Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Fiala o vládním poločasu: Máme dobré skóre. Schillerová kabinetu naložila

Autor: ČTK - 
9. října 2023
13:15

Vláda podle premiéra Petra Fialy (ODS) vstupuje do druhé poloviny volebního období s dobrým skóre. Podařilo se zvrátit trend zadlužování a zpomalit inflaci, uvedl Fiala na sociální síti X ve videu, které zveřejnil u příležitosti dvou let od posledních voleb do Sněmovny. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) tehdy těsně porazila ANO a vytvořila kabinet s koalicí Starostů a Pirátů, která skončila v hlasování třetí. Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová následně ČTK napsala, že vláda zatím jen boří a nepřichází s ničím vlastním.

Fiala v pondělí označil výsledek posledních voleb za vítězství demokratických stran nad populisty, komunisty a extremisty. Poslední dva roky podle něj nebyly snadné, protože vláda musela čelit dozvukům epidemie covidu-19, důsledkům ruské agrese na Ukrajině, uprchlické vlně, energetické krizi, inflaci či dezinformacím, které měly cíleně radikalizovat části společnosti.

„Ačkoliv vím, že mnozí z vás, a já také, by si přáli, aby některé věci šly rychleji, tak věřím, že naše vláda vstupuje, ve sportovní terminologii, do druhého poločasu s dobrým skóre,“ uvedl. Podařilo se podle něj zvrátit trend zadlužování po minulých vládách, inflace se zpomalila. „I když její stav ještě není ideální, tak jsem si jist, že se příští rok dostaneme na čísla, na která jsme byli zvyklí před krizí,“ řekl.

Schillerová dnes ČTK napsala, že Fialova vláda za dva roky otřásla peněženkami českých rodin i veřejnými financemi. „Podle statistických dat čelíme největšímu propadu reálných mezd ze zemí OECD, druhé nejvyšší inflaci v EU, máme třetí nejvyšší náklady na bydlení v Evropě, tržby obchodníků klesají 16 měsíců v řadě a rekordní počet lidí se neobejde bez příspěvku na bydlení,“ uvedla.

Fiala naopak ocenil systematické investice kabinetu do energetické bezpečnosti či silnic a dálnic. „Věřím, že se nám po dekádě nezodpovědného populisticko-socialistického vládnutí daří naši zemi opět dávat dohromady,“ uvedl. Zdůraznil, že se musí podařit udržet demokracii a západní směřování Česka.

Podle Schillerové vláda zatím jen boří a nepřichází s ničím vlastním. Vyčítá jí například zrušení elektronické evidence tržeb nebo to, že nerozvíjí on-line projekty předchozího kabinetu vedeného ANO. Vláda podle ní také zahodila konsolidační plán založený na řádném výběru stávajících daní. ANO je také zárukou demokracie a západní orientace, dodala Schillerová. „Navíc na rozdíl od ODS své sliby i plníme,“ uvedla.

Koalice Spolu a Pirátů se STAN získaly před dvěma lety ve volbách celkově 108 mandátů a hned po sečtení hlasů podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Koalice rovněž oznámily, že nevstoupí do jednání s dalšími subjekty. Vláda bude pravděpodobně brzy čelit třetímu hlasování o nedůvěře, obě předchozí její většina ve Sněmovně ustála.

Video  Petr Fiala o úsporném balíčku: V případě potřeby jsme připraveni jít na sílu.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jakk ( 10. října 2023 14:02 )

Fijala je nejspíš po lobotomii mozku, jinak by nemohl plácat takové nesmysly. Je to otitulovaná hlava kde je prázdno a tma.

Uživatel_5522193 ( 10. října 2023 11:57 )

Směšný kašpárek,narcis s psycho sklony, špatná karma 🤮

jajas ( 10. října 2023 09:26 )

Jirik-ta ( 9. října 2023 19:21 )

je meněcenej imbecil.

Jirik-ta ( 9. října 2023 19:21 )

Žádná ekonomika, samozřejmě ani česká, se netvoří úřednickými papíry
na ministerstvech, v bankách, v poradenských firmách, v úřadech.
Ekonomický výkon a výsledek se tvoří na polích, v továrnách,
v produktivní výrobě či servisu. Ekonomiku tvoří konkurenceschopný,
kvalitní výrobek. To je základní fakt, který musí politické elity a
společenské elity sami vědět a promítat do našich životů. Do zákonů,
do pravidel našich životů. Zdá se, že to neví. I my všichni musíme tento
základní fakt chápat, znát, pracovat s ním.

Dotace, regulace jsou ekonomická smrt. Dokonce dvojí smrt. Za prvé:
zničené podnikatelské prostředí. Díky dotacím přežívají firmy
neživotaschopné. Firmy kvalitní, zdravé, výkonné jsou tím poškozovány.
Za druhé: je to další byrokracie. Kromě standardní byrokracie doslova bují
i ta dotační. Musíme zastavit dotační ekonomiku. Musíme zastavit systém
nesmyslných podpor a nesmyslných regulací. Na národní úrovni sami a
ihned. Totéž musíme prosazovat i v Evropě. (Tomáš Březina)
www.To­masBre­zina­Best­.cz

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa