Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Covidu v Česku přibylo za měsíc čtyřnásobně. Nemocní znovu plní špitály

Autor: ČTK - 
6. října 2023
13:33

Zachycených případů covidu-19 je proti začátku září čtyřnásobek. Za posledních sedm dní mělo pozitivní test přes 3000 lidí, opakovaných nákaz je mezi nimi zhruba třetina. Vyplývá to z údajů o testování, které zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví. Odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ) tento týden uvedli, že ČR je na začátku období respiračních nemocí, mezi které počítají chřipku, virus SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19 a další akutní onemocnění dýchacích cest.

„Aktuálně v omezené míře cirkulují rhinoviry, viry parainfluenzy a ADV, k nejčastěji detekovaným patogenům patří SARS-CoV-2. Nemocnost odpovídá předchozím rokům 2021 a 2022,“ uvedl v týdenní zprávě SZÚ. Rhinoviry jsou velmi časté infekce, způsobují běžné nachlazení s bolestí krku, rýmou, kašlem a ucpaným nosem. Parainfluenza je další chřipce podobné onemocnění, které trápí zejména děti. ADV je zkratka pro adenovirus, což je další podobně se projevující infekce dýchacích cest.

Podle zprávy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) pokračuje nárůst počtu případů covidu ve více než polovině zemí EU, které mu hlásí údaje. Dominantní variantou viru je XBB.1.5 a od ní odvozené.

„Zvýšený přenos SARS-CoV-2 se v některých zemích promítl do nárůstu počtu hospitalizací a úmrtí na JIP, i když dopad je stále limitní,“ uvedlo centrum. V ČR je podle údajů ministerstva hospitalizovaných 190 nemocných s covidem-19, z nichž 12 je na jednotkách intenzivní péče a jeden potřebuje umělou plicní ventilaci. Proti předcházejícímu týdnu je nárůst o 13,5 procenta.

Ministerstvo zdravotnictví tento týden spustilo kampaň ke zvýšení proočkovanosti proti chřipce a covidu. Mezinárodní organizace doporučují, aby bylo proti chřipce mezi rizikovými skupinami, jako jsou chronicky nemocní nebo senioři, očkováno alespoň 75 procent populace. V ČR se nechává pravidelně každý rok očkovat asi pětina lidí starších 65 let.

Proti covidu bylo od konce roku 2020 očkováno 65 procent populace, mezi seniory je podíl vyšší. Odborníci vakcinaci doporučují podobně jako u chřipky před sezonou opakovat. V posledním roce zdravotníci aplikovali 566 000 dávek vakcíny, asi 171 000 lidí mělo od začátku října 2022 pozitivní test provedený zdravotníkem. Domácí samotesty se neevidují. Pozitivní test nebo vakcínu v posledním roce tak mělo zhruba sedm procent populace. To přibližně odpovídá i podílu osob napříč věkovými skupinami, které se nechávají každý rok očkovat proti chřipce. V posledních týdnech zájem roste, od úterý do čtvrtka tohoto týdne jich bylo vždy více než 4000 denně.

V doporučení hlavní hygieničky pro lůžková zdravotnická a sociální zařízení je kromě apelu na očkování zaměstnanců a klientů v pobytových zařízením dlouhodobé péče také doporučení používání respirátorů zaměstnanci a návštěvami.

Video  Prymula o sílícím covidu: Nasadíme opět roušky?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

deratizater ( 6. října 2023 17:26 )

Farmakomafie spouští druhé kolo zločinného rýžování na obskurních imunitu ničících vakcínách ,přitom by stačilo zajistit dostatek levných antivírových léků hlavně Ivermectin a infikovaným je včas nasadit, a nebezpečí úmrtí bude téměř nulové.Nenechají na pokoji ani zdravé děti a mladé lidi jejichž imunita si dokáže s infekcí s podporou antivírových léků poradit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa