Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Andrej Babiš otevřeně v Hráčích: Proč nepředal impérium dětem?!

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, Jakub Veinlich - 
9. října 2023
05:00

Bývalý premiér, současný předseda hnutí ANO Andrej Babiš byl dalším hostem pořadu Blesku Hráči. V obsáhlém rozhovoru s moderátorkou Verou Renovicou mluvil mj. o tom, proč zatím nepředá Agrofert žádnému ze svých čtyř dětí (dvě má z prvního a dvě z druhého manželství), čeho chce dosáhnout ještě v politice, i o nedobrém vztahu se svým otcem. Odmítl, že by zbohatnul kvůli svému politickému angažmá. Připustil povolební spolupráci s SPD, zmínil, co se stalo jeho Jezulátku a proč se svou špatnou slovenštinou snažil ovlivnit volby u našich sousedů.

Někdejší premiér Andrej Babiš, který teď sedí v Poslanecké sněmovně jako řadový poslanec, se podle všeho zatím do politického důchodu nechystá. A to ani přesto, že mu bude příští rok 70 let. S hnutím ANO chce jít ještě minimálně do evropských voleb i voleb do Poslanecké sněmovny, které by měly být v roce 2025. V únoru chce navíc kandidovat opět na předsedu ANO.

Jestli je jeho záměrem být znovu premiérem, to ale říct jasně nedokázal. Zároveň to ale také jednoznačně neodmítl. „To nevím, jestli bych chtěl,“ uvedl Babiš. Stínovým premiérem za hnutí ANO je nyní místopředseda Sněmovny Karel Havlíček.

„To je předčasné. My potřebujeme teď vyhrát evropské volby a dostat tam loajální zástupce, kteří budou bojovat za české zájmy,“ dodal Babiš v pořadu Hráči, který připravuje redakce Blesk Zpráv každé dva týdny.

Video  Vizitka Andrej Babiš. Hráči  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Stropnický do Bruselu?

Během léta se přitom objevily spekulace, že by za hnutí ANO mohl v evropských volbách kandidovat Martin Stropnický. Donedávna český velvyslanec v Izraeli a dříve výrazná tvář hnutí. Jeho angažmá při volbách do EP ale Babiš jasně odmítl. „Naše krajské organizace nominovaly lidi a Stropnický tam není,“ prohlásil předseda hnutí.

Co Babiš naopak neodmítl, je možné povolební spojenectví s SPD. To přitom už v minulosti naznačoval také a v samotném hnutí sklidil dost silnou kritiku. Nyní mluví o druhém opozičním hnutí ve sněmovně, jako o možném koaličním partnerovi. „No a proč by nemohl být, když ho volí v demokratických volbách?“ S šéfem SPD Tomiem Okamurou přitom Babiš v současné době nemluví, protože ho prý podvedl při prezidentské volbě.

Komu předá Agrofert

Předseda ANO je podle žebříčku časopisu Forbes pátým nejbohatším Čechem. A to především díky svému impériu Agrofert, které má v současné době uložené ve svěřenských fondech.

Po odchodu z politiky se ho ovšem chystá znovu převzít. Chce, aby v něm pracovaly i jeho děti. Komu jednou firmy předá, ale v tuto chvíli prý zatím neví. „Dědí se podle zákona, takže nikdo není vyvolený,“ dodal Babiš, který má celkem čtyři děti - z prvního manželství dceru Adrianu a syna Andreje ml., z toho současného, druhého manželství s Monikou Babišovou pak syna Frederika a dceru Vivien. 

Babiš ve studiu mimo jiné také přiznal, že při nedávných několikahodinových projevech ve Sněmovně obstruoval. Mluvil o sobě jako o „urputné čistotné panně“, zmínil svůj aktuální zdravotní stav a řeč přišla také na Jezulátko, kterým se tak rád chlubil v neúspěšné prezidentské kampani. „Teď ho nemám, zlomila se mu hlavička, tak ho musím slepit,“ přiznal také v rozhovoru pro pořad Hráči.

Klikejte ve videu na témata, která vás u rozhovoru s Andrejem Babišem zajímají nejvíc!

O Výsledku slovenských voleb i videu ve špatné slovenštině 00:00 – 7:40

O boji s klientelismem v ČR 7:43 – 9:12

O zbohatnutí během politické kariéry 9:13 -16:19

Kdy znovu plně ovládne Agrofert a jak chce dál pokračovat v politice 16:20 – 20:10

Proč používá výraz Nová totalita a kdo ho vymyslel? 20:12 – 23:00

O nedobrém vztahu s otcem 24:30 – 25:30

Komu jednou předá své impérium a jaký má vztah k penězům 25:30 – 27:45

O současné politice a možném povolebním spojenectví s SPD a vztahu s Tomiem Okamurou i rozhovorech s Milošem Zemanem 27:50 – 33:35

O migraci i tématech pro evropské volby 33:39 – 37:40

O obstrukcích ve Sněmovně, o žvanírně i o tom, jak hledal fialového mimoně 37:45 – 42:10

O možném vyvolání hlasování o nedůvěře vládě 42:13 – 45:07

O Marku Prchalovi, kterého prý naučil řemeslu, i o svém novém PR teamu 45:10 – 46:23

O možné kandidatuře Martina Stropnického, konci europoslankyně Dity Charanzové i o budoucnosti eurokomisařky Věry Jourové v hnutí ANO  46:25 – 50:20

O svém zdravotním stavu, nebo o pražském Jezulátku, které nosil v kapse během prezidentské kampaně 52:35 – 59:00

Příští hráče zveřejníme za dva týdny v pondělí. Do studia usedne tentokrát žena, která má velmi blízko k premiérovi Petru Fialovi. 

žanyn ( 9. října 2023 19:28 )

Zakmplexovanej ubožák co jiný a skutečný soudruhy jaksi nezná či se na ně bojí ukázat...

žanyn ( 9. října 2023 19:26 )

Inu Babiš dobře ví, co by se po dedictví stalo s majetkem. Těch co si na něj brousí zuby je dnes kvantum. Dřív to řešili jednoznačně - odkázali či zavčas "prodali za pakatel" vše Církvi a všichni utřeli huby. Vše bylo legální a přesto se po sametu chtěl kdekdo přiživit jako potenciální dědic.

žanyn ( 9. října 2023 19:19 )

A on je snad Babiš jediný? Proč se tu neuvádí ten zbytek, Z celkováho pohledu privatizace je Babiiš jen chudý příbuzný. Postačí zmínit třeba jen Koženýho. A že jich je...

sekebo ( 9. října 2023 18:57 )

Pokud je někdo oligarcha - stamiliardář, tak samozřejmě takové jmění lze získat během pár let jedině gigazlodějnou, v našem případě Tunelovou privatizací. Takové 50 megové Čapí hnízdo, to už je pod jeho rozlišovací schopnosti a strašně se diví, že za takovou z jeho pohledu "prkotinu" v porovnání s divokými 90. lety ho vůbec někdo stíhá. Chtěl bych tady panu Burešovi sdělit, že za krádež 10 000 Kč (což je v jeho měřítku pár halířů) hrozí trest 2 roky vězení nepodmíněně.

Uživatel_5634767 ( 9. října 2023 14:47 )

Je to nejlepší politik jakého kdy Česko mělo včetně p.Zemana!!! Oba dávají své důchody na charitu,oba jsou megaři mohou si užívat život bez práce a přesto jim život čechů není lhostejný.Babiš bojuje a nemlčí, nazývá vše jak to ve skutečnosti je a nemusel by vůbec nic. Vadí mu jak se vše u nás zhoršuje, střední vrstva pomalu zmizí, politici nesplňují co slíbili, Pekarová jen sedí a pitvoří se na kameru, ta patří mezi ty nejhorší flá.ka.če nic za ní není vidět + Fiala. Tady to dopadne,hnus!!

Zobrazit celou diskusi