Pacienti s potížemi způsobenými horkem nemocnice, které na dotazy ČTK odpověděly, zatím více nevyhledávají. Některá zařízení ale mají více pacientů na pohotovostech z jiných důvodů. „Mají mírný nárůst pacientů, ale ne v souvislosti s vysokými venkovními teplotami jako spíše v souvislosti s dovolenými praktických lékařů a ambulantních specialistů, turistickou sezonou a sportovními aktivitami,“ uvedla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Jitka Zinke. Podle ní je tomu podobně každoročně v letních měsících.

Schází klimatizace

Finančně náročnými klimatizačními systémy nemocnice vybavují své prostory postupně, například při rekonstrukci pavilonů. Standardem jsou podle mluvčích na jednotkách intenzivní péče. „Nově je po rekonstrukci vybaven klimatizací pavilon dlouhodobé péče a Domov Vlčí mák. Na pokojích standardních lůžkových stanic je sledována teplota a v případě potřeby je snižována přenosnými klimatizacemi,“ popsala mluvčí ÚVN Zinke.

Také v Nemocnici Na Homolce mají klimatizované JIP. „Na standardních lůžkových pokojích, kde klimatizace chybí, postupně chlazení doplňujeme. Chlazení lůžkové části je jedním z projektů, který v Nemocnici Na Homolce aktuálně probíhá,“ sdělila mluvčí nemocnice Martina Dostálová. Pomoci by podle ní měly do budoucna i externí žaluzie, které jsou součástí projektu na zateplení nemocnice.

V Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) mají podle mluvčí Markéty Šenkýřové pacientské pokoje chlazené centrálně. „Problémy vznikají, pokud personál nebo pacienti otvírají okna, tím rozhodí tlakové poměry a v místnosti tak nelze udržet požadavek chladu,“ popsala.

„Horké období se obvykle projevuje zvýšeným výskytem závažných forem infekcí močových cest a zvýšenými počty starších pacientů, u nichž v horkém počasí dochází k celkovému vyčerpání projevujícímu se kolapsem nebo zhoršením činnosti mozku,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová.

Také vinohradská nemocnice podle ní postupně doplňuje klimatizace do prostor, kde zatím chybí. Například na interní klinice má klimatizaci urgentní příjem a metabolická jednotka. „Tam, kde klimatizace zatím nemáme, používáme ventilátory ke zvýšení cirkulace vzduchu. Personál dbá na větrání a zajištění dostatečného příjmu tekutin,“ dodala.

Teploty ohrožují pacienty i seniory

Vysoké teploty podle odborníků ohrožují hlavně chronicky nemocné osoby, především s nemocemi srdce a cév, nebo seniory. „V jejich případě dochází často při vysokých teplotách ke zhoršení jejich zdravotního stavu, a proto v posledních dnech přichází víc pacientů s dýchacími obtížemi, zhoršením chronických onemocnění a s významnou dehydratací,“ popsala Martina Voráčková z oddělení PR a marketingu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Pomáhá více tekutin, ovoce a zeleniny přidávají do stravy pacientů také v dalších nemocnicích, které na dotazy ČTK odpověděly. „U pacientů, kterým to dietní režim umožňuje, doplňujeme tekutiny i o ovocná smoothie. V letních měsících jsou do jídelníčku zařazovány častěji lehce stravitelné pokrmy a saláty,“ dodala mluvčí Homolky Dostálová.

Video
Video se připravuje ...

Léto u vody s dětmi: Ani na chvíli z nich nespusťte oči, nabádá lektorka Videoredakce ženských webů

Fotogalerie
13 fotografií