Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Aktivní první dáma Pavlová nezahálí: Pomoc nemocným, rodinám i Ukrajině. A módní přehlídky

  • Autor: amb - 
    8. 10. 2023
    05:00

    Zajištění lékařské péče pro děti, setkání s pacienty s plicním ventilátorem, pobyt na Ukrajině či ocenění válečných veteránek. Eva Pavlová se v posledních měsících činila a diář jí zaplnily schůzky nejen s lidmi, se kterými probírala sociální témata. „Určitě jsme se neviděly naposledy - naopak v další spolupráci budeme pokračovat. Díky za pozvání a velmi milé a podnětné jednání,“ komentovala vzájemnou spolupráci například poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). 

  • 1.Po boku manžela i sólo

    Evu Pavlovou bylo možné v minulých týdnech a měsících vidět nejen po boku prezidenta Petra Pavla – zúčastnila se velkého množství akcí sama za sebe. V Česku se začala věnovat potřebným a sama vyrazila třeba i na Ukrajinu.

    Už dříve Pavlová avizovala, že se chce věnovat pomoci druhým, a nyní své plány naplňuje. Ostatně v létě představila tým odborníků, který bude mít po boku při naplňování programu. 

    Avšak nejen charitě se Pavlová věnuje. Zúčastňovala se například i módních akcí nebo vyrazila nezávisle na svém manželovi na návštěvu do školy.

    Video  Pavlovi na Moravě: Focení s dětmi v obci Hrušky zasažené tornádem  - Zdeněk Matyáš
    Video se připravuje ...

  • 2.Sháněla praktické doktory pro děti

    Koncem srpna Eva Pavlová uspořádala kulatý stůl, kde se řešilo zajištění primární péče o děti a dospívající – tedy aby každý z nich měl i nadále svého praktického lékaře. Stejné téma totiž první dáma řešila také během svých výjezdů do regionů. 

    U kulatého stolu Pavlová hovořila s odborníky ze zdravotnictví či se zástupci měst. Řešili stárnutí lékařů a nedostatek nových doktorů, dojíždění za lékařskou péčí a zanikání ordinací. Podle hradních webových stránek se chce Pavlová tomuto tématu věnovat i nadále. 

    Eva Pavlová diskutovala o možnostech primární péče. (31. 8. 2023) Eva Pavlová diskutovala o možnostech primární péče. (31. 8. 2023) | Hrad.cz

  • 3.Vítala prvňáčky

    Přestože školní rok 4. září zahajoval prezident Petr Pavel i jeho manželka, nedělali to společně a do škol vyrazil každý sám. Pavlová jela do Moravskoslezského kraje, kde navštívila základní a mateřskou školy v Jindřichově. Prvňáčkům dala knihu „Z deníku kocoura Modroočka“ a drobné dárky. 

    A proč právě tady? Sama totiž docházela do nedaleké školky. „Já jsem zde kdysi chodila do mateřské školky, do školy jsem chodila přes kopec. Bydlela jsem tady 18 let, vytvořila jsem si zde mnohá přátelství,“ řekla dětem. Pavel uvítal děti v Bukovanech na Sokolovsku. 

    Eva Pavlová zahájila školní rok. (4. 9. 2023) Eva Pavlová zahájila školní rok. (4. 9. 2023) | Hrad.cz

  • 4.Řešila náhradní výživné a ochranu dětí

    Sociální témata Pavlová v červenci řešila také s poslankyní Pavlou Pivoňkou Vaňkovou (STAN). 

    „Dnešní setkání s Evou Pavlovou bylo především o sociální oblasti, které se v Poslanecké sněmovně především věnuji. Řešily jsme například náhradní výživné nebo témata ze sociálně-právní ochrany dětí. Určitě jsme se neviděly naposledy - naopak v další spolupráci budeme pokračovat. Díky za pozvání a velmi milé a podnětné jednání,“ sdělila Pivoňka Vaňková 20. července na Instagramu. 

  • 5.Setkala se s pacienty

    Pavlová se 3. srpna v dopoledních hodinách setkala se zdravotníky a pacienty z neziskové organizace Dech života. Ta podporuje lidi, kteří mají plicní ventilátory, a jejich rodiny. Organizace se vždy snaží vymyslet něco mimořádného, proto letos požádali o prohlídku Pražského hradu a setkání s první dámou. Přání se jim vyplnilo. 

    Eva Pavlová přijala na Pražském hradě tým zdravotníků a jejich pacientů z neziskové organizace Dech života. (9. 8. 2023) Eva Pavlová přijala na Pražském hradě tým zdravotníků a jejich pacientů z neziskové organizace Dech života. (9. 8. 2023) | Hrad.cz

  • 6.Ocenila veteránky

    Krátce před začátkem letních prázdnin se Pavlová stihla sejít s válečnými veteránkami. Setkání proběhlo v lánském zámku u příležitosti 80. výročí prvního zapojení žen do bojů v novodobých českých dějinách. První dáma chtěla veteránkám poděkovat a zdůraznit hrdinství těch, které se do misí nejvíce zapojovaly. 

    Ženy, které nemohly dorazit, Pavlová navštívila ve zdravotnickém zařízení a některým poslala dopis či květiny. Nejstarší hrdince je 102 let. 

    Setkání Evy Pavlové s válečnými veteránkami. (21. 6. 2023) Setkání Evy Pavlové s válečnými veteránkami. (21. 6. 2023) | Hrad.cz/Zuzana Bönisch

  • 7.Vyjela na Ukrajinu

    Statečnost Eva Pavlová projevila i tehdy, když vyrazila na Ukrajinu. Tam se zúčastnila summitu prvních dam a pánů pořádaného ukrajinskou první dámou Olenou Zelenskou. Ten se konal letos v září, šlo už o třetí ročník. Diskutovala tam například o dopadech války na duševní zdraví nejen Ukrajinců, ale i dalších lidí. 

    „Válka na Ukrajině silně zasáhla celý svět. Ovlivnila naše životy, hodnoty, ekonomiku. V České republice poskytujeme útočiště 350 000 ukrajinským válečným uprchlíkům, většinou ženám, dětem a seniorům. Naše děti se seznamují s ukrajinskými vrstevníky ve školách, pracujeme s ukrajinskými kolegy a sledujeme dění na Ukrajině v médiích. Všichni doufáme, že tato válka plná bolesti brzy skončí a začne proces ,obnovy´ zraněných duší i zdevastované země,“ řekla v Kyjevě Pavlová. 

  • 8.Zasadila památeční lípu

    Na svátek sv. Václava Pavlová vyrazila do Jiráskovy chaty, která se nachází v Dobrošově v Orlických horách. Oslavila tam 100 let její existence. Při té příležitosti byla i při vysazení památeční lípy, kde dokonce neváhala vzít do ruky lopatu. Kromě toho zasedla do poroty, která posuzovala dobové kostýmy. 

    Eva Pavlová se zúčastnila oslav 100 let Jiráskovy chaty na Dobrošově. (28. 9. 2023) Eva Pavlová se zúčastnila oslav 100 let Jiráskovy chaty na Dobrošově. (28. 9. 2023) | Facebook Klubu českých turistů

  • 9.Vyzdvihla českou výrobu

    V Jablonci nad Nisou první dáma 10. srpna zahájila výstavu Křehká krása, která se konala už podvanácté. Byla na ní vystavena bižuterie, perly, sklo či vánoční ozdoby. 

    „Velmi bych si přála, aby česká řemesla a naše tradiční značky měly své stálé místo, aby o výrobu české bižuterie, skla a vánoční ozdoby byl zájem jak doma, tak i ve světě,“ řekla Pavlová.

    Také poobědvala v restauraci Petřín s jabloneckým primátorem Milošem Velem, společnost jim dělal ještě náměstek ministra kultury Ondřej Chrást, náměstek ministra průmyslu a obchodu Edvard Kožušník, náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová, Pavel Kopáček, ředitel organizace Kultura Jablonec Jakubem Geršem, ředitelka Muzea skla a bižuterie Milada Valečková a zástupci představenstva Svazu výrobců skla a bižuterie.  

    Eva Pavlová se zúčastnila zahájení výstavy Křehká krása. (10. 8. 2023) Eva Pavlová se zúčastnila zahájení výstavy Křehká krása. (10. 8. 2023) | Instagram Naše Jablonecko

  • 10.Zazářila na modelingové soutěži

    V posledním srpnovém týdnu se Pavlová zúčastnila finále prestižní modelingové soutěže Schwarzkopf Elite Model Look 2023. Zazářila v působivých šatech šitých na míru, kterou doplnila šperky v hodnotě dvou milionů korun.  

    Elite Model Look: Eva Pavlová Elite Model Look: Eva Pavlová | Blesk:Tonda Tran

  • 11.Zúčastnila se konference

    Kromě toho Pavlová převzala nad několika akcemi záštitu. 26. září šlo například o vzdělávací konferenci Odolnost a samostatnost na půdě Senátu, které se osobně zúčastnila. Konference se konala ve spolupráci s Nadací Pangea, Národním pedagogickým institutem ČR a prázdninovou školou Lipnice. Událost vyzdvihla mimo jiné roli výchovy v životě jedince.

    První dáma Eva Pavlová na senátní konferenci (26.9.2023) První dáma Eva Pavlová na senátní konferenci (26.9.2023) | reprofoto Instagram Jiří Růžička

msamec3 ( 10. října 2023 18:03 )

Místo aby pomáhali českým rodinám tak pomáhají ostatním

lumix56 ( 10. října 2023 11:29 )

Velmi "duchaplná" a "pohotová" byla odpověď paní Pavlové na otázku šéfredaktorky časopisu Die Economist, týkající se o její zkušenostech (Pavlové) s mentální odolností Ukrajinců a zmíněných podpůrných programů. Evidentně si šéfredaktorka paní Pavlovou "vychutnávala". Žel, o tuto "výživnou" část projevu české delegace nás naše média připravily.

lumix56 ( 10. října 2023 11:28 )

Velmi "duchaplná" a "pohotová" byla odpověď paní Pavlové na otázku šéfredaktorky časopisu Die Economist, týkající se o její zkušenostech (Pavlové) s mentální odolností Ukrajinců a zmíněných podpůrných programů. Evidentně si šéfredaktorka paní Pavlovou "vychutnávala". Žel, o tuto "výživnou" část projevu české delegace nás naše média připravily.

Petr FBA ( 9. října 2023 11:16 )

Mám hodně daleko k tomu, abych si (nejen jeho)idealizoval. Ale rozvědka a kontrarozvědka se liší nejen názvem, ale i činností. Kontráše úkolovalo vnitro, rozvědku zase obrana. Měl jsem za to, že tohle víš. To za první. Za druhé, jak mohl donášet informace ze západu a ještě k tomu na příkaz z Kremlu (což tady často uvádí roxina), když se dostal na západ (konkrétně do Londýna) až po dokončení studií v r. 1991?

RASPUTIN ( 8. října 2023 20:27 )

Je vidět, že Strana přijímala pouze schopné lidi, ne žádné úklonky a ubožácké žvanili jako jsou dnešní EU úklonky. Snad se vrátí k moci, žádný režim totiž není na věky, ani demokracie a to je pro lidstvo dobře

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa