Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Covid-19 na vás nezapomněl, upozornil vědec. Nemáte také příznaky postcovidového syndromu?

Autor: DVL, swp - 
8. října 2023
05:00

Podle dat MZČR se v poslední době množí případy nakažených koronavirem. „Covid nás bude nadále překvapovat,“ varoval expert. Vyšla také nová studie o postcovidovém syndromu neboli dlouhém covidu, informoval The Washington Post. Podle výsledků výzkumu mají pacienti po prodělání covidu obtíže i dva roky. Jaké jsou typické příznaky?

S podzimem přichází otázka, jak to bude nyní s koronavirem. Podle britského epidemiologa Thomase Waitea nás covid bude „nadále překvapovat“. Dále uvedl, že se nechová sezónně, kvůli čemuž je méně předvidatelný než jiné zimní nemoci. Zároveň vyzval, aby se lidé nechali naočkovat. Napsala o tom BBC.

„Myslím, že v tuto chvíli je těžké přesně říci, co covid udělá... ale nepochybuji, že nás bude i nadále překvapovat,“ řekl epidemiolog.

Podle dat MZČR došlo za poslední měsíc k nárůstu nakažených. Zatímco na začátku září bylo zaznamenáno nejvíce 199 případů, na konci měsíce to bylo již 704.

Lidé, kteří prodělali i mírnější covid, jsou o dva roky později vystaveni zvýšenému riziku plicních obtíží, únavy, cukrovky a některých dalších zdravotních problémů typických pro postcovidový syndrom, uvádí nová studie publikovaná v pondělí v časopise Nature Medicine.

Pacienti, kteří prodělali těžký covid a byli umístěni v nemocnici, jsou obzvláště zranitelní vůči přetrvávajícím dlouhodobým problémům se zdravím, hrozí jim i smrt dva roky poté, co byli poprvé infikováni. Nicméně lidé, kteří prodělali mírný či střední covid-19 také nejsou ušetřeni následků v porovnání s lidmi, kteří nikdy nebyli infikováni.

„Hodně lidí si myslí, že dostalo covid, přečkali ho a jsou v pořádku a tím to končí. Ale nekončí,“ řekl jeden z autorů studie a epidemiolog Ziyad Al-Aly. „Možná jste na infekci SARS-CoV-2 zapomněli... ale covid nezapomněl na vás. Ve vašem těle to stále působí zmatek.“ 

Trvá dlouhý covid dva roky?

Postcovidový syndrom neboli dlouhý covid je stále předmětem zkoumání. Řada výzkumníků ho definuje různými příznaky a různou dobou trvání. Někteří praktičtí lékaři ani nepovažují stížnosti svých pacientů za vážné. Podle Al-Alyho jsou ještě další dvě studie, které při zkoumání dlouhého covidu uvádějí dobu jeho trvání na dva roky, ale soustředily se na úzkou skupinu příznaků, jako je například působení na nervový systém.

Odhady ohledně toho, kolik lidí bude mít přetrvávající následky dlouhého covidu, se liší. Jedna analýza zahrnuje téměř 5 milionů amerických pacientů, kteří měli covid. Zjistila, že asi 7% těchto pacientů vyhledalo péči kvůli symptomům dlouhodobého covidu do šesti měsíců od jejich akutního onemocnění. 

Nová studie je založena na elektronických výpisech z databází o téměř 139 000 tisících vojenských veteránů, kteří byli na počátku pandemie diagnostikováni covidem, tedy od března roku 2020 do konce onoho roku. Byli srovnáváni s téměř 6ti miliony veteránů, o kterých se nevědělo, že by trpěli onemocněním. Obě skupiny byly sledovány každých šest měsíců po dobu dvou let, aby se zjistilo, jestli ti, kteří byli infikováni covidem, mají problémy s některými z 80ti příznaků typických pro postcovidový syndrom. Studie také zkoumala počty hospitalizací a smrtí. 

Příznaky dlouhého covidu

Ti, kteří byli hospitalizováni, měli po dvou letech zvýšené riziko smrti, byli častěji opětovně hospitalizováni a měli dvě třetiny z příznaků zahrnutých do studie. Mezi tyto příznaky například patří kardiovaskulární obtíže, problémy se srážlivostí krve, cukrovka, gastrointestinální problémy či poruchy ledvin. Infikovaní covidem a ti, co covid neměli, byli na počátku studie v podobné zdravotní kondici, řekl Al-Aly, takže to naznačuje, že virus ve skutečnosti zapříčinil zvýšené riziko přetrvávajících zdravotních problémů.

U většiny pacientů ze studie, kteří covid přežili, ale měli mírnější průběh onemocnění, byla jejich dlouhodobá rizika menší, ale zcela nezmizela. Po šesti měsících od pozitivního testu jim již nehrozila smrt. Dvě třetiny příznaků ze studie se také po šesti měsících vytratily, nicméně po dvou letech měli pacienti problémy například s kardiovaskulárním systémem, gastrointestinálním traktem, cukrovkou, krevní srážlivostí, únavou či měli problémy s dýcháním. 

Nicméně v časopise je upozorněno na to, že přeživší covidu ve studii nejsou zcela reprezentativním vzorkem. Protože pacienti ve studii jsou veteráni, je taková skupina starší než většina společnosti, navíc 9 z 10 zkoumaných jsou muži, přitom více než polovinu pacientů s dlouhým covidem tvoří v běžné populaci ženy. 

Video  Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají  - Videohub
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 22. října 2023 14:33 )

Proč lidi stejně neuvažovali před 2 lety? Mohli jsme si odpustit Burešovu devastaci ekonomiky, zadlužení a psychický rozvrat společnosti. Nevěřím ani, že se 70 % obyvatel poučilo z let minulých. Politici si je vodí jako ovce.

lollo ( 9. října 2023 16:43 )

Dejte s tím už pokoj. Covid naprosto v poho. Já mám "dlouhou chřipku". Zajímá to někoho?

ginkognito ( 8. října 2023 11:33 )

Jděte s tím strašením někam. A COVID taky ať jde do pr,..... kdyby se o tom nemluvilo, tak si nikdo ničeho nevšiml. Kvůli údajné záchraně lidí, co už měli být 20 let po smrti, se zničil život mladé generaci....

krapotkin ( 8. října 2023 11:15 )

Deratizere, asi jsi nepochopil, že na léku za pár set inflačních korun se nedá narejžovat tolik, jako na vnucování testů a očkování milionům lidí, které nevede k ničemu.

deratizater ( 8. října 2023 08:50 )

bezpečné desítky let používané antivírové léky které prokazatelně na civid zabírají tak jako mají doma třeba paralén.Lékové zabezpečení proti covidu by nestálo miliardy ale jen milióny korun.V miliardové Indií zahnali covid do kouta Ivermectinem který při včasném nasazení zabrání hospitalizaci a úmrtí ale o tom se neinformuje .Naše země potažmo celý západ je totálně v morálním úpadku, na peni­cilín­,Iver­mectin a jiné život zachraňující léky nejsou peníze ale na pofiderní vakcíny poškozující imunitu které mohou i za vzestup rakovin se miliardy našly.Pokud se budou vakcíny na covid dobře prodávat budou pořád vznikat i nové laboratorní víry a jejich mutace taková je realita života na morálně prohnilém západě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa