Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úplavice i horečka dengue v dovolenkových rájích: Nakazili se i Češi v all-inclusive hotelu

  • Autor: ula - 
    19. 3. 2023
    05:00

    Ačkoliv pro Čechy začíná dovolenková sezona až v červnu, některá letoviska se připravují na první turisty už od dubna. Ti by se naopak měli připravit na nečekaná zdravotní rizika. Jak uvedl portál Independent, zdravotníci vydali výstrahu kvůli propuknutí několika ohnisek horečky dengue na Baleárských ostrovech. Mezi ně patří i oblíbené letovisko Ibiza. Státní zdravotní ústav (SZÚ) varoval před nebezpečím úplavice, která se vyskytla na Kapverdských ostrovech. Na podzim se nakazila např. česká turistka, která se stravovala pouze v hotelu formou all-inclusive.

  • 1.Dengue na Ibize

    Zdravotníci podle portálu Independent vydali výstrahu kvůli propuknutí horečky dengue na španělském ostrově Ibiza. Riziko označili stupněm „střední“.

    Prohlášení přišlo poté, co se mezi květnem a listopadem loňského roku údajně nakazilo šest německých turistů. Španělsko už se totiž začíná připravovat na turistickou sezonu a úřady proto vydaly varování.

    Není to nic ojedinělého, horečka dengue už začíná být pro evropské země běžná. Např. k 10 srpnu 2022 ohlásila Francie dva případy horečky dengue.

    Jeden potvrzený případ ve Španělsku se týkal 27leté ženy z Německa, která byla v srpnu 2022 týden na Ibize se svým partnerem a 13měsíční dcerou. Krátce po návratu z dovolené začala mít rodina příznaky typické pro onemocnění dengue, včetně horečky, bolesti kloubů a vyrážky. Dalším případem z října loňského roku je 37letá žena, která odcestovala také na Ibizu. Příznaky nemoci se u ní projevily už během dovolené.

    Horečka dengue Horečka dengue | Profimedia

  • 2.Riziko? Zatím nízké, v sezoně střední

    Nyní úřady uvedly, že riziko nákazy horečkou dengue je na Ibize nízké. Od května do listopadu však Koordinační centrum pro zdraví a mimořádné události pod španělským ministerstvem zdravotnictví klasifikovalo nadcházející riziko jako „střední“. V prohlášení mluvčí ministerstva uvedl: „Jedním z potenciálních přenašečů horečky dengue je komár Aedes albopictus vyskytující se v celé oblasti, ve španělském Středomoří a na Baleárských ostrovech a také v některých oblastech vnitrozemí a severu země.

    „Poté, co se úřady Baleárských ostrovů dozvěděly o případech nákazy, naplánovaly opatření, jako je příslušný dohled a kontrola přenašečů a také komunikace a informování veřejnosti, které mají být provedeny před a během začátku seoóny aktivit přenašečů,“ uvádí dále zpráva.

    Virus dengue Virus dengue | Profimedia.cz

  • 3.Horečku dengue přenáší komáři

    Horečka dengue je infekce šířená komáry. Podle NHS není onemocnění obvykle závažné a často se samo o sobě zlepší, ačkoli někteří lidé mohou onemocnět závažnějším typem horečky dengue. Příznaky obvykle začínají čtyři až 10 dní po kousnutí infikovaným komárem.

    Některé příznaky horečky dengue jsou podobné chřipce, včetně vysoké teploty, silné bolesti hlavy, nevolnosti, objevují se skvrnité vyrážky tvořené plochými nebo mírně vyvýšenými skvrnami, bolesti svalů a kloubů, bolesti za očima a zduření uzlin. U závažnějšího typu horečky dengue se objevuje nevolnost a krvácení z dásní nebo nosu.

    Horečku dengue přenáší komáři. Horečku dengue přenáší komáři. | Profimédia

  • 4.Riziko pro děti, těhotné a lidi s oslabenou imunitou

    „Jsou celkem čtyři typy viru dengue. Po prodělané infekci má nakažená osoba první měsíce zkříženou imunitu proti všem čtyřem typům, po 3 až 6 měsících však zůstává dlouhodobá až doživotní imunita proti typu, který infekci způsobil, ale při další nákaze některým ze zbylých tří typů hrozí těžší průběh nemoci, s možným šokem a krvácivou horečkou,“ vysvětluje epidemiolog Rastislav Maďar.  I když neexistuje žádná léčba horečky dengue, symptomy lze zmírnit odpočinkem, pitím velkého množství tekutin a užíváním paracetamolu, který pomůže snížit teplotu a zmírnit bolest. 

    Prognóza viru je nepříznivá hlavně u menších dětí, těhotných žen a imunitně oslabených osob. Opakovaná infekce jiným typem dengue je tedy vždy horší než první.

    Ostrov Ibiza Ostrov Ibiza | Profimedia.cz

  • 5.Jak se chránit před dengue?

    Pokud cestujete do zahraničí, měli byste se chránit proti poštípání komáry. Používejte repelenty, využívejte oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Komáři jsou nejvíce aktivní za soumraku, ale existují i druhy, které jsou aktivní během dne. Během spánku a odpočinku v místnostech se doporučuje používání sítí proti komárům v noci a během dne.

    Krásné pláže Ibizy Krásné pláže Ibizy | www.profimedia.cz

  • 6.Úplavice na Kapverdách

    Státní zdravotní ústav (SZÚ) upozornil na epidemii bacilární úplavice způsobenou Shigella sonnei ve státech Evropské unie, Velké Británii a Spojených státech u turistů vracejících se z Kapverdských ostrovů. Případy byly hlášeny od září loňského roku, epidemie ovšem sílila během listopadu a prosince 2022.

    Případy jsou ovšem hlášeny i v tomto roce. K 16. únoru 2023 bylo hlášeno celkem 258 případů (221 potvrzených infekcí Shigella sonnei a 37 možných případů) s vazbou na Kapverdy v 10 zemích EU, Velké Británii a USA. Čtyři případy se vyskytly i v Česku.  

    Bacilární úplavice (Shigella sonnei) Bacilární úplavice (Shigella sonnei) | Profimedia

  • 7.Nákaza z hotelu?

    Jak uvádí SZÚ, dva případy jsou z října a dva z listopadu loňského roku, všichni čtyři čeští turisté pobývali na Kapverdách. Jedna z žen ve věku 25–44 let pobývala v hotelu na ostrově Sal. Žena údajně jedla pouze v hotelu formou all-inclusive, včetně konzumace ovoce, zeleniny a ledu v nápojích, uvádí ústav. Druhý případ byl muž ve věku 44–64 let, který pobýval sedm dní v hotelu na Salu v polovině října. Dále se nakazily matka a dítě, pobývaly v listopadu také na ostrově Sal.

    Způsob přenosu infekce dosud nebyl objasněn. Více možností je pravděpodobných, avšak nejpravděpodobnější je přenos konzumací potravin, např. mohlo dojít ke kontaminaci potravin prostřednictvím infikovaných osob manipulujících s potravinami. Možný je také přímý mezilidský přenos kontaktem a fekálně-orální cestou. Epidemiologické šetření na Kapverdách probíhá, dodává SZÚ.

    Pláž na kapverdském ostrově Sal Pláž na kapverdském ostrově Sal | profimedia.cz

  • 8.Pozor při cestování na ostrov Sal

    Mnoho hlášených případů pobývalo právě v regionu Santa Maria na ostrově Sal a onemocnění se týká i hotelů poskytující all-inclusive služby. Nejnovější případy byly hlášeny ve Švédsku dne 19. ledna 2023, což naznačuje přetrvávající mírné riziko nových infekcí u turistů, kteří pobývají v oblasti Santa Maria na ostrově Sal.

    Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí uvádí, že riziko infekce  pro cestující z Česka na Kapverdské ostrovy je hodnoceno jako mírné až střední, zejména v případě ostrova Sal.

    Několikakilometrová pláž, Santa Maria Několikakilometrová pláž, Santa Maria | Foto Blesk - Jitka Pekařová

  • 9.Co je bacilární úplavice?

    Shigelóza (bacilární úplavice nebo také bakteriální dysenterie) je extrémně nakažlivá akutní bakteriální střevní infekce, jejímž původcem je Shigella.

    Jedná se o akutní, vysoce nakažlivé průjmové onemocnění s typickou příměsí hlenu a krve ve stolici, provázené horečkou a křečovitými bolestmi břicha, zimnicí a třesavkou. Průběh onemocnění závisí na velikosti infekční dávky a celkovém zdravotním stavu infikované osoby. Ohrožené jsou malé děti a osoby s oslabenou imunitou, u kterých může v případě nákazy vzniknout závažné akutní poškození ledvin s ohrožením života.

    V Česku onemocnění u dobře živených lidí při dietních opatřeních a rehydrataci probíhá většinou mírně. Úplavice se v Česku vyskytuje celoročně s maximem onemocnění koncem léta a v časném podzimu, přičemž zásadní podíl na výskytu mají letní exotické dovolené. Průměrně třetina případů tohoto onemocnění je v Česku hlášena po návratu z dovolené jako importovaná nákaza.

    Hlavní město ostrova Sal Espargos se slumy v pozadí Hlavní město ostrova Sal Espargos se slumy v pozadí | Foto Blesk - Jitka Pekařová

  • 10.Jak se chránit před úplavicí?

    Zásadní je dodržování hygienických pravidel a návyků. Po každém použití toalety a vždy před přípravou a konzumací jídla je nutné důkladně si umýt ruce mýdlem a teplou vodou. 

    Všechny druhy ovoce a zeleniny je třeba řádně omýt, zejména ty, které nebudou před konzumací upraveny vařením. Nutná je bezpečná likvidace lidských výkalů, zejména tam, kde není kanalizace, hygienické zabezpečení a ochrana pitné vody. Vhodná je rovněž ochrana před mouchami (sítě do oken, poklopy na nádoby apod.), doporučuje SZÚ.

    Klid pláží na Kapverdách Klid pláží na Kapverdách | profimedia.cz

     

Lomikel ( 21. března 2023 05:17 )

Na nebezpečnou Mallorku jezdí jen chudší část občanů a sebevrazi.
Bohatí se rekreují na Krymu, a své děti, hlavně syny i se služebnictvem tam posílají. Na Krymu je totiž zdrávo a bezpečno..

krapotkin ( 20. března 2023 15:56 )

Tak může zase očkovací maniak Válek vyhlašovat povinné očkování, aby si doplnil svoje úplatkové konto na Kajmanských ostrovech.

turista.z. ( 19. března 2023 15:30 )

Vzdyt jim psali ze to budou mit vsechno all-inckusive..

Zobrazit celou diskusi