Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Znásilňují ženy a tahají je za auty, odsoudil Hamás Zdechovský. Konečná: „Lidské svinstvo“

Autor: simao - 
8. října 2023
11:48

Děsivá zvěrstva Hamásu při útoku na Izrael se probírala i v nedělním Partii na CNN Prima News. Střetli se tam europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Kateřina Konečná (KSČM). Zdechovský poukazoval na to, co palestinská komanda v Izraeli dělají, Konečná souhlasila, že jde o „neskutečné lidské svinstvo“. Ač tentokrát souhlasila se slovy prezidenta Petra Pavla, tak na rozdíl od většiny čelních politiků a jejich sobotních vyjádření, kteří vyjadřovali solidaritu s Izraelci, podpořila i samotnou autonomní Palestinu. Situaci by dle ní vyřešilo dvoustátí.

„Myslím, že ten konflikt bude rychlý, určitě si to izraelská armáda nenechá líbit a je vidět, že do toho nasadila už během noci spoustu speciálních komand a ty čistí území Izraele, kde se pohybovaly jednotky Hamásu. Ale je to dneska vlastně začátek dlouhodobého problému a zhoršení vztahů mezi Izraelem a Palestinou. To jednoznačně ukončí veškeré tolerance jakýchkoliv dodávek peněz či pomoci ze třetích zemí. My víme, že ty zbraně, se kterými zaútočilo hnutí Hamás, byly dodávány i přes přechody, které jsou kontrolované Izraelem,“ uvedl v Partii na na CNN Prima News europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Hamás spustil ten útok, odešlo přes tisíc raket z území Gazy směrem na Izrael, byla zasažena sídla včetně nemocnic, škol. Vlétla tam komanda, ta komanda opravdu střílela, když se kouknete dnes na záběry, které můžete vidět na sociálních sítích, tak vidíte, že přišli do domů  a vystříleli všechny. Znásilňovali ženy, vlekly ženy za autem, jsou tam obrázky dětí, které sebrali, unesli, převezli do Pásma Gazy… A já myslím, že tyhle věci v jedenadvacátém (století) nesmíme tolerovat,“ podotkl.

Při dotazu na zvěrstva Hamásu – vraždění, unášení civilistů do Pásma Gazy, znásilňování žen – a zda toto europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) také odsuzuje, šéfka komunistů uvedla, že jde o „neskutečné lidské svinstvo“, ale úkolem politiků má být, aby se neopakovalo.

 „Samozřejmě, že to odsoudím, já myslím, že to odsoudí každý normální člověk. Ale pak je tu B: co s tím dál? To bezpochyby neskončí pouze tím, že Izrael si to vezme zpátky, ale měli bychom opravdu reálně začít jednat o tom, jakým způsobem si tam ty dva státy představují své žití a naplňování rezolucí Rady bezpečnosti OSN,“ uvedla Konečná s tím, že „pokud nechceme, abychom tyhle záběry viděli znova a znova v dalších letech, tak musíme jako politici a OSN se musí přičinit, aby k tomuto už nedocházelo“.

Konečná souhlasí s Pavlem. Po dlouhé době

 „Mír v tomhle regionu přinese pouze to, že Palestina nabude i nějakých svých práv (…) To, že tam Izraelci bombardovali nemocnice, bombardovali školy, na druhou stranu Hamás dělal to samé, to je prostě věc, kterou my tady přehlížíme několik desetiletí,“ řekla na Primě Konečná s tím, že „dvoustátí je určitě to, co může celou situaci urovnat“.   

Konečná přitom v Partii uvedla i to, že souhlasí s vyjádřením prezidenta Petra Pavla. „Po dlouhé době souhlasím s panem prezidentem a vlastně si myslím, že řekl to, co doufám, že cítíme všichni: Cesta k urovnání jakéhokoliv problému nevede přes agresivní  ozbrojené akce, ale je třeba ji jednat u jednacího stolu s velkou dávkou dobré vůle… Tam si myslím, že je to řešení. Tzn. jsem moc ráda, že pan prezident nevyzývá k dalšímu zbrojení apod., ale že i on sám si uvědomuje, že ta situace je přeci delší,“ uvedla europoslankyně.

Na rozdíl od politiků z vládní pětikoalice i opozičního hnutí ANO přitom poukázala i na napadený Izrael. „Od roku 2008 Izrael vedl čtyři války na palestinském území, byly zabity desítky tisíc civilistů. Ten konflikt tam doutná od nenaplnění rezolucí,“ řekla Konečná.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

„Vláda ať pověří ministra Jana Lipavského, aby v Radě ministrů otevřel téma financování programů EU v Palestině. Naše frakce ECR Group (Evropští konzervativci a reformisté) to bude prosazovat v Evropském parlamentu. Je třeba tuto koncepci důkladně prověřit a přehodnotit. Šířit nenávist k Izraeli za evropské peníze je zcela nepřípustné!“ vyzval přitom na sociální síti X europoslanec ODS Jan Zahradil.

„Já myslím, že všechny evropské peníze se mají prověřovat a jejich čerpání, z druhé strany i já za sebe musím říct, že jsem oslovována lidmi, kteří např na palestinských okupovaných zemí staví školy a Izrael je následně rozbíjí. A také je to placeno z evropských peněz. Hledat tady toho dobrého a zlého je velmi, velmi složité,“ dodala Konečná, která se naopak obává, že jde o začátek nikoliv krátkého, ale velmi dlouhého vojenského konfliktu „na dalším území ve světě, který bude znamenat jenom krveprolití a smrt dalších a dalších civilistů“.

Zdechovský: Peníze EU byly v případě Palestiny zneužívané

Podle Zdechovského by Evropa měla posílat peníze do této oblasti velmi obezřetně. Europoslanec upozornil, že byl členem kontrolního výboru eurparlamentu.

„9 let nám chodily zprávy o tom, jak jsou peníze EU využívány a několikrát se nám podařilo část těch peněz zastavit, protože z nich byly financovány učebnice, které učily žáky v hodinách fyziky, jakým způsobem házet dobrou trajektorií kameny na izraelské vojáky a byly tam další úlety, které financovaly státy Západní Evropy,“ uvedl Zdechovský. „V případě Palestiny musíme říct, že v minulosti byly zneužívány peníze EU, to je prostě fakt,“ dodal.

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Rooza ( 10. října 2023 09:33 )

👍👍

gabreta ( 9. října 2023 12:32 )

Že se Zdechovský nemínil o tom, že by jsme si neměli tahat teroristy do EU!

jajas ( 9. října 2023 11:28 )

Kam vítr, tam plášť...to třeba platí u Lipavského. "Pokud původně platilo, že cesta pirátského politika Jana Lipavského na Ministerstvo zahraničí bude komplikovaná, ne-li nemožná, což potvrdil prezident Zeman na Nově, nyní lze podle zjištění redakce říci, že se šance pirátského politika na křeslo šéfa diplomacie rovnají nule. Vyšlo najevo, že Lipavský chtěl ve Sněmovně navázat těsnou spolupráci s palestinským parlamentem, v němž zasedali i teroristé z Hamásu."
"11. 7. 2022 18:39
Prezident Miloš Zeman se po jednání v Praze omluvil izraelskému prezidentovi Jicchaku Herzogovi za postoj ministra zahraničí Jana Lipavského. Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila Zemanovu omluvu za laciné a zbytečné gesto, které je určené především domácímu publiku. "
A najednou Lipánek změnil názor....? 8.10.2023 " Praha - Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes ráno telefonicky hovořil se šéfem izraelské diplomacie Elim Cohenem. Řekl mu, že Česká republika je připravena podle svých možností pomoci Izraeli, který od sobotního rána čelí útoku palestinských radikálů. Židovský stát podpoří jak přímo, tak i na mezinárodní scéně. Lipavský na síti X uvedl , že je v myšlenkách s izraelským lidem, který má podle něj právo bránit se "hanebnému" útoku hnutí Hamás."
Prostě Zeman měl s tím Lipavským pravdu, naprostý amatér Lipánek dělá zmatek v české zahraniční politice a mění názory jako fusekle......

Konvalina Jaroslav ( 9. října 2023 09:41 )

Při každé válce trpí hlavně civilní obyva­telstv­o.Val­ka,a­le nic nevyřeší. Obě strany by měly sednout k jednacímu stolu, jinak nikdy nebude konec a bude se to stále opakovat.

Jirik-ta ( 9. října 2023 08:43 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa