Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala má nového poradce: S bojem s dezinformacemi mu pomůže politolog Gregor

Autor: ČTK - 
11. října 2023
16:47

Novým poradcem premiéra pro informační gramotnost a boj s dezinformacemi se stane Miloš Gregor, politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Píše to server Seznam Zprávy. Dezinformacím se v minulosti věnoval vládní zmocněnec Michal Klíma, jeho pozici ale vláda letos v únoru zrušila a agendu převzal poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. S informací přišel server Seznam Zprávy. 

„Miloš Gregor má v této oblasti bohaté zkušenosti, stojí například za projektem Zvol si info, a já věřím, že svoji znalost přenese do státní správy,

Video CELÝ ZÁZNAM: Fiala pro Blesk: O kritice vlády i balíčku. Jsme připraveni jít na sílu, vzkázal opozici. - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...
a pomůže tak se zvyšováním odolnosti naší společnosti proti působení dezinformací,“ cituje server premiéra Fialu.

Podle premiéra je potřeba čelit dezinformacím v bezpečnostně-zpravodajské rovině. Zároveň je podle něj potřeba zlepšit informační gramotnost lidí a posílit v této oblasti vzdělávání. „Stát a další instituce přitom dělají v této oblasti mnoho, mám ale pocit, že je nutné tyto aktivity lépe koordinovat a také například jednat se zástupci provozovatelů sociálních sítí. Proto jsem se rozhodl do svého týmu poradců přizvat Miloše Gregora, který bude mít na starosti právě informační gramotnost,“ dodal ministerský předseda.

Gregor je spoluautorem knihy Nejlepší kniha o fake news!!!, zaměřuje se též na politický marketing. Serveru řekl, že nebude mít pod sebou žádný úřad a nebude mít ani exekutivní pravomoci. „Mým hlavním úkolem bude na základě zahraničních zkušeností, dosavadní praxe, ale třeba i nejnovějších studií radit, jak by se mohla zlepšit odolnost větší části společnosti proti dezinformacím. Doufám a věřím, že partnery mi v tomto budou již existující struktury v rámci státní a veřejné správy,“ řekl webu Gregor.

„Hlavní prioritu vidím především ve vzdělávání v oblasti informační gramotnosti nejen na školách, ale i v rámci celoživotního vzdělávání. V této oblasti existuje v Česku spousta spolků a iniciativ a já bych je rád propojil mezi sebou, se školami, ale třeba i s organizacemi věnujícími se seniorům, aby mohly efektivněji spolupracovat,“ doplnil Gregor.

Premiér Fiala má nyní podle vládního webu 11 poradců, jsou mezi nimi například lékaři Ivan Netuka a Petr Gál, či ekonomové Daniel Münich, Štěpán Křeček a Helena Horská.

Video  Fiala: Schválili jsme odpovědný rozpočet na rok 2024. Přidáváme učitelům, priorita je obrana země.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Staroduchodce ( 14. října 2023 18:54 )

Ti nám české auto snů, ani výrobu baterií, nevymyslí

Staroduchodce ( 14. října 2023 18:52 )

Do politiky bez zkratek u jména se nemůže

pindal ( 12. října 2023 17:51 )

Za této vlády se všemu říká dezin­forma­ce,o­pozi­ce už,nejspíš, neexistuje

Staroduchodce ( 12. října 2023 15:10 )

Jen tak dál Fialo. Poradců není nikdy dost, hlavně pro vaši vládu. Peněz je dost. Kamarád taky rád.

Jirik-ta ( 12. října 2023 06:58 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa