Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nedostatek léků v Česku: Na podzim bude antibiotik dost, slíbil Válek. Spotřebu pokryjí i s rezervou

Aktualizováno -
22. srpna 2023
14:59
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
22. srpna 2023
10:36

Penicilinových antibiotik a sirupů podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) výrobci přislíbili dodat do konce září 130.000 balení tabletových antibiotik, dalších 170.000 balení dodají do půlky listopadu. Je to víc než loňská spotřeba, v září bylo předepsáno 45.000 balení a 14.000 balení sirupů, řekl na tiskové konferenci. Lékaři a lékárníci zejména na sociálních sítích v posledních týdnech upozorňují na to, že v lékárnách penicilin není dostupný. Musí tak zbytečně předepisovat širokospektrální antibiotika. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka je podle informací o zásobách v lékárnách asi 20.000 balení, což je měsíční spotřeba.

„Když srovnáme spotřeby a kolik je léčiv v jednotlivých lékárnách, tak vidíme, že i v oblasti penicilinových tablet máme více než 20.000 balení, které jsou k dispozici v lékárnách. V této chvíli ale neumíme říct, ve kterých lékárnách,“ řekl Dvořáček.

Na podzim bude podle Válka léků dostatek. „S výrobci a distributory se podařilo vyjednat, že spotřeba bude během následující sezony plně pokryta. Je to více než dostatečná rezerva i pro případ vyšší spotřeby,“ řekl Válek. Pro systémové řešení je podle něj třeba přijetí novely zákona o léčivech, která dává výrobcům povinnost držet zásobu. Nyní ji projednává Sněmovna. Podle Dvořáčka by měla zajistit i to, aby byly informace o tom, ve kterých lékárnách je lék dostupný.

Video  TK ministra zdravotnictví Válka  - ČTK
Video se připravuje ...

Problém nedostatku antibiotik podle Válka není cena, kterou za lék pojišťovny platí, přestože tak jeden z dodavatelů v hlášení pro Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) přerušení dodávek odůvodnil. Zdravotní pojišťovny u tohoto menšinového dodavatele podle Dvořáčka nyní schvalují navýšení ceny. Sedmdesát procent dodávek podle něj obstarávají dvě jiné firmy.

Cenu léku nestanoví ministerstvo, protože léky samo nekupuje. „Ani ministerstvo zdravotnictví, ani Státní ústav pro kontrolu léčiv, ani zdravotní pojišťovny nejsou vlastníkem léků. Léčivo vlastní výrobce, který ho po propuštění z výroby předává distributorovi. V tu chvíli se stává vlastníkem toho léčiva distributor,“ řekl náměstek.

Podle přednosty Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Motol Milana Trojánka je problém s penicilinem celosvětový. „Máme velmi limitované výrobní kapacity celosvětově,“ uvedl na tiskové konferenci. Neočekává, že by další sezona respiračních infekcí byla podobná té loňské pocovidové.

Penicilin je podle něj vhodný zejména proto, že má úzké spektrum použití. Lékaři ho předepisují na streptokokové infekce. „Poměrně málo ovlivňuje mikroflóru a je ekologický,“ dodal. U úzkospektrálních antibiotik je podle odborníků ve srovnání se širokospektrálními léky menší riziko vzniku bakterií odolných vůči antibiotikům.

Minulý týden na jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že očekává, že bude Válek situaci řešit a vysvětlovat veřejnosti. Ministr dnes uvedl, že podobné tiskové konference plánuje mít spolu s odborníky každý týden. Každý čtvrtek se podle něj schází pracovní skupina pod vedením jeho náměstka Jakuba Dvořáčka.

UFO1 ( 23. srpna 2023 22:35 )

bohužel pravda

JaNat ( 23. srpna 2023 22:21 )

Ahoj, to je mi líto, maminka by nemohla brát Vasomotal, ten je např.v Německu k dostání. Na 50 ks doplácíš 5,66€. Doktorka by ti jich mohla napsat víc najednou.

Jirik-ta ( 23. srpna 2023 11:26 )

nadčasový MP ( 23. srpna 2023 09:59 )

Ano, konečně se seznamte s programem Švýcarské demokracie a netočte stále dokola ty stejné prodejné kreatury.

nadčasový MP ( 23. srpna 2023 09:54 )

Nejezte lepek, nebudete mít angínu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa