Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Došlo whatsappem“: Babiš se na facebooku omluvil novinářce za nevhodnou koláž. Nařídil mu to soud

Autor: ČTK - 
22. srpna 2023
10:00

Předseda opozičního hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš se na facebooku omluvil investigativní novinářce a šéfredaktorce serveru Investigace.cz Pavle Holcové za neoprávněný zásah do osobnostních práv způsobený zveřejněním nepravdivého příspěvku na sociální síti. Babišovi zveřejnění omluvy nařídil Krajský soud v Praze.

„Omlouvám se paní Pavle Holcové za neoprávněný zásah do jejích osobnostních práv způsobený zveřejněním nepravdivého příspěvku pod titulkem 'Došlo Whatsappem' na internetové stránce www.facebook.com/AndrejBabis ze dne 2. 4. 2022,“ napsal Babiš.

Babiš podle Investigace.cz loni v dubnu na svém profilu zveřejnil koláž s fotografií Holcové a textem „Pokud by se Babiš opovážil kandidovat na prezidenta, tak už je dávno s panem Sorosem domluvené, že na něho týden před volbami zase našijeme nějakou nepravdivou špínu. Posledně to zabralo. Pan Soros byl velmi spokojený“.

Příspěvek podle vedoucí redakce Investigace.cz Marie Wichterlové reagoval na tzv. kauzu Pandora Papers, ve které server zveřejnil, že Babiš ve svých majetkových přiznáních neuvedl, že vlastní akcie offshorových firem. Oznámení týkající se kauzy loni v létě černošický úřad odložil.

„Jsem přesvědčena o tom, že se jako novináři dodržující etické standardy máme postavit politikům, kteří nám až příliš často malují terče na záda a ponoukají své fanoušky k tomu, aby nás šikanovali,“ uvedla minulý týden k rozsudku v tiskové zprávě Holcová.

Případ nejprve řešil Okresní soud pro Prahu - západ. Loni v prosinci rozhodl, že Babiš musí příspěvek ze sociální sítě smazat. Proti rozhodnutí se odvolala Holcová i Babiš. Krajský soud po projednání obou odvolání potvrdil, že Babiš musí příspěvek odstranit, navíc mu ale uložil povinnost omluvy.

„Od žalovaného jako zkušeného politika a osoby jinak dlouhodobě veřejně činné lze požadovat určitou míru profesionální péče, pokud jde o obsah a formu příspěvku, které zveřejňuje na svých stránkách. V této souvislosti by si měl být vědom významu novinářské profese pro veřejný život jako jednoho z prvků zaručujících fungování demokratického a právního státu a potřeby zvýšené ochrany novinářů před neoprávněnými zásahy do jejich činnosti,“ uvedl mimo jiné krajský soud v rozhodnutí, které Wichterlová ČTK poskytla.

Wichterlová doplnila, že jde o judikát, který do budoucna definuje zodpovědnost politiků za dehonestující posty a následnou veřejnou debatu na jejich sociálních sítích.

Video  Babiš to slízl od Zemana: Bývalý prezident kritizoval u sebe v kanceláři šéfa ANO za prezidentskou volební kampaň  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 23. srpna 2023 06:30 )

Tak určitě si může dovolit co chce, otázka pak je, jak se tím naloží dál. V tomto případě je to malá věc a podle mne...jeho odpověď byla stejně v ironickém duchu (aby se vlk nažral a koza zůstala celá), jemu to neublížilo a paní, pokud to pomohlo, pak ji to přeji.

jajas ( 22. srpna 2023 16:49 )

Taková nařízená omluva musí být asi bezva! Paní je určitě ráda...Přitom moc dobře ví, že je to jen naoko....jak ji to může těšit..... taková lež? Je stejná, jako ten jeho komentář "Došlo whatsappem"....

brano34 ( 22. srpna 2023 11:04 )

Boj o moc a peníze je věčný, jako daně a smrt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa