Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ukrajinští vojáci na Olomoucku nešíří tuberkulózu, upozorňují hygienici. Je to hoax

Autor: ČTK - 
28. dubna 2023
21:36

Na internetu se podle ministerstva zdravotnictví šíří falešné dokumenty o výskytu tuberkulózy (TBC) v Libavé na Olomoucku, kde se ve vojenském prostoru cvičí ukrajinští vojáci. Hygienická služba to uvedla na Twitteru, jde podle ní o dezinformaci. Na internetu se zprávy o epidemii tuberkulózy v Olomouckém kraji, které nákazu spojovaly s Ukrajinci, objevily už letos v únoru. Zabývá se jimi policie.

„Do některých e-mailových schránek v těchto dnech chodí zpráva z e-mailové adresy imitující ministerstvo zdravotnictví. Obsahuje podvržené dokumenty oznamující namátkové kontroly škol za účelem kontroly na TBC a vyhrožující postihy. Nic takového nechystáme a jedná se o lež,“ uvedla Hygienická služba ČR.

Dokument s dnešním datem na první pohled připomíná protiepidemická opatření, která s podpisem hlavní hygieničky Pavly Svrčinové a kulatým razítkem ministerstvo zdravotnictví vydávalo v době epidemie covidu-19. Vedoucí odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum na dotaz ČTK uvedl, že dokument s daným jednacím číslem ve spisové službě ministerstva neexistuje. Drobně se od oficiálních dokumentů liší i písmo.

Podle Fošuma žádný dopis do školy v Libavé z ministerstva nešel a nebyl by ani označený jako „informační dopis“.

První stránka dopisu má být odpovědí hlavní hygieničky ředitelce školy v Libavé, obsahem jsou údajná doporučení proti šíření epidemie TBC a popis příznaků. Má jít o oficiální odpověď „protiepidemiologického oddělení“, které na ministerstvu zdravotnictví vůbec není. Druhá strana je označená jako „informační dopis“, píše se na ní například o údajně chystaných namátkových kontrolách ministerstva. Žádné takové se podle ministerstva nepřipravují.

Dopis také vyzývá školy, aby informovaly učitele a rodiče. „V zájmu šíření paniky a nepravdivých informací mezi rodiči byste měli co nejdříve aktivně informovat rodičovské výbory, rodiče a zákonné zástupce žáků, že mimořádné vyšetření zaměstnanců školy na TBC nesouvisí s výcvikem vojáků z Ukrajiny v Olomouckém kraji,“ uvádí například.

Protiepidemická opatření při lokálních epidemiích mají na starosti obvykle krajské hygienické stanice. Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje na svém webu varuje před první únorovou dezinformací spojující ukrajinské vojáky s TBC. Tehdy ji na sociálních sítích šířila také senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, později ji smazala a omluvila se.

Předběžná data z registru, kde lékaři nakažené TBC e

Zdravotníci přepravují zraněné vojáky od Bachmutu do nemocnice v Dnipru. Zdravotníci přepravují zraněné vojáky od Bachmutu do nemocnice v Dnipru. | Reuters
vidují, ukazují v loňském roce nárůst mírně nad úroveň před epidemií covidu-19. Na Ukrajině je tuberkulóza častější než v ČR, zvýšení počtu případů proto odborníci očekávali. Podle předběžných dat loni bylo 374 případů TBC, z nich 161 bylo u cizinců. Ukrajinců bylo mezi nimi 89, z nich 54 uprchlíků. Lékaři upozorňují, že při krátkodobém kontaktu se lidé nenakazí, potřeba je několikahodinový kontakt.

19:17
Dnes

Mezinárodní měnový fond (MMF) předpovídá, že hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny vzroste v roce 2024 o 3,2 % a v roce 2025 až o 6,5 %.

18:57
Dnes

Kvůli ruské agresi na Ukrajině bude na oslavy 80. výročí vylodění v Normandii sice pozváno Rusko, ale nikoli jeho prezident Vladimir Putin. Informoval o tom dnes deník Le Monde s odkazem na sdružení Mission Libération, které je zodpovědné za organizaci akce konající se na začátku června.

„Rusko však bude pozváno, aby bylo zastoupeno, aby mohl být uctěn význam odhodlání a obětí sovětského lidu a jeho příspěvek k vítězství v roce 1945,“ uvedlo sdružení. Neuvedlo zatím žádné další podrobnosti k tomu, na jaké úrovni by mohlo být Rusko na těchto vzpomínkových akcích v Normandii zastoupeno.

18:41
Dnes

Díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 500.000 kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion. V konzervativním americkém think tanku, Hudsonském institutu, to dnes řekl český premiér Petr Fiala, který je na dvoudenní návštěvě USA.

Fiala v projevu, v němž hovořil mimo jiné o československé zkušenosti s komunismem, invazi vojsk Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou v roce 1968, či důležitosti NATO, vyzdvihl dosavadní českou pomoc Ukrajině a představil posluchačům českou muniční iniciativu.

Zobrazit celý online

Video  Pět nejděsivějších epidemií v moderních dějinách lidstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa