Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Válek: Antibiotický sirup pro děti chybí a chybět bude. Ministerstvo jedná o výrobě jen pro Česko

Autor: ČTK, ula - 
14. června 2023
12:30

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) dnes uvedl, že v Česku je již dostatek antibiotických léků. Navíc novela zákona o léčivech, která má uložit výrobcům povinnost držet zásoby léků nebo distributorům hlásit jejich zásoby, by měla podle ministerstva zdravotnictví (MZd) začít platit na podzim. Jak ale Válek dodal, poslední lék, který chybí a nebude ho dostatek ani letos a ani příští rok, je antibiotický sirup pro děti. Ministr zdravotnictví řekl, že jedná o speciální výrobě sirupu jen pro Česko.

Z odborné veřejnosti sice zaznívají názory, že některé důležité léky, jako např. antibiotika, jsou stále v Česku nedostatkovým zbožím, Válek ale tato tvrzení odmítá.

 „Nezpochybňuji, že existuje lékárna, kde chybí léky, nicméně v Česku jsou antibiotika v dostatečném množství. Pokud má nějaký lékař či lékárník problém, tak ať napíše rovnou mně,“ vyzval Válek.

Přiznal ovšem, že poslední, co v Česku chybí, je antibiotický sirup pro děti. „Ten ale chybět bude, důvodem je to, že v Evropě se tento lék téměř nepoužívá a výroba se tak nespouští. Je to typ antibiotického penicilinového sirupu, na který jsme v Česku zvyklí, ale který velmi pravděpodobně nebude v dostatečné míře vyroben ani v letošním, ani v příštím roce,“ řekl ministr zdravotnictví.

Zároveň dodal, že momentálně ministerstvo řeší s třemi výrobci, zda by byli schopni zajistit mimořádnou dodávku sirupu jen pro Česko. „Pak ale budeme muset definovat, pro koho přesně bude sirup určen, tedy pro ty nejmenší děti, nebo pro skupiny, pro které je obtížné používat lékové formy,“ řekl Válek.

Tabletových antibiotik je podle Válka v Česku dostatek. Stejně tak dodal, že jsou zajištěny zásoby léků na diabetes a pro onkologicky nemocné pacienty.

Novela o léčivech na podzim?

Novela zákona o léčivech, která má uložit výrobcům povinnost držet zásoby léků nebo distributorům hlásit jejich zásoby, by měla podle ministerstva zdravotnictví (MZd) začít platit na podzim. Na dotaz ČTK to uvedl Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva. V Česku je kolem 9500 registrovaných léků, výpadky mělo v některých skupinách v posledních dvou letech až 60 procent z nich. Návrh novely, který dnes projedná vláda, má podle ministerstva pomoci nedostatku léčiv bránit. Výrobci ji kritizují, protože jim zvýší náklady.

Podle materiálu chce MZd bránit krátkodobým výpadkům a získat více času na řešení dlouhodobých tím, že výrobcům dá povinnost držet zásoby. Ti, kteří výpadek v posledních letech neměli, budou mít zásobu na jeden měsíc, firmy s výpadkem v posledních dvou letech dva měsíce. Pokud přípravek ministerstvo zařadí na zvláštní seznam systému rezervních zásob, bude muset jeho měsíční zásobu držet i distributor, který léky od výrobců dováží do lékáren. Při oznámení ukončení výroby bude muset firma lék dodávat ještě dva měsíce.

Co způsobuje výpadky léků?

Výpadky léků jsou podle ministerstva způsobované různými důvody, zejména výrobními, ekonomickými nebo administrativními na straně producentů. V letošním roce, kdy byl nedostatek například antibiotik, byla ale podle výrobců výjimečně vysoká i spotřeba. Uvádějí, že léků dodali o 90 procent víc než v předchozím roce. Za problém shodně výrobci i státní úřady označují to, že v současné době se většina účinných látek vyrábí v několika málo továrnách, většinou v Asii. Před 20 lety se přitom většina léků vyráběla v zemích EU. Nové povinnosti dané v zákoně podle výrobců mohou vést i ke zvýšení cen. Pokud jsou regulované, tak i k odchodu z trhu.

Dočasné výpadky léčiv jsou podle odborníků běžný jev, obvykle se je daří nahrazovat léky jiného výrobce se stejnou účinnou látkou. Současná situace je ale podle praktických lékařů i lékárníků horší než dříve. Kromě výrobních důvodů je na vině i vyšší nemocnost a panika z nedostatku, kvůli níž lidé léky, které k dispozici jsou, vykupují.

Video  Česku chybí pohotovostní lékárny: Neuživí se, říká šéf lékárníků. Válkův prodej léků po kusech sepsul.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

UFO1 ( 17. června 2023 07:32 )

UFO1 ( 17. června 2023 07:31 )

Proč Asie nedodává účinné látky EU? Odpověď jasná,trest.Tento ministr situaci nezvládá, protože na Slovensku,v Polsku řada leku je v lékárnách.

Jirik-ta ( 14. června 2023 21:15 )

Martin Koller - Jak se prakticky chránit při jaderném útoku? Stát zapomněl na naše děti! (youtube)

Jirik-ta ( 14. června 2023 20:18 )

Jirik-ta ( 14. června 2023 13:45 )

proč nejsou léky? V socialistickém přerozdělování nikdy nebudou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa