Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Totální peklo.“ Babiš šil do Válka kvůli lékům, ten mu vrátil úder. Nedostatek penicilinu řeší

Autor: simao, ČTK - 
8. září 2023
10:47

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se stal během projednávání úsporného balíčku ve Sněmovně terčem opoziční kritiky. Andrej Babiš (ANO) o něm prohlašoval, že je neschopný a premiér Petr Fiala (ODS) by ho měl odvolat, návdavkem přidal třeba to, že je Válek dle něj „závislý na hrách“. Válka nechala kritika chladným, Babišovi na páteční tiskovce poslal jasný vzkaz. A odmítl, že by neřešil situaci s nedostatkem léků. Podle zástupců ministerstva i distributorů hraje v současném nedostatku léků velkou roli panika.

„Řešte penicilin! Kdybych já byl premiér, a někteří to psali a se mi smáli, tak bych ho osobně dovezl. Osobně!“ čertil se ve čtvrtek ve Sněmovně expremiér Andrej Babiš (ANO).

A zostra se pustil i do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). „Takže ten ministr, to je totální peklo. Totální peklo. Ne? Nejsou léky. Tak netituluju ho. On je závislý na těch počítačových hrách. Naši sedí nahoře, tak to vidí. A samozřejmě v Praze se nic neutají. Takže on přijde ráno do práce a hraje ty hry. On je závislý. On je nemocný. Chápete to? Tak já bych vám doporučoval ho okamžitě vyměnit. Ale pan premiér na to neslyší,“ chrlil ze sebe Babiš. 

Ministr Válek na páteční tiskovce reagoval na kritiku a výzvy ke svému odvolání s klidem a ironií. Připomněl problémy Babišovy vlády během pandemie covidu a měnění ministrů zdravotnictví jak na orloji.

„Pan Andrej Babiš je jistě vynikající manažer a byl výborný premiér, což dokázal v době covidu-19, kdy střídal ministry, což vedlo k nejvyššímu úmrtí v Evropě, nemyslím si, že premiér Fiala bude kráčet v jeho stopách,“ uvedl Válek při dotazu Blesk Zpráv.

Dodávky penicilinu do Česka navýšili

Dodávky penicilinu do Česka přitom o 500 procent navýšil v posledním půlroce jeden z jeho výrobců, společnost BB Pharma. Dalších 30 000 balení přijde v pondělí, řekl předseda představenstva společnosti Jiří Wolf na dnešní tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví.

BB Pharma podle Wolfa pokrývá asi 15 procent českého trhu s penicilinem a firma urychlila podzimní dodávky. „Stejným způsobem debatujeme i s dalšími výrobci a zároveň řešíme dodávky ze zahraničí,“ řekl na páteční tiskovce Válek.

„Radši budu pálit penicilin podobně jako vakcíny (na covid-19), než aby nějakému pacientovi chyběl,“ dodal ministr. Na kritiku, kterou očekává, je podle svých slov připravený.

Problém s panikou a dodávkami do jednotlivých lékáren

Podle zástupců ministerstva i distributorů hraje v současném nedostatku léků velkou roli panika, doporučili proto rezervace v lékárně v dostatečném časovém předstihu.

Problém podle ministra není, že by léků nebyl dostatek, ale že nejsou ve všech lékárnách. Podle náměstka ministra Jakuba Dvořáčka je z dat patrné, že léků dodaných do ČR bylo dost a nebyly dosud vydané, takže v některých lékárnách být musí. Podzimní problémy podle něj způsobil výpadek jednoho léku, který se přenesl na další, kterými ho lékaři nahrazovali.

Podle předsedy České gastroenterologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Ilji Tachecího má dostatek jiných náhrad i známý lék na průjem, který dlouhodobě chybí.

Babiš mluvil o paní, co sháněla penicilin

Nad chybějícím penicilinem v lékárnách se Babiš během svého čtvrtečního dlouhého sněmovního projevu pozastavoval opakovaně.

„Paní Dítě z Příbrami, která neskrývá rozladěnost. Ani v další lékárně v jedné z menších středočeských obcí nemají penicilin, který jí lékař předepsal na angínu. (...) S velkými bolestmi v krku obešla všechny ve městě, nepořídila nikde. O pomoc tedy požádala příbuzné v Praze. Ze dvou lékáren na Smíchově odešli také s prázdnou, neuspěli ani v jedné z nemocničních lékáren (...) Až v jednom velkém řetězci lékáren operátor na lince poradil, v jakých dvou pobočkách je penicilin dostupný. Jedno balení penicilinu nakonec sehnala nemocná žena v Metropoli. Připadám si jako ve středověku,“ čertil se Babiš.

Předseda představenstva jednoho z distributorů léčiv Alliance Healthcare Jan Rohrbacher na páteční tiskovce uvedl, že nadcházející dodávka 30 000 balení v příštím týdnu bude znamenat zhruba tři balení pro každou lékárnu, kterou firma zásobuje.

„V dnešní době musíme dodávat do lékáren podle objednávek, nemůžeme nikoho upřednostnit,“ dodal. Je podle něj ale třeba rozlišovat, že například velká fakultní nemocnice má objednávky jiné než malá lékárna.

MAMKA2316 ( 24. září 2023 15:38 )

Blesk je jak Forum, Seznam ,ČT zkrátka pro vládni a protinárodní snůžka lži a manipulaci

Slepykral ( 10. září 2023 13:21 )

..a protože je pravda, to, co tu píšete, nemusím se opakovat - jen chci upozornit na to, jak se tento článek tu na Blesku pěkně schovává, jak není potřeba, aby byl na očích - ono se tím schováním ho - stejně nezmění to, jakou máme vládu, jaké máme ty ministry vyloženě lidi na svých místech, vždyť nás přeci hned na počátku připravovali na návrat našeho života do roku cca 1960 - tedy 63 let nazpět - a to , co zamlčeli je, že za ten zpackaný život náš - promarněný, ještě budeme muset daleko více zaplatit.... a také se neschová a nezmění to, že my - občané to víme i tak, uvědomujeme si to, a je třeba počítat s naší nespokojeností!!!

jajas ( 10. září 2023 13:02 )

Tak je to zase zady! Právě jsem se na seznamu dočet, že sice penicilin příjde, ale ne do každé lékárny, jen do těch větších ale zase ne do každé větší. "„Současná legislativa mi neumožňuje, abych nařídil distributorům dodávky rozložit,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)."
"S nekonečným bojem o objednávky by měla podle Ministerstva zdravotnictví pomoci novela zákona o léčivech, která je právě ve Sněmovně.

„Součástí novely jsou i řešení výpadků některých léků, penicilin je jeden z nich,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Válek.

Kritici ale upozorňují, že novela vůbec nemusí pomoct v dodávkách léčiv do všech lékáren. Už v současném znění zákona je například institut chráněného distribučního kanálu, podle kterého by měli pacienti sehnat léčivo v kterékoliv lékárně. Nejen lékárníci, ale například i část poslanců kritizují státní orgány, že nařízení nevymáhají.
Válkovy kecy, že penicilinu bude dostatek opět vzaly za své....to už snad ani není možné, co ten Válek (ne)dělá....většího h*ň*u*p*a aby pohledal. Neschopný, užvaněný, ale vše je, podle koalice, v pořádku.

hurryd ( 10. září 2023 12:07 )

Prolhaná arogantní atrapa ministra zdravotnictví není schopná sehnat ani základní léky!!!A vy,voliči fialového hnusu běžte si koupit místo léků banány.Pak zase můžete vyřvávat jak jste museli za komunistů stát fronty na banány a toaletní papír!!!Dnes je doba daleko horší,musí se stát fronty na léky ohrožující život.Viz léky na různé druhy rakoviny.

donypan ( 10. září 2023 11:04 )

Tato vláda politických narcisů za svoje působení vyprodukovala nehorázné zdražení všeho,zatáhla nás do války a navíc podporuje vládu,která se veřejně hlásí k ideím nacisty Bandery.34 let v tom úžasném politickém systému,které lidstvo pilovalo k dokonalost máme sice banány,ale základní léky jaksi někam zmizely.Nedivím se,že spousta lidí velebí zlaté časy v socíku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa