Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pomoc pro Čechy v Izraeli: Na tato čísla volejte, pokud potřebujete odletět

Aktualizováno -
11. října 2023
14:21
Autor: ČTK, lig, jk - 
11. října 2023
14:14

Pro Čechy, kteří po teroristických útocích palestinských radikálů uvázli v Izraeli, dnes v nejbližších hodinách vyrazí do Tel Avivu druhý repatriační letoun. Další lety podle něj budou následovat. Premiér Petr Fiala (ODS) na téže síti uvedl, že lety budou pokračovat do konce týdne. Potřebujete se na lety dostat? Pak kontaktuje jedno z čísel níže.

Ministerstvo zahraničí dnes zřídilo mimořádnou informační linku na čísle +420 222 264 200 pro dotazy k možnostem návratu z Izraele do Česka. V provozu je od 08:00 do 20:00 hodin. Úřad to uvedl na webu. Zájemci o informace mohou také kontaktovat velvyslanectví v Tel Avivu na čísle +972 523 286 622.

Velvyslankyně: Pořadí se určuje podle ohrožení

„Odvezeme všechny, kteří budou mít zájem. Jakési pořadí se určuje podle toho, jak je kdo ohrožen. To znamená, že přednost mají lidé, kterým skončil pobyt a nemají už prostředky a také rodiny s dětmi před těmi, kteří tu dlouhodobě žijí, mají tu zázemí a nejsou tolik ohroženi. Roli také hraje, kde se ti lidé zrovna nachází a jak rychle se tedy mohou dostat na letiště. Zaměstnanci ambasády zůstávají,“ uvedla pro Blesk česká velvyslankyně v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Zaregistrujte se do Drozda

V cestovatelském systému Drozd eviduje ministerstvo zahraničí podle ranního vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského 181 Čechů v Izraeli, minimálně desítky se snaží nějakým způsobem dostat do Česka. O možnosti vypravení dalšího repatriačního letu dnes ráno jednala pracovní skupina na ministerstvu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi