Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Expert varuje: Varianty omikronu nakazí víc lidí. Kvůli covidu plíživě rostou počty hospitalizovaných

Autor: ula, ČTK - 
10. října 2023
05:00

Epidemiolog Rastislav Maďar varoval před subvariantami Omikronu, které teď momentálně cirkulují. Podle něj jsou nakažlivější než původní virus z Wu-chanu, infekčnost je srovnatelná např. se spalničkami. Jeden nemocný tedy nakazí více lidí. Sice většina pacientů neskončí na jednotkách intenzivní péče, ale podle odborníka už počet hospitalizovaných lidí stoupá. Kde a kdo by měl nosit roušku? A kdy dorazí chřipka?

„Pamatujete si na základní reprodukční číslo u původní wuchanské varianty koronaviru? Mezi 2-3. R0 subvariant Omikronu, které cirkulují teď, je cca 16! To je index nakažlivosti porovnatelný s vysoce infekčními spalničkami. Vyšší než mají neštovice, příušnice, zarděnky nebo černý kašel,“ upozornil na sociální síti X epidemiolog Rastislav Maďar.

„R0 je průměrný počet osob, které nemocný nakazí během své infekčnosti v plně vnímavé populaci. U stávajících subvariant je to s vnímavostí a odolností populace komplikovanější než to bylo před Omikronem. Množství mutací sice snížilo virulenci virů, nakazí však více lidí,“ dodal Maďar.

Roste počet hospitalizovaných

Podle epidemiologa je každá převládající varianta infekčnější než předchozí. Aktuálně cirkulující subvarianty omikronu jsou tedy násobně infekčnější než původní wuchanská varianta i všechny další varianty před omikronem.

„To znamená, že jeden nemocný nakazí kolem sebe v průměru více lidí. Do nemocnic sice nové subvarianty nepřivádí davy pacientů s těžkým stavem, ale pokud se infikuje o hodně více osob, mezi nimi to bude i o hodně více těch rizikových s možnými komplikacemi. Už teď jsou nárůsty hospitalizovaných místy viditelné, jen nejsou nezbytně na JIP,“  vysvětlil docent Maďar.

V minulém týdnu byl až čtyřnásobek zachycených případů covidu-19 proti začátku září. Pozitivní test mělo tři tisíce lidí. V nemocnice je 145 lidí z toho 6 lidí je na intenzivní péči.

Chřipka dorazí později

Jak bude klesat rtuť teploměru, budou podle odborníka případy dál přibývat. Zároveň se projeví vliv nechřipkových virů typu RSV.

S chladnějším počasím budou na podzim případy dál přibývat a projeví se už i vliv nechřipkových virů typu RSV. „Chřipka samotná nastupuje ve větší intenzitě obvykle až později, koncem prosince, v lednu nebo v únoru,“ dodává Maďar.

Kdo by měl nosit respirátory?

„Respirátory by si měly rizikové osoby nasadit všude tam, kde od cizích osob nemohou dodržet dostatečný odstup, např. v obchodech nebo MHD. A také by si ho měl nasadit každý, kdo má příznaky infekce dýchacích cest. Zvážit jako nařízení by to měly zdravotnická zařízení, teď alespoň v místech výskytu rizikových pacientů, např. onkologie, JIP apod., doporučuje epidemiolog.

Na nošení respirátorů apeluje i hlavní hygienička Pavla Svrčinová, nosit by je měli zejména zaměstnanci a návštěvy v lůžkových a zdravotnických a sociálních zařízeních.

Očkovat by se měli i lidé pečující

Lékaři také doporučují očkování.  „Rizikové skupiny, které by se měly očkovat novou vakcínou proti subvariantě XBB.1.5 jsou stejné jako u předchozích vakcín, tj. starší osoby a z těch mladších lidé s poruchou imunity nebo s chronickou nemocí, např. diabetes, chronické onemocnění dýchacích cest apod. Rovněž by se měli očkovat lidé pečující o tyto zranitelné skupiny ať už v domácím prostředí nebo v rámci výkonu práce,“ uzavírá Rastislav Maďar.

Zájem o očkování roste

Proti covidu bylo od konce roku 2020 očkováno 65 procent populace, mezi seniory je podíl vyšší. Odborníci vakcinaci doporučují podobně jako u chřipky před sezonou opakovat. V posledním roce zdravotníci aplikovali 566.000 dávek vakcíny, asi 171.000 lidí mělo od začátku října 2022 pozitivní test provedený zdravotníkem.

Domácí samotesty se neevidují. Pozitivní test nebo vakcínu v posledním roce tak mělo zhruba sedm procent populace. To přibližně odpovídá i podílu osob napříč věkovými skupinami, které se nechávají každý rok očkovat proti chřipce. V posledních týdnech zájem roste, od úterý do čtvrtka tohoto týdne jich bylo vždy více než 4000 denně.

Video  Covid je už jen běžný vir. Žádná omezení a izolace, slibuje Válek.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 10. října 2023 14:23 )

Co vy si představujete pod výrazem "zabírají" není nic jiného než potlačení příznaků nemoci na nějakou dobu. Na chvíli se cítíte lépe, klesne teplota. Neznamená, že léčí. Viry a bakterie naopak ničí zvýšená teplota, kterou potlačujete. O to déle pak musí pracovat váš imunitní systém, abyste docílili uzdravení.
Asi je to novinka pro všechny "zabírače", co?

pozornyctenar2018 ( 10. října 2023 13:16 )

pozornyctenar2018 ( 10. října 2023 13:15 )

Co tenhle lhář za prachy neudělá...

krapotkin ( 10. října 2023 10:52 )

Ono jde o to, že na krabičce léků, které zabírají, se nevydělá tolik jako na séru, které je k ničemu.

Ford Henry ( 10. října 2023 10:47 )

Expert by měl nést trestněprávní odpovědnost že to za 4 roky nevyřešil a jen hrabal peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa