Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po vládě čekají úspory i Sněmovnu: Chce ušetřit až 3 miliony. Kdo dostane padáka?

Autor: David Polák - 
18. srpna 2023
05:00

Šetřit budou nejenom ministři, ale i čeští zákonodárci. Jak totiž zjistil deník Blesk, Sněmovna plánuje do konce roku uspořit až 3 miliony korun. Podle kancléře Martina Plíška (48) se bude propouštět a také se více omezí služební cesty.

Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (59, ODS) zadal vládním kolegům, že musí ve výdajích ještě letos najít 20 miliard. Ministři proto vehementně hledají, kde si utáhnout opasky. A nejsou jediní. „Do konce letošního roku chci uspořit dva až tři miliony korun,“ prozradil sněmovní kancléř, který už také ví, kam na platech sáhne.

„Plánujeme úspory na platech. U nás se to dotkne odměn, ale zároveň se to dotkne i určité optimalizace počtu zaměstnanců,“ přiblížil Plíšek. Jinými slovy čeká Sněmovnu také propouštění.

„Půjde o průřezové pozice celou Kanceláří Poslanecké sněmovny, to znamená, že jednotliví vedoucí zaměstnanci dostali za úkol, aby přehodnotili a zmapovali pozice, které jsou zbytné,“ vysvětluje Plíšek. Ten si chce také posvítit na počet dohod o pracovní činnosti a provedení práce, které se mají také zredukovat. V současné době pracuje v dolní komoře 360 lidí, například stenografové, právníci, kuchaři, číšníci či administrativní pracovníci, jako tajemníci komisí a výborů. Příští rok jich má být o deset méně. Podle Plíška to přinese úsporu až osm a půl milionu korun.

Méně na volání

„Rozpočtový výbor navrhl, aby se od ledna částka na úhradu telefonních poplatků a připojení k internetu snížila poslancům z 5000 na 3000 korun měsíčně,“ nastínil kancléř. Jak ale ukazují sama sněmovní data z loňska, ne všichni tyto peníze čerpají. Například Andrej Babiš (68, ANO) a Eva Decroix (41, ODS) si nenechali proplatit nic. To naopak šéf SPD Tomio Okamura (51) přes 58 tisíc a plnou roční sumu vyčerpala třeba poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (52, ANO).

Bez darů a květin

Sněmovna se snaží šetřit už od začátku roku. Za letošní topnou sezonu se podařilo uspořit přes půl milionu na elektřině a 120 tisíc na plynu. Kromě toho také zaměstnanci jezdí na méně služebních cest. „Výrazně se redukují také náklady na reprezentaci a další výdaje,“ vysvětluje kancléř. Jedné se hlavně o peníze na dary a květiny.

Video  Fialův poradce o konsolidačním balíčku. Budou zvyšovat daně a na koho dopadnou vládní škrty?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

JaNat ( 18. srpna 2023 19:14 )

Ale pořád budou všechno svádět na Babiše a najde se stále ještě několik hlupáků, kteří jim to věří.

ivalen ( 18. srpna 2023 16:43 )

souhlas

JaNat ( 18. srpna 2023 16:23 )

a Pavlová si sestavila nový tým, ty budou stát také něco a kolik půjde na pomoc?

JaNat ( 18. srpna 2023 16:20 )

A na jedné straně šetří, na druhé vytváří nové pozice za skoro 800 táců. Tuhle vládu včetně marionety Pavla z Hradu vykopat.

JaNat ( 18. srpna 2023 16:16 )

Kdo dostane padáka? Všichni důchodci a je to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa