Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pentagon otevřel cestu ke stíhačkám pro Česko. Moderní letouny vyjdou na 122 miliard

Aktualizováno -
29. června 2023
22:22
Autor: ČTK - 
29. června 2023
21:58

Americké ministerstvo zahraničí schválilo možný prodej letounů F-35 české armádě za odhadovanou cenu 5,62 miliardy dolarů (asi 122,6 miliard korun). Podle agentury Reuters to dnes oznámil Pentagon. České ministerstvo obrany s USA jedná o pořízení 24 těchto stíhaček páté generace. Česká vláda dostane konkrétní návrh dohody na stůl do 1. října a následně rozhodne o jejím schválení, či neschválení, uvedlo dnes české ministerstvo obrany v tiskové zprávě poskytnuté ČTK. Částka 5,62 miliardy dolarů (asi 122,6 miliardy korun) za americké letouny F-35 je maximální možnou pro případný desetiletý kontrakt, řekl mluvčí vlády Václav Smolka.

„Navrhovaný prodej zlepší obranné schopnosti České republiky a podpoří operace NATO tím, že bude alianci chránit před moderními hrozbami a podpoří stálou přítomnost v regionu,“ píše se v prohlášení americké agentury pro obrannou spolupráci. Česko podle Pentagonu nebude mít žádné potíže se začleněním letounů do svých ozbrojených sil.

České ministerstvo obrany reagovalo prohlášením, že uvedená částka 5,62 miliardy dolarů zahrnuje i náklady desetiletého životního cyklu stíhaček a představuje maximální finanční rámec pro případné uzavření smlouvy.

Do ceny těchto typů kontraktů, které americká vláda předkládá Kongresu, bývá podle české strany standardně zahrnuta i dostatečná rezerva. „Jejím smyslem je, aby vláda USA nemusela znovu žádat o schválení Kongres, pokud by ČR v budoucnu případně požadovala další vybavení či služby, mohlo by jít např. o doplnění munice,“ vysvětillo české ministerstvo.

„Od začátku jsme s tím počítali a na průběhu jednání o pořízení víceúčelových nadzvukových letounů F-35 to nic nemění, jedeme podle plánu,“ uvedla vrchní ředitelka ekonomické sekce Ministerstva obrany Blanka Cupáková, která zároveň od začátku vede vyjednávací tým.

„Je to rozhodně dobrá zpráva, že definitivní americký návrh tak brzo míří ke schválení do Kongresu. Jde o další krok k posílení vojenské spolupráce s naším největším partnerem. S určitým optimismem se dá předpokládat další zásadní modernizace, tentokráte českého vojenského letectva,“ uvedl na dotaz ČTK předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS).

Maximální možná částka

Částka 5,62 miliardy dolarů (asi 122,6 miliardy korun) za americké letouny F-35 je maximální možnou pro případný desetiletý kontrakt. Částka je pro schválenou smlouvu nepřekročitelná, proto v ní standardně bývá zahrnuta i dostatečná rezerva. Na dotaz ČTK to dnes večer sdělil mluvčí vlády Václav Smolka v reakci na to, že americké ministerstvo zahraničí schválilo možný prodej letounů F-35 české armádě.

„Částka uvedená v tomto dokumentu tedy nepředstavuje cenu případného kontraktu mezi ČR a USA, jehož návrh očekáváme v létě. Jakmile nabídka v létě dorazí, bude do 1. října předložena vládě ČR, která následně rozhodne o realizaci nebo nerealizaci této akvizice," poznamenal mluvčí. České ministerstvo obrany s USA jedná o pořízení 24 těchto stíhaček páté generace.

Zahájit jednání s americkou vládou o případném nákupu strojů doporučila armádní analýza, podle které požadavky kladené na české letectvo po roce 2040 mohou splnit pouze stroje páté generace, které by vystřídaly nyní využívané švédské gripeny. Jejich jediným dostupným zástupcem je v současné době právě F-35 amerického výrobce Lockheed Martin, který by společně se společnostmi Boeing a Raytheon byl hlavními signatáři potenciálního kontraktu.

Video  Stíhačky F-35, které chce koupit Česko, v akci  - LM Aero Multimedia
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 3. července 2023 15:30 )

žena jako dárkyně života a válka, zbraně atd. má narušenou identitu.

roxin ( 1. července 2023 20:25 )

taky si myslím.

roxin ( 1. července 2023 20:17 )

Ta naše ministryně která má v hlavě jen zbraně a stovky miliard těm zbraním NEROZUMÍ, JSOU ZPACKANÉ ARMÁDNÍ ZAKÁZKY ZA 80 MILIARD. Je to lobbing a korupce nebo neschopnost a nezájem?

nespokojeny ( 1. července 2023 19:55 )

.."vypraný mozek".. zde je chyba patří s

JaNat ( 1. července 2023 18:22 )

Ten žádný nemá, funguje jako to obehraná stará deska. Pořád ty samé blitky do kolečka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa