Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vláda schválila novinku u antibiotik! Zajistit dostatek léků je pro nás priorita, vzkázal Válek

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. ledna 2023
12:44
Autor: ČTK, simao - 
18. ledna 2023
12:22

Vláda podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) dnes schválila úhradu antibiotik ze zahraničí, zatím 100 000 balení z avizovaného půlmilionu na leden a únor. Budou hrazená z pojištění.

Vláda schválila, aby byla pro pacienty plně hrazená antibiotika, která Česko dovezlo kvůli nedostatku z jiných evropských zemí.

„Vláda tak, jak jsem předem avizoval, začala sérii schvalování úhrad léčiv registrovaných v zahraničí, konkrétně v dalších státech EU tak, jak nám to umožňuje legislativa předložená Poslanecké sněmovně touto vládou a přijatá ke konci loňského roku,“ potvrdil na tiskovce ministr zdravotnictví Válek (TOP 09).

„Budeme mít díky tomuto balíku k dispozici 100 tisíc balených antibiotik, které bude možné v případě potřeby využít. Jsou tam b peniciliny a další antibiotika,“ pokračoval Válek.

„Mimořádné dodávky umožní resortu zdravotnictví lépe čelit celosvětově problematické situaci týkající se dostupnosti léčiv. Zajistit dostatek léků je pro nás absolutní prioritou již od poloviny prosince. Oslovili jsme proto dodavatele, zda mohou dovézt antibiotika registrovaná v některém jiném členském státu EU,“ podotkl Válek. Pojišťovny budou stát navíc podle ministra asi 150 milionů korun.

 „V tuto chvíli počítáme s téměř půl milionem, 500 tisíc kusů balení antibiotik během ledna a února - v různých gramážích a v různých kategoriích,“ poznamenal Válek.

„Když k tomu připočítáme 340 tisíc balení Nurofenu a dalších téměř 93 tisíc balení Nurofenu, které dovážíme do konce ledna navíc nad to, co je standardně objednané, tak si myslím, že je to velmi úspěšná strategie, jak dostat pro každého pacienta v ČR potřebný lék ať už na nachlazení, nebo na jakékoliv bakteriální onemocnění,“ dodal ministr zdravotnictví.

0:21
19. 1. 2023

Vážení čtenáři, zpravodajství Sněmovny tímto končí. Přejeme vám dobrou noc. 

0:21
19. 1. 2023

„81 (hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě - pozn. red.) je fakt málo, sorry,“ reagoval na výsledek poslanec ODS Marek Benda. 

0:20
19. 1. 2023

„Byl bych bláhový, kdybych od vás čekal sebereflexi,“ prohlásil premiér Petr Fiala. „S občany prohráváte vy a o dost,“ dodal. 

Zobrazit celý online

Video  Sledujte souboj titánů v Blesku: Pavel se utká s Babišem živě ve čtvrtek 19.1. od 9:30!  - Blesk - Lukáš Červený, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajas ( 25. ledna 2023 13:40 )

Také mne to bude zajímat...ale na novinkách byl o tom článek, kde se m.j. píše: "Jedna z kontrol podle ní například prokázala, že provozovateli lékáren se za 13 měsíců ztratilo ze systému více než 31 tisíc balení léčiv v hodnotě 17,5 milionu korun." Takže tady je uvedeno že za 13 měsíců...další konkrétní data nejsou uvedena.

UFO1 ( 25. ledna 2023 13:01 )

Otázkou je,kdy došlo ke krádežím,kdy organizovaný vývoz začal ,vzhledem k 67 mil., zřejmě dříve než Válek úřadoval? Uvidime.

jajas ( 25. ledna 2023 12:46 )

Tak Válek "nabádá lidi, aby nevykupovali léky" a přitom se teď zjistilo toto:" Kontroly SÚKL ukázaly zřejmě organizovaný vývoz léčiv nejméně za 67 mil. Kč". Kdyby měl Fiala jako premiér nějaké koule, tak by měl Válka okamžitě zprostit jeho funkce...co si to ten Válek dovoluje, okřikovat lidi, když má ve svém rezortu takový b*o*r*d*e*l* !?

UFO1 ( 23. ledna 2023 23:20 )

Fialova vlada skončí kvůli ministru zdra­votnic­tví,si­tuaci v lékárně vidi každý

maxpax ( 19. ledna 2023 21:51 )

Válek se celé měsíce jen válí. Akorát vždy ,když se čistě náhodou zvedne, tak vypindá, že naše zdravotnictví vše finančně zvládne , že o všechny je z hlediska zdr.péče postaráno , a že veš je jeho priorita a vyvolá jenání .
Pak zas jde lehnout. Ten je úplně mimo realitu, naprosté neštěstí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa