Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kauza IKEM očima českého investigativce: Válka prohnilých s prohnilými. Sahá až na úřad vlády?

Autor: mav - 
16. října 2023
05:00

V srpnu skončil ředitel, v úterý i jeho náměstek, oba obvinění z vydírání svého věhlasného profesora Jana Pirka; zasahoval u nich elitní policejní útvar GIBS. Investigace Jaroslava Kmenty z časopisu Reportér však říká, že to není zdaleka jednoznačná aféra, vážná podezření má i na druhé straně.

„Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) je největší superspecializované klinické a vědeckovýzkumné pracoviště v České republice,“ popisuje se na jeho web. Proto se tam točí ohromné peníze, které zajímají nejednoho podnikatele a šíbra. Kmenta rozkrývá konexe lékařských es a manažerů na tyto politiky.

Zjednodušeně řečeno, stojí proti sobě dvě dvojice čelních osobností IKEM. Manažer Michal Stiborek byl od roku 2019 do srpna 2023 ředitelem celé nemocnice; jeho spojencem a náměstkem byl profesor Jiří Malý, žák profesora Pirka. S tím se ale rozkmotřil, stejně jako s Pirkovi blízkým profesorem Ivanem Netukou, šéfem kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM, s nímž se přitom Malý dřív přátelil a podnikal.

Razie a rezignace

Koncem srpna v kancelářích a domovech Stiborka a Netuky podnikli razii elitní policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kauzu ovšem převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) - pro podezření, že v ní figuruje i někdo z policie.

GIBS minulé pondělí 9. října obvinil první dvojici - podle serveru SeznamZprávy se obvinění týkají nátlaku, který údajně Stiborek spolu s Malým vyvíjeli na Pirka a Netuku. Podle obvinění naznačovali, že by na ně měli mít kompromitující materiály. Stiborek rezignoval v polovině srpna, ovšem kvůli jiné věci - vyšlo najevo jeho lichvářské podnikání. 

Tolik dosud známé informace. Investigativní reportér Kmenta v pondělním vydání magazínu Reportér ovšem přináší další hloubky. „V této kauze může jít také o zneužití politického vlivu, který míří až na úřad vlády. Kauza IKEM je podle mého názoru první vážná aféra premiéra Petra Fialy,“ tweetoval novinářský veterán.

„Ta kauza není jen o zlém vedení nemocnice, tedy o zlotřilém exřediteli Michalu Stiborkovi a jeho zástupci Jiřím Malém, kteří jsou nyní obviněni z vydírání. Ten případ má i druhou stranu mince v podobě znepřáteleného křídla lékařů IKEM. Jejími hlavními reprezentanty jsou vážený profesor Jan Pirk a další uznávaný kardiochirurg Ivan Netuka,“ pokračuje Kmenta. „Oba kritizovali bývalé vedení nemocnice a u části médií si našli oblibu a – bohužel – i ochranu. To, co se z médií nedozvíte v plné míře, jsou právě vážná podezření, která míří i na jejich adresu.“

Dodávky přes daňové ráje

Dokumenty, o kterých hovoří obvinění Malého a Stiborka, podle Kmenty odhalují netransparentní byznys okolo IKEM, v němž jde o stamiliony. V listinách dvou firem registrovaných v daňovém ráji Lichtenštejnsku figurují jména Pirk a Netuka; firmy s takřka stejným názvem registrované v Česku dodávaly (nejen) pro IKEM drahý materiál, a to na nezvyklé bázi kompletních dodávek. A to z dob, kdy o nákupech Pirk a Netuka spolurozhodovali, píše Kmenta v Reportéru.

Jak píše Reportér, velké kšefty ve veřejném zdravotnictví se proplétají s politikou, lobbisty a zákulisními šíbry. Kauza IKEM je toho velkým příkladem. Manažer Stiborek dřív pracoval pro kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, mj. v tunelované Setuze. Dlouho se pak prý nevídali, až v nynější kauze prý Stiborek požádal Pitra o pomoc, respektive informace, uvádí Kmenta.

V politice zase mají své vazby druzí dva mužové aféry. Profesor Pirk se loni stal senátorem (nestr., za TOP 09 a s podporou trojkoalice Spolu). Jeho spojenec Netuka je poradcem premiéra Petra Fialy pro zdravotnictví, dlouho se však přátelí i s někdejším šéfporadcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

„A právě to činí z případu něco víc. I proto se podle mých informací do vyšetřování případu IKEM zapojila zcela neobvykle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Zdůrazňuji: ta má vyšetřovat trestné činy policistů, celníků a příslušníků vězeňské správy. Prokázané už dnes je, že nikdo z policistů v kauze nefiguruje. Nasazení GIBS bylo tedy od začátku nelegální. (GIBS podléhá premiérovi),“ vysvětluje Kmenta.

Jak zjistil, konkrétní stopy zapojení policistů nebyly - soudní usnesení k domovní prohlídce, které Kmenta prý viděl, zmiňuje jen tvrzení, že „mohl být zapojen i někdo z řad policie“. Není prý vyloučeno, že možní další spolupachatelé „jsou z řad bezpečnostních sborů“. „Z trestní věci za dosavadní důkazní situace nevyplývá zapojení příslušníka bezpečnostního sboru,“ uznává pak přímo GIBS v usnesení z 6. října, tři dny před obviněním Malého a Stiborka.

„Vypadá to na válku prohnilých proti prohnilým. Nikdo z aktérů není čistý. Ať jsou lichvářský byznys exředitele Stiborka (kvůli kterému nakonec skončil ve funkci) a podezření z údajného vydírání jakkoli závažné, neměl by uniknout pozornosti a důkladnému vyšetření i možný černý byznys s použitím offshorových firem,“ uzavírá Kmenta na X. „Krýt trestnou činnost by neměla vláda, GIBS ani média.“

Video  Kardiochirurg Netuka: S novým srdcem přežívá díky pokroku medicíny kolem 90 procent pacientů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jan kolář ( 17. října 2023 00:45 )

Souhlas naprosto!

jan kolář ( 17. října 2023 00:44 )

A to investigativci jeste neodkryli ksefty panu doktoru s farmaceutickymi firmami. Co se takhle mrknout na radobyklinicke studie, podpora ucasti na zahranicnich kongresech, preplacene prednasky a konzultace a dalsi… Lichtenstejnsko slaby odvar.

9876543 ( 16. října 2023 21:38 )

Zklamala ? jen naivního hlupáka.Kdo ví, jak se chovala v minulosti ODS která se slepila se stejnými, by tento slepenec nikdy nevolil.Vy voliči, co jste toto volili jste přivedli nás všechny do marastu.

Babiš vám vadil..ale za ním nic s korupcí a s rozkrádáním není a nebylo.Čapák je jen nastrčená vějička pro ubohé závistivé blbečky voliče.Proč je teď o čapáku ticho ? Čapák šel v mediích denně, před volbami do PS s mnoha komentátory a různými blby všeho druhu, bylo to jen předvolební tlachání aby se dostala k moci tahle slepenina.Až budou parlamentní volby tak zas nějakej zoufaec, možná konfidenti.. přijde s čapím hnízdem.

9876543 ( 16. října 2023 21:04 )

Krásně.... politici zločinci, v kauze IKEM fungují, mají na sebe vazby aby vše probíhalo jak má,Daňové ráje...Fialka asi hlavní kápo, odvolal GIPS který vyšetřoval rozkrádačku jak hrom.Proto jsou Rakušan i Brněnský kmotříček stále Fialou obhajovaní.Netuka spojenec a kamarád s Nejedlým hezky kooperují a Netuka dělá Fialovému zlu, ještě poradce pro zdravotnictví Kdoví co asi Nejedlý projednával s ministrem justice v hospodě 6 hodin.ODS byla a bude stejná..

sekebo ( 16. října 2023 17:05 )

Takže Pirk a Netuka, jako uznávaní lékaři rozhodli, co se nakoupí a pak to od svých firem registrovaných v daňovém ráji v Lichtenštejnsku, jako největší šmejdi, předraženě za naše peníze nakoupili?? A radil jim u toho Zemanův kumpán Nejedlý??
Takže za mně je Pirk prohnilý přesně, jak je to v titulku článku. Doufám, že TOPka jej okamžitě vyrazí a bude se od něj distancovat, pokud je to pravda!!! A ty další vazby na úřad vlády - chce se mi blít, velebnosti

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa