Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Udeří v létě covid-19? Epidemiolog Maďar řekl, kdy se situace zhorší a kdo by si měl dávat pozor

Autor: ula, ČTK, swp - 
17. června 2023
05:00

V Česku již není povinná sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid-19. Přesto zdravotníci radí, aby lidé nakažení koronavirem zůstávali doma a vyhýbali se kontaktu s vnímavými jednici, například staršími či chronicky nemocnými lidmi. V loňském roce se objevilo mnoho případů nákazy právě v létě, jak připomněl epidemiolog Rastislav Maďar. Podle něj zemřelo na covid-19 nejvíce lidí právě v letních měsících. Přijde další vlna? Kdo je nejvíce ohrožen?

„Cirkulace viru SARS-CoV-2 v létě bude pokračovat, ale protože není povinné testování ani izolace, dozvíme se většinou jen o těžších případech, které budou vyžadovat lékaře nebo hospitalizaci,“ uvedl pro Blesk Zprávy Rastislav Maďar.

I když už lidé nemusí zůstávat v izolaci, pokud onemocní, ministerstvo zdravotnictví dál doporučuje udržování rozestupů od ostatních lidí, časté mytí rukou a několikrát denně větrání. „Pokud máte příznaky onemocnění, zůstaňte raději doma a omezte na nezbytné minimum kontakt s rizikovými skupinami, jako jsou senioři a osoby s chronickým onemocněním, abyste zabránil šíření onemocnění, například v pracovních nebo dětských kolektivech,“ uvedlo ministerstvo. Pokud je to možné, nemocní mají využít práci z domova.

Pozor na hromadné akce

„O tom, že k přenosu infekcí dochází dál svědčí virová nálož v odpadních vodách, která se stále zjišťuje a je nezávislá od vůle populace se testovat a svou nemoc hlásit,“ říká epidemiolog a dodává, že i nadále se budou vyvíjet nové subvarianty omikronu, z nichž ty nejinfekčnější získají dočasně dominanci.

„Těžší stavy však budou vyvolávat jen u velmi vnímavých a zdravotně křehkých skupin populace,“ upozorňuje Maďar a apeluje, že i v létě bychom se měli chovat zodpovědně a při příznacích nemoci dýchacích cest bychom neměli chodit mezi lidi a zejména ne na hromadné akce, jako např. na festivaly či koncerty.

Nejvíc úmrtí na covid v létě

„Z hromadných akcí může virus lehce pronikat do rodin, včetně jejich zranitelných rizikových členů. Nemělo by se zapomenout na to, že nejvíc osob za letní měsíce umřelo na covid-19 vloni, tedy v roce 2022, když už se mu nevěnovala tak velká pozornost. Bylo to víc než v letech 2020 a 2021, kdy se situace nepodceňovala, “ připomněl Maďar.

Zhoršení přijde až na podzim

Lidé by stále měli respirátory či roušky nosit v případě, že se sami cítí nemocní. „Hlavní je vzít si respirátor, když mám sám nějaké příznaky respiračního onemocnění,“ řekl Maďar v rozhovoru pro ČTK. Očekával, že lidem po epidemii covidu-19 zůstane větší míra zodpovědnosti, že se společnost poučí. „Ale běžně v prostředcích MHD vidíme, že lidé kašlou, kýchají, smrkají, a přesto si ten respirátor nevezmou,“ dodal.

Zhoršení epidemiologické situace očekává odbonrík až na podzim a v zimě.

„SARS-CoV-2 je sice virus s celoročním výskytem, ale s jasnou sezonalitou v chladných měsících, tak jako mnoho jiných respiračních virů,“ uzavírá Maďar.

Video  Pět nejděsivějších epidemií v moderních dějinách lidstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Ivan Ponocný ( 18. června 2023 04:00 )

je to maďar

Ivan Ponocný ( 18. června 2023 03:59 )

dokud nevyleze Flégr s mrazákama na mrtvoly, není se čeho bát, teda že by vylezli s pátou včelou aby za covidem udělali tečku

Ivan Ponocný ( 18. června 2023 03:51 )

kdybys to polykala, bylo by po chrchlotu

nadhera7 ( 18. června 2023 01:03 )

To tady dlouho nebylo....2 roky izolace značně oslabilo imunitu a bude hodně dlouho trvat, než se zase vzpamatujeme, a k tomu nám určitě pomohou všichni ti, kteří nás neustále straší. A pomalu se blíží další sezóna, kdy si zase budou moci nahrabat.
K čemu nás vlastně všichni připravují? Že všech stran nic jiného než válka, covid, neštěstí..... takže nic hezkého se neděje tudíž nás ani nic hezkého nečeká. No potěš koště!

1pravda1 ( 17. června 2023 23:18 )

říká statistiky minulého roku... a i nyní hodně lidí rýma kašel, ale covid už napadne málokoho, tolik nachlazení v létě, to nebývalo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa