálním skladovaným zásobám odložení na pozdější období a celkově zajistit racionální rozložení dodávek reflektující reálné potřeby vycházející ze zájmu o očkování proti covid-19,“ vysvětlil Jakob.

Evropská komise se nové podmínky snaží vyjednat už od loňského roku, v roce 2022 se jí například podařilo odsunout plánované dodávky vakcíny od Moderny. Řeší také snížení dodávek vakcín od Pfizeru. V roce 2021 podepsala smlouvu na dodávku 900 milionů dávek do konce roku 2023, přičemž polovina měla přijít právě letos.

Jenže teď je jasné, že by vakcíny nebyly využity, a tak hledá, jak to změnit. Podle agentury Reuters jsou zvažovány dvě varianty – dávek přijme méně a zaplatí plné množství, takže jeden kus vyjde na více peněz, což ale nemusí být v libosti některých států. Druhá možnost je, že dodávky budou odsunuty na rok 2024. Na výsledek tohoto jednání se zatím čeká.

Po úpravě volal v prosinci v Bruselu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Tehdy ještě Česko předsedalo Radě EU. „Potřebujeme možnost zrušení části dodávek a prosím (Evropskou) komisi, aby toto vůči výrobcům jasně komunikovala,“ řekl. „Musíme si otevřeně přiznat, že jsou vyráběny vakcíny, které nebudou nikdy využity,“ dodal.

Továrna ze zoufalství vakcíny nabízela zdarma

Slabá poptávka po vakcínách dělá vrásky i samotným výrobců. Například Indický sérový institut (SII) přestal nové vakcíny, které vychází z receptu AstraZenecy, vyrábět v prosinci. Na skladě měl v létě 200 milionů dávek a nikdo je nechtěl. „Dokonce jsem nabízel, že je zdarma dám každému, kdo je chce,“ uvedl pro agenturu Bloomberg ředitel institutu Adar Poonawalla. Darovat je zdarma mu přišlo pořád lepší, než je vyhodit.

Pfizer v lednu oznámil, že loni zvýšil tržby o 21,3 procenta na rekordních 2,2 bilionu korun, přičemž více než polovinu tržeb zajistil prodej vakcín a léku proti covidu Paxlovid. V tiskové zprávě ale napsal, že letos očekává prudký pokles právě proto, že podle odhadu letos nikdo vakcíny chtít nebude.

To Moderna už zveřejnila data, která nezájem o vakcíny zahrnuje. Za poslední čtvrtletí loňského roku jí zisk pokles o 70 procent a jako hlavní důvod popisuje slabé prodeje očkovacích látek proti covidu.

Video  Čtvrtá dávka očkování proti covidu  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 23. dubna 2023 10:56 )

A co obdržené úplatky tzv. ministrů, kteří to vnucovali lidem ? Ty se vracet nebudou ?

y1xcvbnm ( 26. února 2023 08:13 )

no ale to už je docela pozdě jestli jsou vyhozené , bylo třeba rozpoutat pořádně velkou paniku až by lidé stáli ve frontě na očkování , vzpomínám jak mi sousedka denně zdůrazňovala že ona už je v pořadníku a já ne, že si musím počkat , jsem o let mladší a možná se ani nedočkám

Uživatel_5522193 ( 26. února 2023 07:02 )

Ať si je napíchaná ten kdo je kriminálně koupil nebo ať je vrátí von Leyen, možná ji manžel dá kapesné 😅

fotrpjotr ( 26. února 2023 06:17 )

Už se rozesílají trestní oznámení viníkům?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa