Herečka o své nemoci, která je mezi hudebníky hodně rozšířená a trpí jí třeba i Milan Cais (49) z Tata Bojs, promluvila v rozhovoru pro DVTV. 

„Ráno jsem se probudila a hučelo mi v uších. Mohl to být následek vyčerpání a chronické nespavosti, která se mi rozjela po covidu. Tinnitus mám dva roky, ale neříkám, že jím trpím. Z neuvěřitelného pískotu jsem se dostala k šumu, s nímž už se dá žít,” říká Jana Bernášková.

Video
Video se připravuje ...

Jana Bernášková na pokraji sil! Co jí vzalo energii? Markéta Reinischová, Elmer Carvalho

„Přirovnala bych to k papiňáku. Šumí to, šumí, až to mnohdy přejde do pískotu. Když se přetížím, pak v sobě pískám. Potom mám pocit, že se zblázním, nejde se soustředit na práci,“ popisuje herečka nepříjemné onemocnění, od kterého si ulevuje speciálními sluchátky, z nichž jde tzv. růžový šum. Než přišla na tuhle pomůcku, podstupovala léčbu léky a došlo i na kortikoidy. 

Tinnitus je medicínské označení pro hučení či šelest v uších, který postihuje až 20 procent populace. S přibývajícím věkem jeho četnost stoupá. Trpěla jím řada známých osobností, například Ludwig van Beethoven, Martin Luther, Michelangelo. Ze slavných tváří současnosti se s tinnitem potýkali či potýkají Eric Clapton, Chris Martin, Liza Minnelliová, Ozzy Osbourne či Barbra Streisandová. Z českých hvězd pak třeba herec Petr Nárožný.

Fotogalerie
46 fotografií