Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kauza IKEM odkryla podivné vztahy: Co má Fialův poradce Netuka společného s Nejedlým?

Autor: amb - 
19. října 2023
05:00

Spolu s kauzou IKEM vypluly na povrch také vztahy mezi kardiochirurgem a premiérovým poradcem pro zdravotnictví Ivanem Netukou a exporadcem Miloše Zemana s vazbami na Rusko Martinem Nejedlým. Dokonce se ještě s exředitelem IKEM Michalem Stiborkem setkali na Pražském hradě. „Přece jen, když vám dá pozvání prezidentův  blízký spolupracovník, není lehké ho odmítnout," řekl Blesk Zprávám lékař a místopředseda KDU-ČSL Tom Philipp. A co na to politolog? 

V časopise Reportér zmínil investigativní novinář Jaroslav Kmenta vztahy premiérova poradce Ivana Netuky a Martina Nejedlého, kontroverzního exporadce Miloše Zemana. V článku o kauze IKEM píše, že Netuka u něj našel „zastání na Hradě“. Zmínil konkrétně schůzku exředitele IKEM Stiborka, Netuky a Nejedlého, která se přímo na Pražském hradě odehrála.

Nejedlý na ní měl Stiborkovi „naznačovat, ať nechá Netuku být“. Podle Netukovy verze si přál setkání exředitel Stiborek, který chtěl poznávat vlivné lidi. Nejedlý se měl vyjádřit podobně.

Netuka ostatně Zemanova exporadce léčil – konkrétně šlo o vysoký tlak. Kmenta také připomněl cestu špičkového lékaře do Petrohradu, která se odehrála během pandemie koronaviru, a také tady měl sehrát jistou roli Nejedlý. Nynější Fialův poradce tam jel operovat pacienty. Zároveň vyloučil, že by šlo o politiku nebo Nejedlého, za jeho výjezdem měla stát americká medicínská firma Abbott. Kmenta upozorňuje, že stejná firma se nepřímo objevuje ve sporných obchodech Netuky a senátora Jana Pirka s firmami v Lichtenštejnsku.

„Vaše mávání Nejedlým a starými lobbisty je sice efektní, ale v tomto případě mimo,“ reagoval na sociální síti X sám Netuka na Kmentův příspěvek, ve kterém se případu věnoval, a označil jej za první vážnou aféru premiéra Petra Fialy (ODS).

Michálek: Předpokládám, že to pan premiér vysvětlí

„Pro mě je to nová informace. Pokud je nějaká vazba na pana Nejedlého u poradců pana premiéra, tak předpokládám, že pan premiér nějakým věrohodným způsobem vysvětlí, jak to vzniklo, a poskytne ujištění, že to žádným způsobem neohrožuje důvěryhodnost lidí, kteří mu v daných oblastech radí. Každé takové zjištění bereme vážně. Na druhou stranu čistě ta okolnost, že někdo někoho léčí, tam musí jít politika stranou,“ řekl Blesk Zprávám předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek (ODS).

Piráti se k tomu následně nechtěli blíže vyjadřovat – uvedli, že si dané skutečnosti musí nastudovat a chtějí počkat na informace, které přinese vyšetřování. Dříve se strana vyjadřovala například ke vztahům Nejedlého s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). 

„Profesor Netuka si budoval velmi úzký vztah s poradcem tehdejšího prezidenta Martinem Nejedlým a tento opakovaně zasahoval do práce vedení IKEM,“ uvedl podle Seznam Zpráv bývalý Stiborkův náměstek a syn bývalého ředitele IKEM Jiří Malý. Podle jeho slov měli být on i Stiborek vystrnaděni. 

Nejedlý Seznam Zprávám řekl, že se zná s Netukou (podle kterého je nespojují politické ani podnikatelské aktivity) asi dvacet let. „Ano, trávili jsme spolu někdy volný čas - dovolené, víkendy,“ řekl Nejedlý. Netuka to negoval a připustil, že se potkávali ve stejném hotelu během dovolené ve Špindlerově Mlýně.

„Četl jsem v novinách, že se pánové znají. Na druhou stranu to, že někdo někoho zná, neznamená, že provedl něco špatného. Rybníček českého zdravotnictví je celkem malý, z manažerů, kteří v něm působí už déle, zná každý každého,“ řekl Blesk Zprávám Tom Philipp (KDU-ČSL). Okomentoval také setkání Stiborka, Netuky a Nejedlého na Hradě.

Politolog: Premiér se chytil do klinče 

„Hrad měl v dobách, kdy mu vládl prezident Miloš Zeman, tendenci míchat se do spousty věcí, po kterých mu nic není. Z pozice určité moci toho Hradu si tam mohl (pan Nejedlý – pozn. red.) zvát lidi, kteří by tam za normálních okolností vůbec nešli. Přece jen, když vám dá pozvání prezidentův  blízký spolupracovník, není lehké ho odmítnout. Víc o tom nevím, ale myslím si, že to je na straně pana Nejedlého, který si tam zval lidi, kteří by tam normálně vůbec nešli a zdráhali se odmítnout. Ještě to neznamená, že provedli něco špatného,“ sdělil Philipp.  

První vážnější aféru pana Fialy v tom nevidí. „Opravdu ne, myslím si, že ta chyba byla hlavně na straně Hradu, nemá si tam zvát manažery nemocnic nebo jakékoliv manažery, to je nepatřičné. Také si sem jako poslanec nezvu manažery a nedávám jim císařské rady, nemíchám se do práce jiných. Takhle by měl postupovat každý, kdo je v politice,“ uvedl politik.

Pro Blesk Zprávy to okomentoval také politolog Jan Kubáček. „Ukazuje se, že ta politika je velice pragmatická a svět zejména českého odborného prostředí je velice omezený,“ řekl. U lidí, kteří se ve své profesi orientují, se tak podle něj na řadu věcí najednou nehledí.

„Pokud je to nasvíceno v přímém přenosu, tak se vedou konflikty a spory. Ale v momentě, kdy je to pragmatická situace, tak jde o odbornost a politici si uvědomují, že nemají v dosahu tolik odborníků, tak se to přejde,“ dodal politolog.  

Měl by podle něj premiér vazby svého poradce na pana Nejedlého komentovat? „Je to pikantní. Vzhledem k tomu, že to řeší u jiných, tak by se k tomu vyjádřit měl. Ale krásně se ukazuje, že počet odborníků není neomezený, a kdyby se řešilo, kdo je čí pacient, tak by se za chvíli žádný lékař nemohl k ničemu vyjadřovat,“ sdělil Kubáček.

Vztahy s Nejedlým musel Fiala u svých spolupracovníků komentovat už v minulosti – například u ministra Pavla Blažka (ODS). Schůzky s touto kontroverzní osobou musel řešit také u šéfa BIS Michala Koudelky. „Jedna věc je striktně něco ohlašovat a být ve svých postojích tvrdý, druhá věc je naplňovat to pak v praxi. V politice platí ,nikdy neříkej nikdy´ a politiky to často doběhne. Tam, kde to v určitý moment bylo výhodné a využívané ve volebním boji, tak to najednou kulhá,“ řekl politolog.

„Musí to vyřešit pan premiér, chytil se do takového klinče. Pokud rozhoduje odbornost, tak by měl přihlížet k tomu. Jinak to připomíná doby dávno minulé, kdy bylo hendikepem, že někdo někoho zná. Hlavně to ukazuje, že se sám chytil do vlastních moralizujících hodnocení a praxe teď kulhá. Kázal pít průzračnou vodu a nakonec se ukázalo, že to jen v lepším případě, jinak pije vinný střik,“ dodal Kubáček.

V řadách ODS budil rozruch i bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr – také on se na Hradě setkal s Nejedlým. Ve svém článku na to upozornil i Kmenta. Šnajdr je nyní stíhaný kvůli kauze Dozimetr.  

Philipp: Je to hodně nešťastné 

A jaké poměry v prestižní instituci panují nyní? „IKEM má prozatímní ředitelku. Myslím si, že v té situaci, která tam nastala a přinesla určitou nepřehlednost, co se týče účasti jednotlivých aktérů v nějakých kauzách, které zatím nejsou vyšetřené, je to postup správným směrem. Je lepší, když tam bude někdo zvnějšku korigovat věci, které se tam možná mohly dít,“ zhodnotil Philipp současnou situaci v IKEM.  

„Paní inženýrka Helena Rögnerová je přímou podřízenou pana Válka, tím pádem má největší možnost tu kauzu, tu situaci ovlivňovat. Může mít samozřejmě informace, chodí na porady vedení, může se dozvědět informace z první ruky. Do jisté míry to za celou situaci vyžaduje větší odpovědnost, než kdyby jmenoval trvalého ředitele,“ řekl.

„Ta situace nepřispívá k nějakému klidu, který zdravotníci potřebují na práci a pacienti k tomu, aby se mohli dobře léčit. To je hodně nešťastné. Ale probíhá tam vyšetřování a já žádné jiné informace než ty z médií nemám. Nevím, co se zatím zjistilo nebo ne, ale vždycky je nepříjemné, když má ředitel nějaké potahovačky a zaměstnance to znejišťuje. Když je ředitel vyšetřován, nikdy to pro tu organizaci není dobré, minimálně u části veřejnosti to na ni vrhá špatné světlo. Navíc ne každý sleduje, jak ta kauza ve finále dopadne,“ dodal Philipp.

Video  Šéf IKEM Stiborek končí. Ministr Válek oznámil, že přijal jeho rezignaci.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

9876543 ( 19. října 2023 19:31 )

Pan Michálek předpokládá dobře...určitě to Fiala vysvětlí, ostatně ten dokáže vysvětlit i nevysvětlitelné, za pomoci lží.

xxxx678 ( 19. října 2023 18:06 )

Vítejte, Hoflíku!!!

Zdeněk Růžička ( 19. října 2023 17:02 )

Přesně tak, akorát by to chtělo mít v rukou něco tvrdšího než klíče.

Uživatel_5631553 ( 19. října 2023 15:45 )

Tady už pomůže jenom druhá sametová revoluce ! ! !

blue_Moon ( 19. října 2023 11:58 )

Táta koupil botičky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa