Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Stropnického nástupkyně v Izraeli o statisícových demonstracích. Je v zemi bezpečno?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. srpna 2023
15:26
Autor: Pavlína Horáková, jch - 
1. srpna 2023
14:15

Vodní děla, hořící ohně, zablokované silnice a stále brutálnější střety s policií - taková je již několik týdnů realita izraelské metropole Tel Aviv. Statisíce lidí v ulicích vyjadřují svůj odpor proti soudní reformě, která by měla omezit moc Nejvyššího soudu ve prospěch vlády. Jaký je aktuální vývoj v Izraeli? Proč předseda vlády Benjamin Netanjahu na této reformě trvá i přes odpor obyvatelstva? Jak je to s bezpečností této země? A jaké změny čekají českou ambasádu po odchodu Martina Stropnického? Nejen to byla témata dnešního Epicentra s designovanou velvyslankyní ČR v Izraeli Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou.

Izrael zažívá velké nepokoje. Statisícům lidí v ulicích vadí schválení kontroverzní reformy soudnictví, která se týká Nejvyššího soudu. Přestože v Izraeli podle designované velvyslankyně České republiky Veroniky Kuchyňové Šmigolové panuje většinová shoda o nutnosti reformy, probíhající protesty ukazují na neschopnost vlády Benjamina Netanjahua dohodnout se s opozicí na jejím znění. „Chaos v Izraeli to určitě je, ale občanská válka to není, konec demokracie to není v žádném případě,“ popsala v Epicentru Kuchyňová Šmigolová. „Nejvyšší soud postupně získával čím dál více pravomocí v posledních, dejme tomu, 30, 35 letech, takže to dospělo až do situace, kdy izraelský soud na podnět kohokoliv mohl rozhodovat o platnosti zákonů, o platnosti hlasování, o tom, jestli někdo může být ministrem nebo nemůže atd.“ Stav je podle Kuchyňové Šmigolové přehnaný, většina Izraelců souhlasí s potřebou nějaké reformy.

„V Izraeli před několika desítkami let došlo k tomu, že většinu ve výboru, který jmenuje nové členy Nejvyššího soudu mají sami nejvyšší soudci. To znamená, dovedeme-li to do extrému, tak soudci jmenují svoje nástupce,“ popsala Kuchyňová Šmigolová. Premiér Izraele Benjamin Netanjahu tak dlouhodobě stojí před nelehkým úkolem dohodnout se s opozicí. „Svým razantním silným přístupem si dokázal v podstatě proti sobě postavit většinu dalších, nyní opozičních představitelů, kteří jsou z velké části původně představiteli Likudu, kteří si sami vytvořili vlastní nové strany,“ dodala. Likud je největší koaliční stranou, Benjamin Netanjahu jí předsedá bezmála 18 let.

Je Izrael bezpečný?

I přes stotisícové protesty je podle designované velvyslankyně Veroniky Kuchyňové Šmigolové v zemi bezpečno. „Já se domnívám, že Izrael je pro turisty bezpečná země. (…) Ty protesty se většinou odehrávají v sobotu, kdy je v Izraeli volno a odehrávají se na hlavních třídách,“ hodnotí situaci Kuchyňová Šmigolová. Upozornila, že jediné, co je potřeba si pohlídat jsou odlety zpět do vlasti. Protesty totiž podle ní často probíhají právě formou blokády silnice na letiště. Doporučuje tak držet se stranou od velkých shromáždění a na letiště vyrazit s předstihem, případně na letiště vyrazit vlakem.

Veronika Kuchyňová Šmigolová nastoupí na ambasádu v Tel Avivu 4. září. Ve funkci tak vystřídá bývalého herce a diplomata Martina Stropnického (ANO 2011).

MarekBadatel ( 2. srpna 2023 00:20 )

Izra a Izra a Izrael
Já tam nebyl na vojně a nic neviděl
Amnon to ví von de do veselí
Tádadýda tramtadýda taptadádý

MarekBadatel ( 2. srpna 2023 00:20 )

Jak to říct. Oni si o něco takového "koledovali" už několik let svým chováním

jaja1973 ( 1. srpna 2023 18:46 )

Veronika zaúradovala

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa