Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vědce zneklidňuje nová varianta omikronu: „Pirola“ rychle obchází imunitu i po očkování

Autor: ula, red, DVL - 
11. září 2023
05:00

Nová subvarianta covidu-19 BA.2.86 přezdívaná „Pirola“ znepokojuje vědce po celém světě. Jak uvedl časopis Medical Xpress, dosud provedené výzkumy naznačují, že má tak vysoký počet mutací, že by mohla obejít imunitní systém lidí, kteří prodělali dřívější varianty viru. Někteří odborníci označují Pirolu za nejpozoruhodnější variantu, která se vyvinula od dob omikronu. Co o nové subvariantě zatím víme?

V posledních týdnech přitáhla celosvětovou pozornost a vyvolala obavy subvarianta covidu-19 s názvem BA.2.86. Zdravotnické úřady sledují šíření nově objevené varianty, která byla zjištěna u lidí a ve vzorcích odpadních vod v několika zemích, včetně Evropy a Spojených států.

Varianta, na sociálních sítích přezdívaná „Pirola“, překvapila vědce kvůli velkému počtu mutací ve srovnání s předchozími omikronovými subvariantami, které jsou dominantními kmeny covidu-19 cirkulujícími od roku 2021.

Pozoruhodný počet mutací

„Subvarianta zatím způsobila poměrně nízký počet nákaz, nicméně je pro vědce pozoruhodná tím, že má celou řadu genetických rozdílů oproti jiným subvariantám a byla detekována na několika místech v poměrně krátkém časovém úseku,“ uvedlo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí v USA (CDC). Kromě toho může být BA.2.86 schopnější obejít imunitu a způsobit infekci u lidí, kteří již covid-19 prodělali, nebo kteří mají očkování.

Světová zdravotnická organizace (WHO) již oznámila, že subvariantu zařadila na seznam sledovaných subvariant, právě kvůli velkému počtu mutací. Pirola se mezitím objevila v USA, Kanadě, Dánsku, Švédsku, Portugalsku, Izraeli, Velké Británii, Jižní Africe a Francii.

První sekvenační data ukazují, že BA.2.86 má ve svém spike proteinu o 34 více mutací než BA.2, která způsobila prudký nárůst nákaz v roce 2022, a o 36 více než XBB.1, který počátkem roku 2023 rychle ovládla USA.

Co na to Prymula?

CDC ve svém hodnocení rizik BA.2.86 uvedlo, že „v tuto chvíli neexistuje žádný důkaz, že tato varianta způsobuje závažnější onemocnění“, ale to se může změnit, jakmile budou k dispozici další údaje. Zatím ani není jasné, zda má nějaké jiné příznaky, než předchozí subvarianty. Odborníci doporučují sledovat nárůst případů, zejména když se děti vrací do školy a lidé po dovolených do práce.

K Pirole se vyjádřil v pořadu Epicentrum i epidemiolog Roman Prymula: „Ukazuje se, že podle prvních dat, která máme k dispozici, není tato varianta nějak závažná, klinicky je velmi rychlá a uvidíme, jak rychle se stane zase jednou z dominantních variant např. ve  Spojených státech, kde se předchozí varianty, jako např. EG.5, staly dominantními poměrně rychle. Dobrá zpráva je, že všechny tyto varianty jsou potomky variant předchozích, jsou to subvarianty omikronu a ten nebyl tak závažný,“ řekl Prymula.

Jak BA.2.86 ovlivní očkování? 

Výrobci vakcín v současné době pracují na aktualizaci vakcíny zaměřené na subvariantu XBB.1.5, která byla dominantní po většinu roku 2023. Zatím nebyla schválena žádná vakcína, ale odborníci očekávají, že americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv povolí aktualizované boostery v nadcházejících týdnech a budou k dispozici v polovině až koncem září.

Vědci se však už nyní obávají, že nové vakcíny nebudou účinné proti Pirole, ale jen např. proti subvariantám, které momentálně cirkulují, jako je např. EG.5. Lékaři nicméně radí lidem, aby nadále dodržovali základní hygienické návyky a v případě, že se necítí dobře, zůstali doma, či na veřejnosti používali respirátor.

Příznaky a riziko nakažení

Podle Daily Mailu vědci tvrdí, že příznaky Piroly jsou k nerozeznání od jiných variant covidu-19. Většina lidí může očekávat rýmu, bolest v krku, bolest hlavy nebo únavu. Nejnovější krátká studie zkoumající Pirolu zjistila, že se u těch, kteří nedávno prodělali omikron, objevují vysoké hladiny protilátek proti tomuto novému kmeni.

„Jak očkování, tak přirozená infekce nás pomáhají chránit před závažnými nemocemi tím, že vytvářejí imunitu pomocí protilátek,“ říká virolog Jonathan Ball. „To znamená, že většina lidí může očekávat relativně mírnou infekci, pokud dostanou Pirolu. Když se virus poprvé objevil, viděli jsme spoustu úmrtí a komplikací, jako je dlouhý covid, ale ty se dramaticky snížily, a to částečně díky vakcínám a přirozené imunitě,“ objasnil.

„Varianty covidu mohou stále způsobovat problémy, ale neměly by se blížit rozsahu, který jsme viděli v roce 2020,“ dodal Ball.

Video  Prymula o sílícím covidu: Nasadíme opět roušky?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Tomas Pokluda ( 12. září 2023 07:39 )

Tak prý proti Pirole se bude očkovat na stadionu Sparty od 1.10. vakcínou Sputnik 23.. A jak se bude jmenovat další varianta víru? Prymula.

nadčasový MP ( 11. září 2023 15:25 )

Pokud vím, nakupují a očkují proti covidu mRNA vakcínami a o těch je řeč.

MarekBadatel ( 11. září 2023 15:22 )

Zentiva která funguje v ČR většinu z toho co vyrábí vyváží exportuje a některé léky které vyrábí s ani nedostanou na český trh. Od nás se vše jen vyváží a exportuje.

MarekBadatel ( 11. září 2023 15:17 )

Farmaceutický průmysl se naučil pohodlně žít z Covidu a o jiné léky které chybí a které se vyrábí v Číně (proč nemáme vlastní fabriku na ty základní léky které potřebujeme?) se příliš nezajímá. Z Číny přišel Covid a Čína nám dodává léky které se tam vyrábí. Navrch do toho ještě vstoupí Nestlé s jeho Health Sciences a odkoupí Mucos a snaží se prodávat osekanou verzi přípravku který se vyráběl cca 40 let a snaží se ho nahradit něčím kde je ty nejdůležitější ingredience chybí, s výmluvou že nemůže sehnat suroviny na jejich výrobu - je to celkově k ničemu a ještě to "označují za novou generaci léku" a chtějí prodávat 2x nebo 3 dráž. Ta jejich nenasytnost je do očí bijící

MarekBadatel ( 11. září 2023 15:02 )

Covid pravděpodobně jako všichni parazité (sám je buněčným parazitem) dokáže měnit psychiku hostitele a to i u zdánlivě zdravých lidí bez příznaků. To je jeho největší nebezpečí. Ty kteří mu odolají změní/pozmění (spíše k horšímu) a nějakou dobu zase trvá než se vrátí do normálu pokud vůbec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa