Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Co přinese krvavý útok na Izrael: Smrtelná chyba teroristů z Hamásu?! A problémy i pro Izraelce

Aktualizováno -
8. října 2023
11:55
Autor: ČTK, simao - 
8. října 2023
05:00

Palestinští radikálové z Hamásu museli útok na izraelské území plánovat měsíce, přesto dokázali Izraelce překvapit a ozbrojenci relativně snadno překonali hranici mezi Pásmem Gaza a Izraelem. „Je to ohromný šok, který bude izraelský stát a bezpečnostní aparát dlouho zpracovávat,“ míní bezpečnostní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně. Z Izraele přitom zní, že Hamás udělal vážnou, ba přímo smrtící chybu, která může vést k jeho konci. Gaza za útok na Izrael zaplatí obrovskou cenu, míní tamní expert a komentátor Avi Issacharoff, který mimochodem stojí i za úspěšným seriálem Fauda.

Izrael se po překvapivém útoku Palestinců, který svým rozsahem Izraelce patrně zaskočil, pustil do krvavého protiútoku. Poté, co na území Izraele pronikla komanda Hamásu a začala vraždit a unášet lidi, se Izraelci pustili do bombardování pozic Hamásu v Pásmu Gazy.

„Dnes jsme viděli tvář zla. Hamás zahájil brutální útok proti občanům Státu Izrael – bez rozdílu útočí na muže, ženy, děti a staré lidi. Hamás velmi rychle pochopí, že udělal chybu – vážnou chybu, a zaplatí vysokou cenu,“ vzkázal obratem izraelský ministr obrany Joav Gallant.

Na Blízkém východě se nyní mluví o tom, zda Hamás nezašel nakonec dál, než zamýšlel. A zda mu nyní nehrozí dokonce zánik.

Izraelský analytik: Gaza zaplatí vysokou cenu. Hamásu hrozí konec

„Myslím, že chtěli unést pár lidí, vyjednávat o nich a nehrozilo by jim přitom zhroucení, jejich konec, který tento koordinovaný útok nevyhnutelně přinese,“ uvedl pro Times of Israel blízkovýchodní analytik Avi Issacharoff, který sobotní útok přirovnává k 11. září 2001 v USA.

„Každý ví, že Gaza zaplatí velmi vysokou cenu,“ podotkl izraelský analytik s tím, že jakákoliv dřívější politická spolupráce s teroristickou organizací, sídlící v Gaze, „již není relevantní“.

Otázkou však je, jak nyní zareaguje libanonský Hizballáh. „Buď do toho skočí a budou velmi hloupí... A nebo ne. Zahájení další fronty s Izraelem ale může přinést další (izraelské) oběti. Na konci dne by však mohl přijít konec Hamásu i Hizballáhu. Pro Izrael je to však nyní 11. září,“ odpověděl pro Times of Israel Issacharoff, který se dlouhodobě zaměřuje na otázky spjaté s palestinskými záležitostmi.

Issacharoff je mimochodem i spoluautorem populárního a řadou cen ověnčeného televizního seriálu Fauda, líčícího právě střety mezi Izraelci a Palestinci a prostředí izraelské tajné protiteroristické jednotky.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024) Izraelská ofenziva v Pásmu Gazy (2.1.2024)
10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Ignorovali varovné signály?

Jenže aktuální střet otevírá i jiné otázky: Zaspali Izraelci? A kdo nese vinu za chyby, které Hamás využil? Český analytik Josef Kraus nyní očekává, že Izrael spustí vyšetřování, které posléze ukáže, kde se stala chyba. Svou roli mohlo sehrát to, že se Izrael v posledních měsících hodně zaměřoval na vnitropolitické dění, na problémy vlády a premiéra Benjamina Netanjahua.

„Dovedu si představit, že existovaly varovné signály, informace, ale ty se musí sdílet, vyhodnocovat, předávat, pak na ně musí někdo zareagovat,“ řekl Kraus. Nelze podle něj nyní předjímat, jestli chyboval bezpečnostní aparát, anebo spíše politická reprezentace, která jej ovládá.

Sobotní incidenty na hranicích Gazy a Izraele jsou podle Krause sice nejrozsáhlejší za poslední roky, pořád ale míra eskalace nedosahuje úrovně války, i když tak někteří, včetně Netanjahua, situaci označují.

Udeř a uteč

Ze strany Hamásu jde o typický asymetrický boj. Radikálové se nemohou rovnocenně postavit mnohem lépe vybavené izraelské armádě, volí tedy taktiku „udeř a uteč“, snaží se způsobit maximální škodu, jejich komanda útočí neselektivně na vojáky, policisty i civilisty.

Poté se znovu stáhnou a budou očekávat odvetu. „Ale už to, že jsou schopní tu hranici překonat, je neskutečný problém pro izraelský aparát,“ uvedl Kraus.

Jak tvrdá bude reakce?

Další vývoj událostí v regionu podle odborníka záleží na tom, jak tvrdá bude izraelská odveta, se kterou Hamás předem počítal. Izraelská odveta přitom může vyvolat spirálu dalšího násilí. Záleží totiž také na tom, zda se více aktivizuje libanonské militantní hnutí Hizballáh.

Tvrdost izraelské reakce mohou Palestinci propagandisticky využít, a to ve snaze mezinárodně izolovat Izrael, oslabit jeho podporu na Západě a zastavit snahy Izraele o navázání normálních vztahů s některými arabskými zeměmi, například Saúdskou Arábií. „Pokud bude reakce v očích Saúdů neadekvátní, celý proces může být narušen,“ dodal Kraus.

Ludvík: Zničit Hamás dost dobře nejde

Vojenský analytik Jan Ludvík ohledně dalšího postupu proti Hamásu připomíná: „Izrael už si invazi do Gazy vyzkoušel a zjistil, že zničit Hamás dost dobře nejde. Tak s ním žije a některým izraelským politikům se to asi i hodí.“

„Pokud máte pocit, že po včerejšku musí Izrael Hamás zcela zničit, tak se zkuste zamyslet nad tím, jestli to náhodou v Izraeli někoho za posledních 30 let už nenapadlo a proč to Izrael neudělal. Kdyby šlo Hamás zničit, Izrael by to už udělal dávno,“ dodal Ludvík.

Kalhousová: Izraelci jsou v šoku. A problém i pro Netanjahua

Aktuální útoky přitom obnažily do jisté míry i další potíže Izraele. „Izrael není v dobrém stavu. Politická krize, rozdělená společnost, nekompetentní ministři, premiér co řeší hlavně svoje politické přežití a ne problémy země - a nepřátelé Izraele to ví,“ míní přitom analytička Irena Kalhousová. Uvedla to na sociální síti X.

„Izraelci jsou v šoku a mají strach. Mrtvých a zraněných bude hodně. O unesené civilisty a vojáky bude Izrael s Hamásem vyjednávat měsíce, ne-li roky. Palestince v Gaze čekají dny hrůzy, protože izraelská vojenská odveta bude tvrdá,“ poznamenala.

Zatímco někteří mluví o smrtící chybě Hamásu, který nyní stihne izraelská zloba, Kalhousová upozorňuje ještě na jiný pohled na věc.

„Hamás už teď vyhrál a propagační videa se zmučenými Izraelci v rukách jeho bojovníků na dlouho dobu zaplaví jejich sociální sítě. Stovky mrtvých civilistů v Gaze na konci této války Hamásu náladu nezkazí, naopak to využijí v další propagandě proti Izraeli,“ varuje analytička.

Utajený útok jako selhání systému?

Utajení nynějšího útoku není podle Kalhousové jen selhání bezpečnostních složek, ale celého systému. Analytička očekává, že vyšetřování po válce ukáže, kde přesně se stala chyba a kdo je konkrétně za co zodpovědný. I když se Izraelci nyní semkli kolem současné vlády, politická krize a rozdělení společnosti mimo jiné kvůli sporům o justiční reformu v delším časovém horizontu podle analytičky povedou k Netanjahuovu pádu.

Podobně musela po vyšetřování okolností jomkipurské války, která skončila po třech týdnech vojenským vítězstvím Izraele, ale politickým vítězstvím Egypta, rezignovat tehdejší premiérka Golda Meierová.

„To, co se povedlo dnes Hamásu, je do určité míry Jom kippur 2.0,“ uvedla Kalhousová. Poukázala na to, že Hamásu se podařilo utajit jejich raketový a pozemní útok na jižní a centrální Izrael z Pásma Gazy, které ovládá. Podobně se Egyptu a Sýrii povedlo utajit jejich útok na Izrael, který začal 6. října 1973 o nejvýznamnějším židovském svátku jom kippur, tedy Dne smíření.

Video  Útok terorisů z Hamásu na Izrael: Exploze a mrtví v izraelských ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Lomikel ( 8. října 2023 19:24 )

chtělo by to udělat z Gazy 2023 Drážďany 1945...
Snad Israelci těch pár tisíc tun napalmu rychle vyrobí...

Jiří Zvěřina ( 8. října 2023 18:49 )

Pavel by se měl vzdát svého úřadu...

ctenar09 ( 8. října 2023 15:56 )

Arabové v Izraeli jsou (co se týče pracovitosti a dělání bordelu) něco jako naši indoevropané....

Celebrity-chachacha ( 8. října 2023 15:35 )

AKTIVISTI A VŠICHNI ZELENÍ
OKAMŽITĚ DO GAZY A PŘILEPIT SE !
Vždyť to tam jedovatě kouří!

elina2 ( 8. října 2023 12:57 )

Pane Koláři, lini arabaci svou půdu prodali, nabídku dvojstati odmítají, vzkvétající Gazu,kterou jim Židé museli předat, proměnili na bordel,ve kterém teď svou vinou žijí, nedělají nic užitečného a boj proti Židům se jim stal životní náplní. Hospodařit neumějí a peníze, které jim posílají mezinárodní organizace, přeměňují ve zbraně,jsou to šmejdi

Zobrazit celou diskusi